Viennin kasvattaminen ja yhteistyön lisääminen vahvistaisi kaikkia kotimaisia ruoan arvoketjuja
Ruoantuotannon arvoketjut ovat muutoksessa, ja ratkaisuja niiden haasteisiin on haettava toimialakohtaisesti, suosittelevat Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin selvitykset. Yhteistyön lisääminen tuottajien kesken ja ruokaviennin kasvattaminen kuitenkin hyödyttäisivät kaikkia ketjuja.
PTT, Luonnonvarakeskus ja REINU econ julkaisivat maanantaina neljä katsausta suomalaisen ruoan arvoketjuista. Mukana ovat maito, liha, vilja sekä puutarhatuotteet.
”Tarkastelu osoittaa, että ketjut eivät ole yhtenäisiä – niiden toimivuus, haasteet ja ongelmat vaihtelevat huomattavasti. Tämä on tärkeä huomata, kun etsitään keinoja parantaa koko ruokaketjun kestävyyttä ja toimivuutta”, sanoo PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.
Ruokaketjun rakenteet ovat muutoksessa. Elintarvikeketjun yritykset profiloituvat raaka-aineen tarjoajista ruokataloiksi ja laajentavat tuotevalikoimaansa valmisruokiin ja valmiisiin ruokatuotteisiin. Muutos vaikuttaa rahavirran jakautumiseen eri arvoketjuissa. Maatalousraaka-aineen osuus pienenee teollisuuden ja kaupan tuottaman arvonlisän kasvaessa. Se, miten kasvu jakautuu eri toimijoiden välillä, vaihtelee eri tarjontaketjuissa.
Tuottajien lukumäärän lasku pakottaa muutoksiin maitoketjussa
Maitoketju on Suomessa erittäin keskittynyt, ja se on käytännössä kokonaan tuottajien omistama. Ketjua ohjataan sopimuksilla ja osuustoiminnan periaatteilla. Keskeinen tavoite on tasaisen tuottajahintakehityksen turvaaminen. Ketjun rakenteet liudentavat markkinoiden muutosten välittymistä Suomeen. Samalla sopimustuotanto rajoittaa tuotannon reagointia.
”Tämä kaikki vaikuttaa siihen, millaiseksi ketju on muodostunut. Ketjun rakenne ja toimintatavat eivät ole yksiselitteisesti hyviä tai huonoja. Nousevassa markkinassa keskittyneisyys hyödyttää sekä teollisuutta että tuottajia. Vastaavasti heikossa tilanteessa vaikeudet kasaantuvat”, sanoo maatalousekonomisti Kyösti Arovuori REINU econ Oy:stä.
Maidontuottajien lukumäärän lasku jatkuu, ja tuotannon määrä muuttuu jatkossakin selvästi hitaammin. Tuottajien väheneminen haastaa ketjun rakenteita, kun maito-osuuskuntien jäsenmäärät putoavat ja raaka-ainevirrat keskittyvät. Riskeinä ovat koko ketjun tehokkuuden lasku ja tuotantokapasiteetin vajaakäyttö. Asian ratkaiseminen vaatii uudenlaista yhteistyötä.
Viljaketjun hajanaisuus haastaa ja tarjoaa mahdollisuuksia
Kotimaisessa viljaketjussa toimijat eivät ole järjestäytyneet kuten kotieläinsektorilla, ja ketjun sopimusohjaus on paljon vähäisempää. Tämä vaikuttaa oleellisesti ketjun suunnitelmallisuuteen, osapuolten neuvotteluasemaan ja riskien hallintaan.
Toimijoille tämä tuo sekä haasteita että mahdollisuuksia. Selkeän tuotannonohjauksen puuttuessa tarjonnan sopeuttaminen markkinatilanteeseen on tehotonta. Toisaalta ketjun toimijat pystyvät jossain määrin tekemään vapaammin omia ratkaisujaan markkinoilla, kuten siirtämään sadon myyntiajankohtaa hintakehityksen mukaan.
”Viljamarkkinoiden kansainvälinen integraatio ja ketjun hajanaisuus korostavat tarvetta toimijoiden väliselle yhteistyölle. Esimerkiksi sadon aktiivinen markkinointi ja viennin kasvattaminen toimisivat yhteistyön kehittämisen ensiaskeleena niin tuottajaorganisaatioissa kuin tavanomaisessa viljakaupassakin”, sanoo PTT:n maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola.
Kotimarkkinakeskeisyys on lihaketjun suuri haaste
Suomen lihaketjulle ominainen piirre on sen tuottajaosuuskuntiin perustuva vahva vertikaalinen integraatio. Tuottajien ja pörssisijoittajien yhteisomistukseen perustuva omistusrakenne kahden suuren lihatalon taustalla on kansainvälisesti ainutlaatuinen malli.
Sika- ja siipikarjan osalta tuotannonohjaus toimii tehokkaasti kattavan sopimustuotannon ansiosta. Lisäksi pitkät valikoimajaksot ja tavarantoimitussopimukset tasaavat kansainvälisiä hintavaihteluita. Naudanlihan puolella tilanne on hajanaisempi, ja siellä järjestäytymisen lisäyksestä olisi hyötyä tuottajille. Hajanaisuus näkyy haavoittuvuutena muun muassa siinä, että naudanlihan tuottajahinta on jäänyt rajusti jälkeen EU:n kehityksestä.
Suuri haaste koko lihaketjussa on sen kotimarkkinakeskeisyys: ”Hyvin toimivasta ohjauksestakaan ei saada kaikkea hyötyä irti, kun perustana on vain kotimaan markkinat, joilla esimerkiksi sianlihan kysyntä on ollut laskevaa. Lihaketjulle tärkeimpiä tehtäviä olisikin viennin suunnitelmallinen kehittäminen koko arvoketjun vahvistamiseksi”, sanoo erikoistutkija Csaba Jansik Luonnonvarakeskuksesta.
Puutarhatilojen tuottavuus on korkea
Puutarhatilojen tuottavuus, hehtaarilta saatava tuotantovolyymi ja tuotos ovat muuhun kasvituotantoon verrattuna korkeat. Toisaalta myös tuotantokustannukset ovat suhteessa viljeltyyn alaan huomattavasti korkeampia.
Tilojen taloudellinen suorituskyky on puutarhasektorilla hyvin vaihtelevaa. Parhaat tilat saavuttavat hyviä tuloksia, mutta talousvaikeuksia ja heikkoa kannattavuutta esiintyy myös puutarhatiloilla. Tuottajaorganisaatiot kattavat vain noin viidenneksen sektorin arvosta. Tuottajayhteistyötä pitäisi lisätä, koska nyt yhteistyön ulkopuolella olevien pienten ja keskisuurten tilojen neuvotteluasema on heikko.
”Ketjussa odotetaan kulutuksen kasvua myös kotimaassa ravitsemussuositusten ja ruokatottumusten muuttumisen vuoksi. Tämä kuitenkin vaatii arvoketjun toimijoiden yhteistyötä sekä lisää tuotekehitystä ja innovaatioita”, sanoo Csaba Jansik.
Kasvun haasteina ovat alan vetovoima ja energiatarpeen nousu. Yritysten lukumäärä laskee, ja jatkajien joukko on rajallinen. Lisäksi ulkomaisen kausityövoiman saatavuuteen liittyy paljon epävarmuuksia.
Katsaukset on laadittu osana Ruokaketju-hanketta, jota toteuttavat Pellervon taloustutkimus PTT, Luonnonvarakeskus ja REINU econ. Hankkeen päärahoittaja on Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera. Lisäksi hanketta rahoittavat Elintarviketeollisuusliitto ETL, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Päivittäistavarakauppa PTY.
Linkit katsauksiin:
Tuottajat omistavat maitoketjun – maitosektori Suomessa: https://www.ptt.fi/julkaisut/tuottajat-omistavat-maitoketjun-maitosektori-suomessa/
Viljaketjun hajanaisuus vaikeuttaa lisäarvon kasvattamista - viljasektori Suomessa: https://www.ptt.fi/julkaisut/viljaketjun-hajanaisuus-vaikeuttaa-lisaarvon-kasvattamista-viljaketjun-toimialakuvaus/
Kotimarkkinakeskeisyys on lihaketjun suuri haaste – lihasektori Suomessa: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025060662176
Puutarhatilojen tuottavuus on korkea - puutarhasektori Suomessa:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025060662179
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari Forsman-Hugg, sari.forsman-hugg@ptt.fi, 0400 639 450
Kyösti Arovuori, kyosti.arovuori@reinuecon.fi, 040 515 8953
Mauri Yli-Liipola, mauri.yli-liipola@ptt.fi, 040 586 8223
Csaba Jansik, csaba.jansik@luke.fi, 0295 326 170
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Blogi: Ruokamenojen osuus kokonaiskulutuksesta säilynyt yllättävänkin vakaana26.6.2025 11:50:15 EEST | Tiedote
Ruuan suhteellinen osuus kotitalouksien kulutusmenoista on pysynyt 2000-luvun mittaan yllättävänkin vakaana, kirjoittaa PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg tänään julkaistussa blogissaan. Osuus pysyi viime vuonna lähes edellisen vuoden tasolla ja oli noin 12,7 prosenttia. Ruuan hinnan nousua on kompensoitu kulutusta muuttamalla ja sopeuttamalla.
Pikakommentti: Sahausliike jatkuu asuntomarkkinoilla – kauppamäärät yhä alamaissa26.6.2025 09:02:20 EEST | Tiedote
Hintojen sahausliike jatkuu edelleen Suomen asuntomarkkinoilla, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita tilastotietoja. Tilanne on pysynyt samankaltaisena jo yli vuoden päivät.
Pikakommentti: Käänne tulossa työmarkkinoilla25.6.2025 08:54:31 EEST | Tiedote
Suomen työmarkkinoiden tilanne näyttää olevan kääntymässä parempaan, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk aamun uusia tilastotietoja. Myönteisiä merkkejä oli näkyvissä jo viime kuussa, ja sama kehitys on jatkunut.
KUTSU: PTT-ennusteen julkistus Kuopiossa 25.9. - Millaiset ovat maatalouden ja elintarviketeollisuuden lähivuosien näkymät?6.6.2025 09:41:13 EEST | Kutsu
Miltä vaikuttavat Suomen maa- ja elintarviketalouden lähivuosien näkymät - lähteekö ruokavienti vetämään, miten kehittyvät maatalousyrittäjien markkinatuotot, elintarviketeollisuus ja ruuan hinta? Entä miten ennusteen arviot peilautuvat Pohjois-Savoon?
Pikakommentti: Asuntomarkkinoilla piristymisen merkkejä – mutta suunta voi muuttua äkkiä28.5.2025 08:58:03 EEST | Tiedote
Asuntomarkkinoiden tilanne saattaa olla kirkastumassa, mutta kehitys on yhä hyvin haurasta, arvioi Pellervon taloustutkimuksen vanhempi ekonomisti Veera Holappa aamun tilastoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme