Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.

Salossa, Juho ja Kalle Vainion yrityksessä avomaankurkun istutukset tehtiin toukokuun viimeisillä viikoilla. Juho Vainion mukaan kevät on ollut tavanomainen ja sadosta tullee keskitasoinen.
- Avomaankurkku on säästynyt hallalta, mutta viileät lämpötilat ovat hieman hidastaneet sen kasvua. Satoa päästään korjaamaan näinä päivinä, kertoo salolainen viljelijä Juho Vainio Skotlannin Maatalous Oy:stä.
Vainion mukaan avomaankurkun viljely on intensiivistä ja tarkkaa, kun satokausi on pitkä. Työt alkavat keväällä, jolloin hallanvaara on mahdollinen. Satoa korjataan syksyyn asti.
- Hyvä kurkkusato syntyy tasapainoisella kastelulla ja lannoituksella. Myös sadonkorjuurytmi on ratkaiseva. Kurkut poimitaan käsin, juuri oikean kokoisina – ei liian pieninä eikä ylisuurina, tähdentää Juho Vainio.
Kuljetuksessa ja kaupassa lämpötilan hallinta on avomaankurkulle tärkeää
Kuljetuksen ja säilytyksen virheet voivat pilata laadukkaan sadon. Kurkut vaativat eri lämpöolosuhteet kuin esimerkiksi marjat, minkä vuoksi niitä ei pidä kuljettaa samassa autossa. Kaupassa lämpötila ei saa olla korkea eikä liian matala. Kylmässä kurkun solurakenne vaurioituu ja maku kärsii.
Oikein käsiteltynä avomaankurkku säilyy kotona hyvin. Jääkaapissa se viihtyy parhaiten muovipussissa tai vihanneslokerossa, suojassa vedolta ja viimalta. Veto ja tuuli ovat avomaankurkun pahimpia vihollisia.
Avomaakurkun viljely osaavissa käsissä
Avomaankurkun viljely on tärkeä osa kotimaista puutarhatuotantoa. Vuonna 2024 avomaankurkkua viljeli Suomessa 67 yritystä ja tilaa, ja viljelyalaa oli yhteensä 129 hehtaaria. Sadon määrä ylsi 6,9 miljoonaan kiloon. Vaikka viljelijöiden ja viljelyalan määrä väheni hieman edellisvuodesta, sato säilyi edelleen korkeana, mikä kertoo kotimaisen tuotannon tehokkuudesta ja viljelyn osaamisesta. (Lähde: Luke).
- Lähes kaikki avomaankurkut viljellään nykyisin muovipenkeissä ja taimikasvatuksena. Tämä viljelytekniikka on vakiintunut käytäntö, joka tukee sadon tasaisuutta ja laatua, kertoo Juho Vainio.
Vuosi 2025 on kurkkujen juhlavuosi – kurkku on vuoden HeVi!
Raikas, napakka ja monikäyttöinen avomaankurkku maistuu niin sellaisenaan, säilöttynä kuin kesäisten ruokien raaka-aineena. Avomaankurkku on rapeampi, paksukuorisempi ja täyteläisempi kuin kasvihuonekurkku. Valitse kaupasta kiinteitä ja vihreitä yksilöitä. Keltainen ja pullea kurkku on jo vanhentunut.
Avomaankurkku on kevyttä ja raikasta syötävää. Se sisältää paljon vettä sekä pienen määrän vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-, A- ja K-vitamiinia, kaliumia ja magnesiumia. Kurkku on käyttövalmis pesun jälkeen eikä vaadi kuorimista. Pinnaltaan karhea kuori silottuu harjalla sipaisemalla, ja yhdessä mehukkaan sisuksen kanssa syntyy lyömätön makuyhdistelmä.
Sesonkiaikaan avomaankurkku on edullinen ja hyvin saatavilla. Se sopii leivälle, salaatteihin ja säilöntään. Kurkusta syntyvät niin tsatsiki, hölskykurkut kuin pikkelssitkin. Sen voi myös grillata nopeasti ja tarjota lämpimänä.
- Kurkku tuo ruokaan kesäistä raikkautta ja rouskuvaa suutuntumaa. Se on monikäyttöinen ja ollut suomalaisten suosikki jo vuosikymmeniä, sanoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.
Avomaankurkku toimii myös modernissa ruoanlaitossa. Se sopii hyvin street food -annoksiin ja aasialaisiin makuihin esimerkiksi seesaminsiementen, soijan, chilin ja valkosipulin pariksi.
- Kotimaisuus ja sesonkiajattelu näkyvät kuluttajien valinnoissa yhä vahvemmin. Avomaankurkku on juuri sellainen tuote, johon on helppo tarttua torilla, lähikaupassa ja kotikeittiössä, Siivonen jatkaa.
Reseptivinkkejä:
Kasviswokki ja kurkkusalsa: https://www.mtk.fi/-/kasviswokki_resepti
Kurkkudippi ja perunavartaat: https://www.mtk.fi/-/perunagrillivartaat
Kesän paras salaatti: https://www.mtk.fi/-/kesa_salaatti_resepti
Lisätietoja:
Juho Vainio, yrittäjä, Skotlannin Maatalous Oy, 044 507 0764
Mika Virtanen, asiantuntija, MTK, 040 054 4728
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Avainsanat
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Kotimaiset kurpitsat ovat syksyn kuumin sesonkituote – Lajikkeita ja vinkkejä kotikeittiöön29.9.2025 09:20:14 EEST | Tiedote
Kotimaisten kurpitsojen pääsesonkia vietetään syyskuusta marraskuuhun. Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja, jotka kasvavat avomaalla. Kesällä herkutellaan kesäkurpitsalla, syksyllä on paksukuoristen talvikurpitsojen aika. Kurpitsasato kypsyy loppukesällä ja syksyllä, ja lokakuu onkin oivallinen aika herkutella kotimaisilla kurpitsoilla.
MTK:n työ kantaa hedelmää - Euroopan parlamentti kaatoi metsien valvontasäädöksen, metsäkatoasetukselle jatkoaikaa23.9.2025 16:59:29 EEST | Tiedote
Parlamentti torjui komission esityksen metsien valvontasäädöksestä, ja metsäkatoasetuksen toimeenpanoon esitetään vuoden lisäaikaa. MTK pitää päätöksiä tervetulleina, sillä ne vähentävät metsänomistajiin kohdistuvaa tarpeetonta sääntelyä. Säädökset eivät myöskään olisi onnistuneet tavoitteissaan.
Kiintiömetsästys on varmin tapa toteuttaa suurpetojen kannanhoidollinen metsästys23.9.2025 11:26:52 EEST | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Suomen Metsästäjäliitto ja Paliskuntain yhdistys esittävät, että suurpetojen kannanhoidollinen metsästys toteutetaan jatkossa kiintiömetsästyksenä. Menettely olisi hallinnollisesti selkeä ja käytännössä toimiva tapa järjestää metsästys esimerkiksi suden ja karhun kohdalla.
Sokerijuurikkaan hintaratkaisu 2026 valmistunut ja viljely ennätyslukemissa19.9.2025 07:03:07 EEST | Tiedote
Sucros Oy ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) sekä Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund (SLC) ovat solmineet vuoden 2026 toimialasopimuksen. Sokerijuurikkaan hinta laskee, mutta hintataso säilyy kilpailukykyisenä. Kiinnostus sokerijuurikkaan viljelyä kohtaan on voimakasta.
Metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on laskusuunnassa17.9.2025 15:33:55 EEST | Tiedote
Metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on hiipunut, käy ilmi MTK:n syksyn Metsätutka-kyselystä. Alkuvuonna puukauppa kävi vilkkaasti kesään saakka, mutta sen jälkeen sekä myyntimäärät että myyntiaikeet ovat laskeneet. Lähes 60 prosenttia metsänomistajista ei todennäköisesti aio myydä puuta ensi vuonna. Noin kolmannes suunnittelee puukauppaa, ja ratkaisevana tekijänä korostuvat metsänhoidolliset syyt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme