Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen
Kesäloma on parhaimmillaan, kun se maistuu hyvältä! Matkustaessa ei kannata jäädä tuttuun ja turvalliseen, vaan suunnata kohti uusia maisemia ja makuja. Pysähdy matkalla paikkoihin, joissa ruoka tehdään kotimaisista ja paikallisista raaka-aineista. Satokauden suomalaiset vihannekset, marjat ja uudet perunat ovat sesongin huipulla. Saattaa nimittäin olla, että reissun paras muisto ei ole maisema, vaan maku.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista aikoo lomailla kesällä 2025 Suomessa. Lomakohteen valintaan vaikuttavat helppouden lisäksi myös turvallisuus, edullisuus, kiinnostavat kohteet ja ilmastosyyt. Hyvä syy kotimaan matkailuun on myös herkullinen ruoka.
Kulttuurielämys lautasella
Paikallisten ruoantuottajien ja ravintoloiden suosiminen tarjoaa mahdollisuuden maistaa alueellista ruokakulttuuria. Jokaisella Suomen kolkalla on omat perinteiset raaka-aineensa ja ruokaperinteensä. Autenttisen makuelämyksen alueen omasta ruokakulttuurista saa kokeilemalla paikallisia erikoisuuksia – esimerkiksi savumuikkuja Saimaalla, poronkäristystä Lapissa, särää Lemillä tai varrassiikaa Kukkolankoskella.
Kysy alkuperää
Ravintoloilla on velvollisuus ilmoittaa kirjallisesti aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaa esimerkiksi ruokalistassa, esitteessä, taulussa tai sähköisesti. Lihan alkuperän voi ilmoittaa myös Hyvää Suomesta -merkillä. Myös muiden raaka-aineiden alkuperästä kannattaa olla kiinnostunut. Usein paikallista ruokaa tarjoilevat ravintolat ja kahvilat tuntevat ja kertovat mielellään käyttämiensä raaka-aineiden alkuperästä esimerkiksi ruokalistalla tai kysyttäessä. Lähitiloilta, metsistä ja vesistä saadut raaka-aineet ovatkin usein tarkasti tiedossa.
- Suomalaisia raaka-aineita käyttävän ravintolan valitseminen tukee myös maanviljelijöitä, kalastajia ja muita tuottajia eri puolilta Suomea. Se ylläpitää paikallisia elinkeinoja ja maaseudun elinvoimaisuutta. Siksi kotimaisuudesta kannattaa olla kiinnostunut, toteaa Hyvää Suomesta -merkkiä hallinnoivan Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Kotimainen ruoka on ylivoimainen suosikki
- Suomalaisissa raaka-aineissa yhdistyvät herkullinen maku, huippuluokan laatu ja turvallisuus. Eikä pidä unohtaa, että ruoantuotanto on myös tärkeä osa huoltovarmuuttamme, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Ei siis ihme, että kotimainen ruoka on suomalaisten kestosuosikki. Se on valinta, joka maistuu ja tuntuu oikealta.
Miten tunnistaa paikallisia raaka-aineita suosiva ravintola tai kahvila?
- Tutustu ravintolan verkkosivuihin ja ruokalistaan: mainitaanko tuottajien nimiä tai kotimaisia raaka-aineita?
- Ravintolalla on velvollisuus ilmoittaa lihan alkuperä esimerkiksi ruokalistassa. Kysy henkilökunnalta, mistä, kala, vihannekset ja muut raaka-aineet tulevat.
- Etsi Hyvää Suomesta -merkkiä.
Vinkkejä lähiruokaa tarjoavista ravintoloista, kahviloista ja puodeista löytyy täältä:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry, 050 511 8909
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, 040 568 8802
Kuvat

Ruokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan
Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Tilastotietoa ruoka-alasta 60 vuoden ajan – Tietohaarukka lunastaa paikkansa riippumattoman tiedon lähteenä5.9.2025 09:54:41 EEST | Tiedote
Vuodesta 1965 lähtien julkaistu Tietohaarukka on monipuolinen tilastopaketti, joka kokoaa yksiin kansiin ruokaketjua koskevan tuoreimman ja vertailukelpoisen tilastotiedon pellolta pöytään. Tilastotieto on tärkeätä ruokajärjestelmän toiminnan kokonaiskuvan ymmärtämisen kannalta, ja se antaa luotettavaa tietoa mm. päätöksenteon taustaksi. Tietohaarukka puolustaa asemaansa erityisesti aikana, jolloin julkinen keskustelu kaipaa tutkittua tietoa nopeiden mielipiteiden rinnalle.
Tutkimus paljastaa kuka ostaa kotimaista ruokaa – nuoret miehet yllättävät ostoaikeillaan4.9.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. juhlistetaan kotimaista ruokaa ja sen tekijöitä. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten ostoskoreista kotimaista ruokaa löytyy myös arkena, ei vain juhlapäivänä. Useat aikovat myös kasvattaa kotimaisen ruoan osuutta ostoissaan.
Webinaari Suomalaisen ruoan päivänä 4.9.: Muuttuva ruoka, muuttuva maailma - mikä on suomalaisen ruoan rooli?13.8.2025 10:14:23 EEST | Kutsu
Pellervon taloustutkimus PTT ja Ruokatieto Yhdistys ry järjestävät 4.9. Suomalaisen ruoan päivänä webinaarin, jossa pohditaan kotimaisen ruoan roolia muuttuvassa maailmassa. Miten ruoan kulutus kehittyy globaalisti, EU:ssa ja Suomessa – ja mitä se tarkoittaa suomalaisen ruoan näkökulmasta? Millaiset ovat kotimaisten toimijoiden mahdollisuudet sekä ruokaviennin näkymät?
Hyvää Suomesta -merkki kertoo lihan suomalaisen alkuperän10.6.2025 08:22:38 EEST | Tiedote
Kuluttaja saa jatkossa tietää elintarvikkeessa käytetyn lihan alkuperän entistä helpommin. Ensi vuoden kesäkuusta alkaen yli 15 % lihaa sisältävissä elintarvikkeissa on ilmoitettava lihan alkuperä pakkauksen etupuolella – ellei tuotteessa ole Hyvää Suomesta -merkkiä. Tuttu joutsenlippu on vaihtoehto lainsäädännön vaatimalle tavalle osoittaa kotimainen alkuperä.
Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton11.4.2025 18:02:42 EEST | Tiedote
Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille tuttu uunilohi oli kääräisty letin muotoon ja höystetty herkullisesti fenkolilla sekä tuunattu taitavasti mausteilla. Todella tiukassa finaalissa kunniamaininnat saivat myös upeasti suoriutuneet Posion peruskoulu ja Kuivaniemen koulu Iistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme