Poikkeuksellinen kevät enteilee laadultaan erinomaista perunasatoa
Varhaisperuna on yksi niistä harvoista ruuista, jonka suomalaiset tunnistavat pelkästä tuoksusta. Tämä raikkaan makea ja voin kera höyryävä makuherkku kuuluu olennaisesti suomalaiseen kesään. Varhaisperunan istutukset alkoivat tänä keväänä poikkeuksellisen varhain, jo maaliskuun alussa. Sääolot olivat tuolloin suotuisat. Kevään viileämpi jakso pääsiäisen jälkeen hidasti kasvua, mutta varhaisperunan sato etenee silti normaalissa aikataulussa.

Perunantuottaja Pontus Franzén arvioi, että poikkeuksellisen pitkä ja tasaisen viileä kasvukausi enteilee tänä vuonna varhaisperunalle erityisen hyvää laatua.
– Tällaiset olosuhteet antavat odottaa erinomaista makua ja rakennetta. Toki paikalliset sääolot voivat aiheuttaa jonkin verran satovaihteluita, Franzén kertoo.
Ensimmäiset perunat nostettiin tuttuun tapaan Varsinais-Suomen rannikko- ja saaristoalueilta, ja kesäkuun alussa nostoja aloitetaan jo laajasti eri puolilla maata,
Mistä tietää, että kyseessä on aito suomalainen varhaisperuna?
Aidon suomalaisen varhaisperunan tunnistaa siitä, että sen kuori on ohut ja irtoaa helposti, jopa pelkällä sormella pyyhkäisemällä. Maku on makea, raikas ja mieto, suutuntuma täyteläinen ja napakka; toisin kuin ulkomaisissa perunoissa, jotka voivat olla kitkerämpiä ja vetisiä. Lisäksi alkuperämerkintä paljastaa paljon: aidossa suomalaisessa varhaisperunassa lukee selvästi ”Suomi” tai pakkauksessa on näkyvillä tuottajan nimi.
Varhaisperuna on aito tuoretuote, ja se on parhaimmillaan silloin, kun se on nostettu samana päivänä, kun se päätyy keittiöön.
- Kotimainen varhaispottu tarjoaa makuelämyksen, jota ei voi korvata tuontiperunalla. Kaupassa kannattaa rohkeasti kysyä perunan alkuperästä ja kannustaa kauppiasta hankkimaan laariin suomalaisia, laadukkaita varhaisperunoita. Tuore peruna menee varmasti kaupaksi ja herkkusuut kiittävät, lupaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.
Faktaa suomalaisesta varhaisperunasta:
- Varhaisperunaa viljellään Suomessa noin 700-800 hehtaarin alalla vuosittain.
- Lounais-Suomi ja Ahvenanmaa aloittavat sadonkorjuun ensimmäisinä.
- Hinta vaihtelee tarjonnan ja sään mukaan. Kevään ensipotut ovat monelle pieni luksus.
- Suomalaiset varhaisperunan tuottajat ovat poikkeuksellisen taitavia kasvattamaan perunaa alkukevään haastavissa oloissa ja suojaamaan sadon keväthalloilta.
Varhaisperunatilaisuuksia Varsinais-Suomessa:
• Perunafestivaali De Vita Päron Nauvossa 14.6.2025
• Silli ja uussi peruni -tapahtuma Röölässä 14.6.2025
• Neitsytperunafestivaali Turussa 13–14.6.2025
• Varhaisperunapäivä, Turun Ruokaviikot, 15.6.2025
Kurkkaa myös varhaisperunareseptit täydelliseen makuelämykseen: https://www.mtk.fi/-/varhaisperunat_21
Lisätietoja:
Pontus Franzén, perunantuottaja, Nauvo, MTK-Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunnan puheenjohtaja, 040 565 6921
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Antti Lavonen, asiantuntija, peruna, MTK, 040 558 0512
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Hallitus tunnisti riihessään maatalouden tilannekuvan3.9.2025 09:32:18 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus osoitti budjettiriihessään tunnistavansa maatilojen tämänhetkisen taloustilanteen ja sen aiheuttamat riskit Suomen ruokaturvalle. Maatalouden rahoitus turvattiin säästöiltä, eikä alalle kohdistettu uusia kustannuksia. MTK pitää kuitenkin valitettavana, ettei hallitus tarttunut metsäalan tarjoamaan kasvuun riittävällä metsänhoidon rahoituksella.
ArvoLex Oy:lle uusi toimitusjohtaja2.9.2025 12:47:52 EEST | Tiedote
ArvoLex Oy:n hallitus on kutsunut yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi hallintopäällikkö Sirpa Haapasen, joka aloittaa tehtävässään 1.9.2025. Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Elina Lindvall siirtyy asianajotehtävistä inhouse-juristiksi Turkuun.
Sää haastaa, ammattitaito pelastaa – Vilja on Suomen ruokaturvan selkäranka2.9.2025 10:45:49 EEST | Tiedote
Suomalainen vilja on pohjoisen selviytyjä. Sää haastaa, mutta ammattitaito takaa sadon. Näyttää siltä, että satokauden viljasadosta on tulossa normaali ja laadultaan hyvä. Kotimaista viljaa riittää tulevana talvena niin leipään kuin muuhunkin. Leipäviikolla 8.–14.9. juhlitaan satokauden makuja ja runsasta leipävalikoimaa.
Hallituksen kannattaa ruokkia orastavaa kasvua28.8.2025 14:14:48 EEST | Tiedote
Maanantaina kokoontuvan hallituksen budjettiriihen haasteena on jatkaa julkisen talouden tasapainottamista. Ensi kertaa hallituskaudella on merkkejä myös siitä, että hallitus saisi tukea tavoitteelleen myös alkavasta talouskasvusta. Orastavaa kasvua hallituksen kannattaa ruokkia ja varjella. Maaseudun elinkeinojen osalta tämä tarkoittaa rahoituksen vakautta ja toimintaympäristöstä huolehtimista.
Valkoposkihanhiongelmaan on saatava ratkaisut28.8.2025 09:39:17 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien maataloudelle aiheuttamat ongelmat ovat jo vuosia olleet kestämättömiä. Viimeisimmäksi keinoja vaikean tilanteen helpottamiseksi on pyritty löytämään hallinnon ja viranomaisten edustajien muodostamassa työryhmässä. Työryhmän jatkoaikaa saanut toimikausi päättyy 31.8.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme