Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-edustajat: SDP:n malli yli 65-vuotiaiden terveyspalveluiden kehittämiseksi on parempi kuin hallituksen tarjoama kelakorvauksiin perustuva malli
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta (STV) sai perjantaina 6.6.2025 valmiiksi mietintönsä Orpon hallituksen lakiesityksestä, jonka perusteella 65 vuotta täyttäneille maksettaisiin korotettuja kelakorvauksia yksityisistä yleislääkärikäynneistä. Valiokunta teki esitykseen eräitä korjauksia, mutta kokonaisuudesta jouduttiin äänestämään ja kaikki oppositiopuolueet esittivät lakiesityksen hylkäämistä. Tässä valiokunnan sosiaalidemokraattiset jäsenet Kim Berg, Krista Kiuru, Aki Linden ja Ville Merinen perustelevat, miksi he äänestivät esitystä vastaan ja mikä on SDP:n vaihtoehto.

SDP:n edustajat katsovat, että esitys sisältää useita vakavia puutteita, joita myös valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden suuri enemmistö nosti esille, eikä esitys sen vaatimaan suureen rahoitukseen nähden paranna perusterveydenhuollon palveluita kustannustehokkaasti. Lisäksi se vaarantaa terveyskeskusten toiminnan, kun lääkäreitä houkutellaan suurilla palkkioilla siirtymään yksityiselle sektorille.
- Terveyskeskuspalveluiden saannissa on tällä hetkellä vakavia puutteita. Hoitoonpääsy on THL:n tilastojen mukaan heikentynyt tänä vuonna joka kuukausi. Orpon hallitus leikkasi joulukuussa 2024 terveyskeskusten rahoitusta yli sadalla miljoonalla eurolla, joka vastaa kolmannesta terveyskeskuslääkäreiden ei-kiireellisen hoidon resursseista. Samalla hallitus pidensi lakisääteisen hoitoonpääsyn velvoitteen kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. SDP vaatii tämän vakavan heikennyksen välitöntä korjaamista ja rahoituksen palauttamista hyvinvointialueiden terveyskeskuksille, toteaa valiokunnan sos. dem. ryhmän vastaava, kansanedustaja Aki Linden.
Yli 65-vuotiaat ovat terveyskeskusten suurin käyttäjäryhmä. Heillä on 2,5 miljoonaa käyntiä vuodessa terveyskeskuslääkäreillä. Vastaavasti yksityisiä yleislääkärikäyntejä heillä on nykyisin 200 000 vuodessa. Hallitus suunnittelee lähes miljoonan käynnin siirtoa terveyskeskuksista yksityisille lääkäriasemille. Kaikki valiokunnan kuulemat asiantuntijat pitivät hoitoon pääsyn parantamista tärkeänä, mutta suuri enemmistö heistä kannatti mallia, jossa rahoitus ohjataan hyvinvointialueille kelakorvausten sijasta. Tämä vastaisi paremmin ikääntyneiden alueellista jakautumaa Suomessa ja mahdollistaisi yli 65-vuotiaiden moniammatillisen hoidon kehittämisen yhteistyössä julkisen erikoissairaanhoidon ja ikääntyneille tärkeiden sosiaalipalveluiden kanssa, joita nimenomaan hyvinvointialueet tuottavat.
- Yksityiset terveyspalvelut keskittyvät tällä hetkellä vahvasti pääkaupunkiseudulle, Turun seudulle ja osin muihin suuriin asutuskeskuksiin. Julkisen rahoituksen ohjaaminen lääkärikeskuksille niiden liiketaloudellisten intressien perusteella ei vastaa käsitystämme yhteiskunnallisesta ja alueellisesta yhdenvertaisuudesta, korostaa valiokunnan jäsen, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Kim Berg.
Lakiesityksen mukaan yleislääkärin käynnistä potilas maksaisi 28 euroa ja Kela korvaisi lääkärille tai lääkärikeskukselle 72 euroa. Tuottaja saisi siis 100 euroa käynniltä. Määritelmän mukaan kyse olisi ”enintään 20 minuutin mittaisesta lääkärikäynnistä”. Tavanomaista on, että tällaisia nopeita yksityislääkärikäyntejä varten lääkäri varaa 15 minuutin vastaanottoajan. Mikäli kaikki varatut ajat käytetään, nousee tuntikorvus 300–400 euroon. Tämä ylittää moninkertaisesti paljon kritisoitujen vuokralääkäreiden saamat korvaukset.
- Emme epäile, etteivätkö vastaanotot täyttyisi nopeasti, mutta onko tällainen malli se, millä terveydenhuoltoa tulisi kehittää? Malli suosii nopeita ja ns. helppoja käyntejä, joista osan voisi esimerkiksi sairaanhoitaja hoitaa. Yksityinen sektori markkinoisi näitä vastaanottoja varmasti voimakkaasti. ”Turhista käynneistä” ei puhuttaisi. Kokoomuslaiset lääkärikansanedustajat ovat itse todenneet, että tämä malli ei suosi monisairaita ikääntyneitä, joiden hoito jäisi julkisten terveyskeskusten vastuulle. Samalla hyvinvointialueilta vaaditaan satojen miljoonien eurojen säästöjä vuoden 2026 loppuun mennessä. Terveysasemia suljetaan eri puolilla Suomea. Tällainen ei ole oikea tapa ”kehittää” terveydenhuoltoa, sanoo valiokunnan jäsen, kansanedustaja Ville Merinen.
Hallituksen esitys ei tue millään tavalla omalääkäri- ja omahoitajamallin kehittämistä, jota asiantuntijat pitävät parhaana. Se perustuu hoidon jatkuvuuteen ja tutkimusten mukaan vähentää sekä päivystyskäyntejä että sairaalahoitoja. Hallitus on itse ilmoittanut tukevansa omalääkärimallia, mutta laittaa kuitenkin suuret rahat kokonaan toisenlaiseen malliin.
- Jouduimme valiokunnassa äänestämään mietinnön sellaisesta kohdasta, johon sitä valmistelleet puolueettomat virkamiehet olivat kirjoittaneet, että esityksessä ei millään tavalla selvitetä mikä on sen suhde omalääkärimalliin. Hallituspuolueet halusivat poistaa mietinnöstä tällaisen virkkeen, vaikka se on tosiasia ja toki enemmistöllään voittivat äänestyksen. Tämä osoittaa jo suurta paniikkia hallituksen taholla, päättää, valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Krista Kiuru.
SDP:n malli on terveyskeskuksilta poistetun rahoituksen palauttaminen niille takaisin, hoitotakuun tiukentaminen kahteen viikkoon ja kattavan omalääkäri- ja omahoitajamallin käyttöönotto. Tässä voidaan hyödyntää myös yksityisen terveydenhuollon kapasiteettia ostopalveluilla, palveluseteleillä ja ammatinharjoittajilla. SDP haluaa myös jalkauttaa keskeiset erikoisalojen palvelut yleislääkäreiden tueksi terveyskeskuksiin. Tutkimusten mukaan tällainen malli on tehokkain terveydenhuollon malli.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aki LindénKansanedustaja
Puh:050 439 5553Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot
Puh:050 514 3196Ville MerinenKansanedustaja
Puh:050 355 4935ville.merinen@eduskunta.fiKrista KiuruSosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja
Eduskunta-avustaja Petteri Nurmi puh. 050 339 4365, petteri.nurmi@eduskunta.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Eveliina Heinäluoma: Kokoomuksen helsinkiläiset kansanedustajat pettivät lupauksensa18.6.2025 16:52:16 EEST | Tiedote
SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma moittii kokoomuksen helsinkiläisiä kansanedustajia vaalilupausten pettämisestä ja pääkaupungin edunvalvonnan laiminlyömisestä. Orpon hallituksen esitys leikata Helsingin soterahoituksesta 35 miljoonaa vuosina 2026 ja 2027 hyväksyttiin tänään eduskunnassa.
SDP:n Riitta Mäkinen: Eurooppalaisten Nato-maiden sitouduttava yhteisesti puolustuskyvyn vahvistamiseen18.6.2025 16:13:04 EEST | Tiedote
Eduskunta käsittelee tänään puolustusvaliokunnan mietintöä valtioneuvoston puolustusselonteosta. Ensi viikolla järjestettävän Naton huippukokouksen vuoksi kysymys puolustusmäärärahoista on erityisen ajankohtainen. SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen korostaa Suomelle olevan ensisijaisen tärkeää, että kaikki eurooppalaiset Nato-maat sitoutuvat Haagissa päätettävään määrärahatasoon.
SDP:n ryhmäpuheenvuoro puolustusselonteon mietinnön käsittelyssä 18.6.202518.6.2025 14:42:12 EEST | Tiedote
SDP:n ryhmäpuheenvuoro puolustusselonteon mietinnön käsittelyssä 18.6.2025 Edustaja Riitta Mäkinen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.
SDP:n Rantanen: Miksi keskusta ei halua korjata lunastuslakia metsänomistajien hyväksi?18.6.2025 14:25:24 EEST | Tiedote
Eduskunta äänesti tänään lunastuslain uudistuksesta, jossa korvauksen perusteeksi esitetään jatkossa kohteen markkina-arvoa käyvän arvon sijaan. SDP kannattaa muutosta, mutta katsoo, että hallituksen esitys jättää vakavan epäoikeudenmukaisuuden korjaamatta.
SDP:n Piritta Rantanen: Perussuomalaiset ovat myyneet työntekijöiden oikeudet maahanmuuton kiristysten hinnalla17.6.2025 15:18:25 EEST | Tiedote
Toivo työelämäheikennysten pysäyttämisestä Orpo–Purran hallituksessa heräsi hetkeksi, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä arvosteli Helsingin Sanomissa kokoomusta työelämäuudistusten valmistelusta perussuomalaisten ohitse.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme