Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.

Tutkijat selvittävät, miten luonnon vahayhdisteitä ja kasvisolujen tuottamia vesikkeleitä voitaisiin hyödyntää biosensoreiden kehityksessä tai muiden bioteknologisten ja biolääketieteellisten sovellusten raaka-aineina. Lisäksi he kehittävät kustannustehokkaita menetelmiä materiaalien erottamiseen ja hyödyntämiseen eri teollisuuden aloilla. Tavoitteena on tuottaa ratkaisuja, jotka tukevat alueellista bio- ja kiertotaloutta sekä edistävät pk-yritysten kilpailukykyä luonnontuotteiden markkinoilla.
Hankekonsortioon kuuluvat Oulun yliopisto, Centria-ammattikorkeakoulu ja Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Ruotsista. Kokonaisbudjetti on noin 950 000 euroa, josta 65 prosenttia rahoitetaan julkisella tuella. Rahoituksen on myöntänyt EU:n Interreg Aurora -ohjelma, ja hanketta tukee myös Lapin liitto.
Hankkeessa optimoidaan kasvimateriaalien eristystä, kehitetään biosensoreihin liittyviä ratkaisuja ja kartoitetaan liiketoimintamahdollisuuksia. SLU keskittyy kuusen neulasten teolliseen hyödyntämiseen ja käsittelyn kehittämiseen hyödyntäen Biomass Technology Centre (BTC) -tutkimusympäristöä. Centria puolestaan kehittää menetelmiä bioaktiivisten yhdisteiden ja kasvivahojen eristämiseen metsäteollisuuden sivuvirroista ja marjoista.
Oulun yliopiston professori Seppo Vainion tutkimusryhmä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa kehittää solujen tuottamien vesikkelien analyysityökaluja sekä biosensoreihin liittyviä ratkaisuja terveyden tutkimiseen ja ravintopohjaisten täsmälääkkeiden kehittämiseen. Tutkijat tarkastelevat myös kuusen ja marjojen vesikkelien käyttömahdollisuuksia elintarvikkeissa ja niin sanotun superruoan luomisessa.
Lisätietoa hankkeesta (englanniksi): https://www.oulu.fi/en/projects/waves
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkimushankkeen johtaja, professori Seppo Vainio, Oulun yliopisto, 040 747 0939, seppo.vainio@oulu.fi
Hankkeen koordinaattori, FT Susanna Kaisto, Oulun yliopisto, 050 528 7012, susanna.kaisto@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Vihreä asuinympäristö voi ehkäistä masennusoireita23.6.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan väitöskirjatutkija Marjo Seppänen osoitti väitöstutkimuksessaan, että vihreämmässä asuinympäristössä asuminen oli yhteydessä vähäisempään masennusoireiluun kuin tiiviisti rakennetuissa kaupunkiympäristöissä asuminen. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää mielenterveyttä tukevien asuinympäristöjen suunnittelussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme