Talentia: Teknologiasääntely sosiaalihuollossa vaatii aikalisää
Hallituksen lakiesitys teknologian hyödyntämisestä sosiaalihuollossa sisältää vakavia puutteita. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia suosittaa, että lainvalmistelussa otetaan aikalisä.
- Alun perin tarkoitus oli säätää teknologiasta vain ikääntyneiden ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Nyt mukaan on kuitenkin liitetty koko sosiaalihuolto – ilman kunnollista tietopohjaa tai vaikutusten arviointia, sanoo Talentian erityisasiantuntija Jaana Manssila.
Teknologian hyödyntäminen sosiaalihuollossa on jo arkipäivää, ja sen merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Siksi tarvitaan selkeät ja tarkoin harkitut pelisäännöt.
Nyt lausuntokierroksella olleessa lakiluonnoksessa ei kuitenkaan ole edes määritelty, mitä teknologialla tarkoitetaan: onko esimerkiksi kyse valvontakameroista, paikannuslaitteista vai digitaalisista palveluista. Tämä vaikeuttaa sekä sääntelyn ymmärtämistä että sen soveltamista käytännössä.
– Lainsäädäntöä pitää valmistella huolella ja ajan kanssa. Näin suurta muutosta ei voi tehdä kiireessä tai ilman perusteellista käsittelyä. Teknologia ei ole yksinkertainen lisä sosiaalihuoltoon, vaan se vaikuttaa suoraan asiakkaiden oikeuksiin ja työntekijöiden vastuisiin, Manssila korostaa.
Teknologia ei saa olla syy vähentää henkilöstöä
Talentia peräänkuuluttaa sekä kotimaista että kansainvälistä tutkimustietoa ja laajaa yhteiskunnallista keskustelua teknologian käytöstä sosiaalihuollossa. Asiakkaiden ja työntekijöiden näkökulmat on otettava mukaan lainsäädäntötyöhön alusta asti.
– Teknologiasta on paljon hyötyä, mutta se ei saa koskaan korvata inhimillistä vuorovaikutusta silloin, kun asiakas tarvitsee tukea ja läsnäoloa. Palveluita ei pidä kehittää tekniikka, vaan ihminen edellä.
Talentia on huolissaan siitä, että lakiluonnoksen taustalla vaikuttaa ajatus teknologian hyödyntämisestä säästökeinona erityisesti henkilöstökuluissa. Tämä voi johtaa siihen, että asiakkaat jäävät vaille tarvitsemaansa tukea, ja luottamus sosiaalipalveluihin heikkenee.
– Asiakkaan tukemisen ja avun on aina perustuttava ammatilliseen arvioon ja asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin, Manssila painottaa.
Talentia esittää, että teknologian sääntelystä päätetään vasta sosiaalihuoltolain tulevan kokonaisuudistuksen yhteydessä. Nyt kannattaa säätää vain teknologiasta ympärivuorikautisessa palveluasumisessa, josta alun perinkin lähdettiin liikkeelle.
Valmistelun tueksi tulisi käynnistää kattava selvitys – kuten Ruotsissa on tehty – jossa arvioidaan teknologian käyttöä ja sääntelyn tarpeita sekä sen vaikutuksia asiakkaisiin, henkilöstöön ja palvelujärjestelmään.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jaana ManssilaErityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikuttamistoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti vammais- ja vanhuspalveluissa, sekä koulutuspolitiikka ja kansainvälinen yhteistyö
Tietoja julkaisijasta
Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät hyvinvointialueilla, kunnissa, yksityisellä sosiaalipalvelu- ja varhaiskasvatusalalla sekä valtiolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Alkoholin kotiinkuljetus kasvattaa sosiaalihuollon taakkaa1.7.2025 13:45:26 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen esitystä alkoholin etämyynnin ja kotiinkuljetuksen vapauttamisesta.
Talentia painottaa vahvempaa integraatiota neuvolan, opiskeluterveydenhuollon ja sosiaalihuollon välillä27.6.2025 11:51:15 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia pitää tärkeänä, että neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon rooli lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäjänä säilyy vahvana. Hallituksen esitysluonnoksessa terveydenhuoltolain muuttamisesta ei ole vielä hyödynnetty mahdollisuutta vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota eikä vähentää palvelujärjestelmän siiloutumista, jossa palvelut toimivat erillään ilman riittävää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.
Toimeentulotukiuudistus syventää köyhyyttä ja kasvattaa kustannuksia24.6.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Hallitus tavoittelee toimeentulotuen kokonaisuudistuksella työllisyyden parantamista ja säästöjä, mutta seuraukset voivat kuitenkin olla päinvastaiset: heikoimmassa asemassa olevien ahdinko syvenee ja yhteiskunnan kustannukset kasvavat, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Vammaispalvelulakia viilataan: Uudistuksessa huomioitava henkilöstön autonomia ja asiakkaiden yhdenvertaisuus23.6.2025 14:05:20 EEST | Tiedote
Uusi vammaispalvelulaki astui voimaan 1.1.2025, ja hallitus täsmentää lakia nyt soveltamisalapykälän osalta. Uudistuksessa tulee turvata asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja asiantuntijoiden, kuten sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien, koulutus- ja konsultointimahdollisuudet.
Talentia: Lastensuojelulain uudistus uhkaa jäädä torsoksi, ellei palveluihin varata kunnollista budjettia16.6.2025 13:29:16 EEST | Tiedote
Hallitus valmistelee lastensuojelulain uudistusta kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2025 annetaan esitys suljettujen kuntouttavien laitospalveluiden perustamisesta vaikeasti oireileville lapsille ja nuorille. Toisessa vaiheessa, vuonna 2026, tavoitteena on selkiyttää ja uudistaa lain rakenne ja sisältö, jotta lastensuojelu olisi vaikuttavampaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme