Akava: Esitys määräaikaisuuksien helpottamisesta pitää ottaa jatkovalmisteluun – ei saa lisätä raskaus- ja perhevapaasyrjintää
Akava vastustaa muiden palkansaajakeskusjärjestöjen tavoin hallituksen aietta helpottaa määräaikaisten työsuhteiden solmimista ja vaatii, että esitys otetaan jatkovalmisteluun. Akava korostaa, että muutokset eivät saa lisätä raskaus- ja perhevapaasyrjintää. Akava pitää erittäin tärkeänä, että irtisanoutumismahdollisuus kesken määräaikaisen työsuhteen muutetaan koskemaan vain työntekijää.
Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä, joka käsitteli työsopimuslain ja merityösopimuslain muutoksia, sai työnsä päätökseen ja jätti mietintönsä tänään 2.6. työministerille. Palkansaajakeskusjärjestöt jättivät eriävän mielipiteen työryhmän mietintöön. Hallituksen esitys lähti tänään lausuntokierrokselle.
Hallituksen esityksen mukaan jatkossa enintään vuoden mittaisen määräaikaisen työsopimuksen voisi solmia ilman erityistä perustetta. Lomautuksesta voisi ilmoittaa viimeistään viikko ennen sen alkamista, kun nykyinen ilmoitusaika on kaksi viikkoa. Esityksen mukaan tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanottuja työntekijöitä ei enää tarvitsisi ottaa takaisin töihin pienemmissä yrityksissä.
– Jos muutokset toteutetaan ja määräaikaisten työsopimusten käyttöä helpotetaan merkittävästi, toistaiseksi voimassa olevat työsopimukset eivät enää olisi jatkossa ensisijainen työsuhdemuoto. Työmarkkinoiden vakaus uhkaa heiketä ja epävarmuus lisääntyä. Kaikkiaan hallituksen esittämät muutokset toisivat enemmän haittoja kuin hyötyjä, joten mielestämme ne pitäisi vetää takaisin. Jos niissä edetään, jatkovalmistelussa on varmistettava, ettei raskaus- ja perhevapaasyrjintä lisäänny, toteaa johtava asiantuntija Miia Kannisto.
– Muutokset toisivat riskin, että määräaikaisuuksia koskeva lakimuutos lisäisi raskaus- ja perhevapaasyrjintää. Yleisin raskaus- ja perhevapaasyrjinnän muoto on jo nykyisin se, että määräaikainen työsuhde jätetään jatkamatta raskauden ja perhevapaan yhteydessä. Hallituksen esitysluonnoksessahan myönnetään tämä haittavaikutus: siinä todetaan, että siltä osin, kun määräaikaisten työsuhteiden määrä lisääntyy, on odotettavissa, että vastaavien syrjintätapausten määrä kasvaa, Kannisto jatkaa.
– Hallitusohjelman mukaan määräaikaisten työsuhteiden helpottamisen vastapainoksi tulisi perusteettoman ketjuttamisen kielto, mutta lakimuutos ei toteuta tätä kirjausta. Yksi tapa välttää ketjuttaminen olisi, että määräaikaisen työsuhteen ilman perustetta voisi tehdä vain yhden kerran saman työntekijän kanssa. Lakimuutokset koskisivat kaikkia työsuhteisia palkansaajia, mutta niiden ei tulisi koskea julkista sektoria, kun muutosten perusteena on käytetty pienten ja keskisuurten yritysten työllistämiskynnyksen madaltamista, Kannisto sanoo.
Palkansaajakeskusjärjestöt kiinnittivät eriävässä mielipiteessään huomiota muun muassa raskaus- ja perhevapaasyrjinnän lisääntymisen riskiin sekä siihen, että muutoksilla on vain vähäisiä vaikutuksia työllisyyteen ja talouteen. Ne heikentävät työsuhdeturvaa merkittävästi ilman tasapainottavia toimia. Muutoksilla voi olla merkittäviä vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että yksittäisille työntekijöille. Järjestöt huomauttivat esityksen olevan ristiriidassa EU-sääntelyn sekä usean kansainvälisen sopimuksen kanssa, jotka Suomi on ratifioinut, esim. ILOn yleissopimus 158, 156 ja 111.
Ohessa linkki palkansaajajärjestöjen eriävään mielipiteeseen .
Hallituksen esitys on käytettävissä lausuntopalvelussa .
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Miia Kannistojohtava asiantuntija
Puh:+358505515292miia.kannisto@akava.fiAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Tuore Akava Works -talousennuste: talouden toipuminen on jatkunut odotettua hauraampana12.6.2025 10:01:42 EEST | Tiedote
Uusi Akava Works -talousennuste alentaa talouden kasvuarviota. Sen mukaan Suomen talous kasvaa 0,8 prosenttia vuonna 2025, kun aiempi ennuste oli 1,5 prosenttia ja 1,7 prosenttia vuonna 2026 aiemman 1,9 prosentin arvion sijaan. Avoimia työpaikkoja on niukasti, joten työttömyydet pitkittyvät ja työttömien määrä nousee yhä. Työllisyyden kohentuminen alkaa syksyllä, ennuste arvioi.
Kutsu medialle: Akava Works -talousennusteen esittely torstaina 12.6. kello 109.6.2025 13:09:04 EEST | Kutsu
Talousennusteemme kertoo, millaiset Suomen talousnäkymät ovat vuoden 2025 jälkipuoliskolla ja vuonna 2026. Viekö tulleihin liittyvä epävarmuus puhdin pitkään odotetusta talouden elpymisestä? Milloin työllisyyden parantuminen kääntää työttömyyden laskuun ja korkojen aleneminen rakentamisen nousuun? Entä palaako kotitalouksien halukkuus ottaa lainaa?
Akava: Talouskasvun saavuttaminen vaatii osaavia palkansaajia27.5.2025 13:33:22 EEST | Tiedote
Akava muistuttaa, että palkansaajien osaaminen ja työpanos ovat keskeisiä talouskasvun saavuttamiseksi. Akava vaatii, että hallitus ottaa työelämän kehittämiseen jälleen mukaan palkansaajan näkökulman.
Tuore Akava Works -selvitys: Työntekijöitä kohdellaan eriarvoisesti työajalla oppimisessa – lainsäädäntöä pitää selkeyttää21.5.2025 13:01:53 EEST | Tiedote
Työelämän osaamistarpeet muuttuvat nopeasti ja asiantuntijuus vanhenee. Työpaikkojen tulisi olla yhä enemmän jatkuvan oppimisen paikkoja. Jatkuva oppiminen työajalla edellyttää työnantajilta selkeitä käytäntöjä ja vahvempaa lainsäädäntöä, osoittaa tuore oikeudellinen selvitys. Akava korostaa, että jokaisen työikäisen ulottuvilla pitää olla mahdollisuus osaamisen kehittämiseen.
Akava: Palkka-avoimuusdirektiivin toimeenpano etenee – saman ja samanarvoisen työn määritelmä lakiin16.5.2025 13:42:21 EEST | Tiedote
Akava korostaa, että palkka-avoimuusdirektiivin ydin on saman ja samanarvoisen työn käsite sekä niiden määrittely. Direktiivin toimeenpanossa pitää varmistaa, että järjestelmät mahdollistavat sukupuolineutraalin ja vertailukelpoisen työn arvon arvioinnin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme