Lastensuojelun järjestämisessä käänne – hyvinvointialueet täyttivät lain velvoitteet aikaisempaa paremmin
THL seuraa puolivuosittain lastensuojelun järjestämisen onnistumista hyvinvointialueilla käsittelyaikojen ja henkilöstömitoituksen toteutumisessa. Vuodesta 2021 jatkunut viivästyminen palvelutarpeiden arviointien valmistumisessa on nyt selvästi vähentynyt.
”Olemme pitkään odottaneet hyviä uutisia lastensuojelusta, koska hyvinvointialueuudistus mahdollistaa lastensuojelun ja lapsiperheiden palveluiden järjestämisen tarkoituksenmukaisemmin. On hienoa, että lastensuojelussa tehty pitkäjänteinen kehittämis- ja panostustyö näkyy myös tilastoissa’’, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehittämispäällikkö Johanna Hedman.

Palvelutarpeen arviointien viivästykset vähenivät vihdoin
Koko maassa 89 prosenttia palvelutarpeen arvioinneista valmistui alle kolmessa kuukaudessa. Puoli vuotta sitten osuus oli 80 prosenttia.
Käänne parempaan suuntaan on selkeä kolmen vuoden seurantakauden ajan jatkuneen huonontumisen jälkeen.
”Hyvinvointialueilla on selvästi havahduttu epäkohtaan ja ryhdytty toimin”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Martta Forsell.
Palvelutarpeen arvioinnin on valmistuttava kolmen kuukauden aikana, jos lapsella arvioidaan lastensuojelun tarvetta tai lapsi on erityisen tuen tarpeessa. Vireille tulevien lastensuojeluasioiden mahdollinen kiireellisyys arvioidaan kuitenkin välittömästi.
”Uudet luvut eivät vielä takaa, että lasten ja perheiden asiat hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta tärkeä tieto on, että lasten tilanteet saadaan arvioitua lakisääteisessä aikataulussa. Se mahdollistaa toivottavasti myös oikea-aikaiset palvelut. Voi olla, että järjestäytymisen ja suunnittelun ajanjakso hyvinvointialueilla on nyt päättynyt, ja jatkossa voimme odottaa hyviä uutisia myös vaikeammissa kysymyksissä”, Hedman pohtii.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden keskimääräinen asiakasmäärä väheni
Lastensuojelun sosiaalityöntekijällä oli keskimäärin asiakkaana 26 lasta lokakuussa 2024. Huhtikuussa vastaava luku oli 28. Laskennassa on huomioitu vain lastensuojelun alle 18-vuotiaiden asiakkaiden määrä, joten sosiaalityöntekijöillä voi olla lisäksi myös muita asiakkaita, joilla ei ole lastensuojelun tarvetta.
Positiivisesta kehityksestä huolimatta laissa määritelty enimmäisasiakasmäärä ylittyy valtaosalla hyvinvointialueista. Vain neljällä hyvinvointialueella – Etelä-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Keski-Suomessa – sekä Helsingissä lakisääteinen asiakasmäärä ei ylittynyt.

Viidennestä (20 %) lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden tehtävistä hoiti ns. sijaispätevä sosiaalityöntekijä. Osuus pysyi syksyn 2024 tasolla. Lakia sosiaalihuollon ammattihenkilöistä muutettiin 1.1.2025 alkaen sitten, että sijaispätevien sosiaalityöntekijöiden kelpoisuusvaatimuksia väljennettiin.
Suurimmat parannukset heikoimmilla alueilla
Puoli vuotta sitten Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä vain puolet palvelutarpeen arvioinneista valmistui lain määräajoissa. Nyt ajoissa valmistui kolme neljästä palvelutarpeenarvioinnista.
Puoli vuotta sitten samoilla alueilla yli puolella lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä ylittyi myös lakisääteinen asiakasmäärä, nyt ylitystenkin osuus on puolittunut Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä.
Myös muun muassa Vantaa-Keravalla ja Keski-Suomessa käsittelyajat ylittyvät selvästi harvemmin kuin vuosi sitten.
Pirkanmaa, Satakunta ja Keski-Pohjanmaa taas ovat onnistuneet vähentämään lastensuojelun sosiaalityöntekijän keskimääräisen asiakasmäärän puolessa vuodessa reilusta 30 asiakkaasta vain reiluun 20 asiakkaaseen. Muutokset on saatu pääosin työtehtäväjärjestelyin, esimerkiksi lisäämällä yhdennettyä työtä lastensuojelun sosiaalityön ja sosiaalihuoltolain mukaisen lapsiperhesosiaalityön välillä.
Henkilömitoitus ja käsittelyaikojen toteutuminen ovat asioita, joita valvontaviranomaiset ovat seuranneet ja puutteista on annettu ratkaisuja mm. Pirkanmaalle, Satakunnalle ja Keski-Suomelle.
”Hyvästä suunnasta huolimatta tuloksiin on hyvä suhtautua pienellä varauksella. Hyvinvointialueiden on mahdollista optimoida omia lukujaan organisoimalla työ siten, että se näyttäytyy tilastoissa todellisuutta myönteisempänä. Uskomme kuitenkin THL:ssä, että hyvinvointialueet ovat halunneet panostaa lasten suojeluun tekemällä pitkäjänteisiä muutoksia, jotka vähentävät lastensuojelun järjestämisen painetta tulevaisuudessa lapsen edun näkökulma edellä”, Forsell toteaa.

Lähteet
Lastensuojelun käsittelyajat 1.10.2024–31.3.2025 -tilasto
Lastensuojelun sosiaalityön henkilöstömitoitus huhtikuussa 2025 -tilasto
Aiheesta lisää
Yhä harvempi lastensuojeluilmoitus johtaa lastensuojelun asiakkuuteen
Lisätiedot
Johanna Hedman (lastensuojelun kehittäminen)
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7194
etunimi.sukunimi@thl.fi
Martta Forsell (tilastoluvut)
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7974
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Tukala helle jatkuu – pitkittynyt helle on terveysriski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille16.7.2025 13:22:07 EEST | Tiedote
Tukalan helteen on ennustettu jatkuvan osassa maata. Varoitus tukalasta helteestä annetaan, kun vuorokauden ylin lämpötila ylittää 27 astetta ja keskilämpötila on yli 20 astetta. Pitkittynyt helle lisää sairaalahoidon tarvetta ja kuolleisuutta erityisesti ikääntyneillä.
Lähipäiville ennustettu tukalaa hellettä – suojaa itseäsi ja läheisiäsi kuumuuden haitoilta11.7.2025 15:13:50 EEST | Tiedote
Ilmatieteen laitos on antanut suurinta osaa maata varoituksen lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä. Hellevaroitus annetaan, kun vuorokauden ylin lämpötila ylittää 27 astetta ja keskilämpötila 20 astetta. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi. Varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista tai toimintarajoituksista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille. Myös raskaana olevien sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilevien kannattaa suojautua hyvin. Kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva nestevajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai pahimmillaan hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen. Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys, pahoinvointi ja elimistön lämpötilan nousu. Lievän lämpöuupumuksen oireet yleensä he
THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi
Huomioi lintuinfluenssariski, jos kohtaat luonnossa sairaan tai kuolleen eläimen26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lintuinfluenssatartunnan saaneita, sairaita tai kuolleita lintuja on havaittu tänä vuonna viimevuotista enemmän. Virus ei tartu ihmiseen helposti, mutta voi tarttuessaan aiheuttaa vakavan taudin. Vältä siis koskemasta luonnosta löytämiisi kuolleisiin tai sairaisiin eläimiin.
Muiden maiden sote-järjestelmät tarjoavat eväitä mutta eivät pikaratkaisuja Suomen sote-mallin kehittämiseen - työ vaatii parlamentaarista yhteistyötä25.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Muissa maissa käytössä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismallit antavat aineksia myös Suomen sote-järjestelmän kehittämiseen, mutta eivät tarjoa pikaisia ratkaisuja, todetaan THL:n tuoreessa selvityksessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme