Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.

Tutkijat selvittävät, miten luonnon vahayhdisteitä ja kasvisolujen tuottamia vesikkeleitä voitaisiin hyödyntää biosensoreiden kehityksessä tai muiden bioteknologisten ja biolääketieteellisten sovellusten raaka-aineina. Lisäksi he kehittävät kustannustehokkaita menetelmiä materiaalien erottamiseen ja hyödyntämiseen eri teollisuuden aloilla. Tavoitteena on tuottaa ratkaisuja, jotka tukevat alueellista bio- ja kiertotaloutta sekä edistävät pk-yritysten kilpailukykyä luonnontuotteiden markkinoilla.
Hankekonsortioon kuuluvat Oulun yliopisto, Centria-ammattikorkeakoulu ja Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Ruotsista. Kokonaisbudjetti on noin 950 000 euroa, josta 65 prosenttia rahoitetaan julkisella tuella. Rahoituksen on myöntänyt EU:n Interreg Aurora -ohjelma, ja hanketta tukee myös Lapin liitto.
Hankkeessa optimoidaan kasvimateriaalien eristystä, kehitetään biosensoreihin liittyviä ratkaisuja ja kartoitetaan liiketoimintamahdollisuuksia. SLU keskittyy kuusen neulasten teolliseen hyödyntämiseen ja käsittelyn kehittämiseen hyödyntäen Biomass Technology Centre (BTC) -tutkimusympäristöä. Centria puolestaan kehittää menetelmiä bioaktiivisten yhdisteiden ja kasvivahojen eristämiseen metsäteollisuuden sivuvirroista ja marjoista.
Oulun yliopiston professori Seppo Vainion tutkimusryhmä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa kehittää solujen tuottamien vesikkelien analyysityökaluja sekä biosensoreihin liittyviä ratkaisuja terveyden tutkimiseen ja ravintopohjaisten täsmälääkkeiden kehittämiseen. Tutkijat tarkastelevat myös kuusen ja marjojen vesikkelien käyttömahdollisuuksia elintarvikkeissa ja niin sanotun superruoan luomisessa.
Lisätietoa hankkeesta (englanniksi): https://www.oulu.fi/en/projects/waves
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkimushankkeen johtaja, professori Seppo Vainio, Oulun yliopisto, 040 747 0939, seppo.vainio@oulu.fi
Hankkeen koordinaattori, FT Susanna Kaisto, Oulun yliopisto, 050 528 7012, susanna.kaisto@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Tuntureilla variksenmarja leviää ja mustikka taantuu13.10.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijat ovat havainneet, että puuttomien tunturikankaiden yleisimmät kasvillisuustyypit, kuten mustikka-, variksenmarja-, vaivaiskoivu- ja kanervatyyppi, ovat alkaneet muistuttaa toisiaan eli homogenisoitua.
Potilaiden käyttämät mobiilisovellukset auttavat lääkäreitä pitkäaikaissairauksien hoidossa8.10.2025 06:36:00 EEST | Tiedote
Mobiiliteknologioiden nopea kehitys tarjoaa uusia mahdollisuuksia potilaiden aktiiviselle osallistumiselle terveydenhuoltoon. Itsehoidon mobiiliterveysratkaisut, kuten sovellukset ja puettavat laitteet, tuottavat potilaan keräämää terveystietoa, jota voidaan hyödyntää pitkäaikaissairauksien hoidossa. Näiden ratkaisujen käyttö kliinisissä työnkuluissa on kuitenkin edelleen rajallista, ja terveydenhuollon ammattilaisilla on keskeinen rooli niiden onnistuneessa hyödyntämisessä.
Limpuista levaineihin – kerro tutkijoille leivän leipomisesta7.10.2025 06:33:00 EEST | Tiedote
Kupliiko keittiössäsi hapanleipäjuuri? Syntyykö leipätaikinasi sormituntumalla vai leivontavideoiden ohjeilla? Millaisia kommelluksia, kokeiluja ja oivalluksia olet kokenut leipätaikinoiden äärellä? Leivän leipomiskokemukset kiinnostavat nyt Oulun yliopiston tutkijoita.
Dna-viivakoodaus nopeuttaa lajien seurantaa Amazonin ja myös Suomen metsissä3.10.2025 07:04:00 EEST | Tiedote
Dna-viivakoodaus kannettavien laitteiden avulla mullistaa monimuotoisuuden seurannan Perun Amazonin sademetsissä. Tekniikkaa hyödynnetään maailmanlaajuisesti, myös pohjoisissa metsissä Oulun yliopiston tutkimuksissa.
”Tärkeintä on lisätä tietoa” – Sonja Pietiläisen tutkimus avaa oikeistoradikalismin ja ilmastopolitiikan rajoja poikkeuksellisella tavalla1.10.2025 11:18:43 EEST | Tiedote
Tuore väitöskirja nostaa esiin muun muassa äärioikeiston suhteen ilmastonmuutokseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme