Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen
Kesäloma on parhaimmillaan, kun se maistuu hyvältä! Matkustaessa ei kannata jäädä tuttuun ja turvalliseen, vaan suunnata kohti uusia maisemia ja makuja. Pysähdy matkalla paikkoihin, joissa ruoka tehdään kotimaisista ja paikallisista raaka-aineista. Satokauden suomalaiset vihannekset, marjat ja uudet perunat ovat sesongin huipulla. Saattaa nimittäin olla, että reissun paras muisto ei ole maisema, vaan maku.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista aikoo lomailla kesällä 2025 Suomessa. Lomakohteen valintaan vaikuttavat helppouden lisäksi myös turvallisuus, edullisuus, kiinnostavat kohteet ja ilmastosyyt. Hyvä syy kotimaan matkailuun on myös herkullinen ruoka.
Kulttuurielämys lautasella
Paikallisten ruoantuottajien ja ravintoloiden suosiminen tarjoaa mahdollisuuden maistaa alueellista ruokakulttuuria. Jokaisella Suomen kolkalla on omat perinteiset raaka-aineensa ja ruokaperinteensä. Autenttisen makuelämyksen alueen omasta ruokakulttuurista saa kokeilemalla paikallisia erikoisuuksia – esimerkiksi savumuikkuja Saimaalla, poronkäristystä Lapissa, särää Lemillä tai varrassiikaa Kukkolankoskella.
Kysy alkuperää
Ravintoloilla on velvollisuus ilmoittaa kirjallisesti aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaa esimerkiksi ruokalistassa, esitteessä, taulussa tai sähköisesti. Lihan alkuperän voi ilmoittaa myös Hyvää Suomesta -merkillä. Myös muiden raaka-aineiden alkuperästä kannattaa olla kiinnostunut. Usein paikallista ruokaa tarjoilevat ravintolat ja kahvilat tuntevat ja kertovat mielellään käyttämiensä raaka-aineiden alkuperästä esimerkiksi ruokalistalla tai kysyttäessä. Lähitiloilta, metsistä ja vesistä saadut raaka-aineet ovatkin usein tarkasti tiedossa.
- Suomalaisia raaka-aineita käyttävän ravintolan valitseminen tukee myös maanviljelijöitä, kalastajia ja muita tuottajia eri puolilta Suomea. Se ylläpitää paikallisia elinkeinoja ja maaseudun elinvoimaisuutta. Siksi kotimaisuudesta kannattaa olla kiinnostunut, toteaa Hyvää Suomesta -merkkiä hallinnoivan Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Kotimainen ruoka on ylivoimainen suosikki
- Suomalaisissa raaka-aineissa yhdistyvät herkullinen maku, huippuluokan laatu ja turvallisuus. Eikä pidä unohtaa, että ruoantuotanto on myös tärkeä osa huoltovarmuuttamme, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Ei siis ihme, että kotimainen ruoka on suomalaisten kestosuosikki. Se on valinta, joka maistuu ja tuntuu oikealta.
Miten tunnistaa paikallisia raaka-aineita suosiva ravintola tai kahvila?
- Tutustu ravintolan verkkosivuihin ja ruokalistaan: mainitaanko tuottajien nimiä tai kotimaisia raaka-aineita?
- Ravintolalla on velvollisuus ilmoittaa lihan alkuperä esimerkiksi ruokalistassa. Kysy henkilökunnalta, mistä, kala, vihannekset ja muut raaka-aineet tulevat.
- Etsi Hyvää Suomesta -merkkiä.
Vinkkejä lähiruokaa tarjoavista ravintoloista, kahviloista ja puodeista löytyy täältä:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, 050 511 8909
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, 040 568 8802
Kuvat

Ruokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan
Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Hyvää Suomesta -merkki kertoo lihan suomalaisen alkuperän10.6.2025 08:22:38 EEST | Tiedote
Kuluttaja saa jatkossa tietää elintarvikkeessa käytetyn lihan alkuperän entistä helpommin. Ensi vuoden kesäkuusta alkaen yli 15 % lihaa sisältävissä elintarvikkeissa on ilmoitettava lihan alkuperä pakkauksen etupuolella – ellei tuotteessa ole Hyvää Suomesta -merkkiä. Tuttu joutsenlippu on vaihtoehto lainsäädännön vaatimalle tavalle osoittaa kotimainen alkuperä.
Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton11.4.2025 18:02:42 EEST | Tiedote
Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille tuttu uunilohi oli kääräisty letin muotoon ja höystetty herkullisesti fenkolilla sekä tuunattu taitavasti mausteilla. Todella tiukassa finaalissa kunniamaininnat saivat myös upeasti suoriutuneet Posion peruskoulu ja Kuivaniemen koulu Iistä.
Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat11.4.2025 17:09:21 EEST | Tiedote
Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila Outokummussa ja Maalaisjärki -kanavat Alavudelta ovat avanneet ovensa oppilaille joko virtuaalisten vierailujen ja videoblogin muodossa, tai vastaanottamalla oppilaita tilalleen tutustumiskäynnille tai maatilaleireille. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.
Hintakeskustelusta huolimatta kolmannes kotiin ostetusta ruoasta kotimaisia Hyvää Suomesta -tuotteita28.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Vaikka ruoan hinta on ollut vilkkaan julkisen keskustelun kohteena, suomalaiset kuluttajat pysyvät uskollisina kotimaiselle ruoalle. Hyvää Suomesta -alkuperämerkittyjen elintarvikkeiden osuus ruokakorin arvosta on 32 %, aivan kuten edellisenä vuonna.
Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset28.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kalevalan päivänä 28.2. juhlitaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri on tänä päivänä perinteitä ja muutosta, raaka-aineita läheltä sekä erilaisia ruokavalioihin liittyviä asioita. Vastaajien mielikuvat nykypäivän suomalaisesta ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleensä ovat lähentyneet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme