Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa

Jaa

Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.

Avomaankurkkupelto Salossa
Avomaankurkkupelto Salossa Kuva: Juho Vainio. Kaikki oikeudet käyttää kuvaa.

Salossa, Juho ja Kalle Vainion yrityksessä avomaankurkun istutukset tehtiin toukokuun viimeisillä viikoilla. Juho Vainion mukaan kevät on ollut tavanomainen ja sadosta tullee keskitasoinen.

  • Avomaankurkku on säästynyt hallalta, mutta viileät lämpötilat ovat hieman hidastaneet sen kasvua. Satoa päästään korjaamaan näinä päivinä, kertoo salolainen viljelijä Juho Vainio Skotlannin Maatalous Oy:stä.

Vainion mukaan avomaankurkun viljely on intensiivistä ja tarkkaa, kun satokausi on pitkä. Työt alkavat keväällä, jolloin hallanvaara on mahdollinen. Satoa korjataan syksyyn asti.

  • Hyvä kurkkusato syntyy tasapainoisella kastelulla ja lannoituksella. Myös sadonkorjuurytmi on ratkaiseva. Kurkut poimitaan käsin, juuri oikean kokoisina – ei liian pieninä eikä ylisuurina, tähdentää Juho Vainio.

Kuljetuksessa ja kaupassa lämpötilan hallinta on avomaankurkulle tärkeää 

Kuljetuksen ja säilytyksen virheet voivat pilata laadukkaan sadon. Kurkut vaativat eri lämpöolosuhteet kuin esimerkiksi marjat, minkä vuoksi niitä ei pidä kuljettaa samassa autossa. Kaupassa lämpötila ei saa olla korkea eikä liian matala. Kylmässä kurkun solurakenne vaurioituu ja maku kärsii.

Oikein käsiteltynä avomaankurkku säilyy kotona hyvin. Jääkaapissa se viihtyy parhaiten muovipussissa tai vihanneslokerossa, suojassa vedolta ja viimalta. Veto ja tuuli ovat avomaankurkun pahimpia vihollisia.

Avomaakurkun viljely osaavissa käsissä

Avomaankurkun viljely on tärkeä osa kotimaista puutarhatuotantoa. Vuonna 2024 avomaankurkkua viljeli Suomessa 67 yritystä ja tilaa, ja viljelyalaa oli yhteensä 129 hehtaaria. Sadon määrä ylsi 6,9 miljoonaan kiloon. Vaikka viljelijöiden ja viljelyalan määrä väheni hieman edellisvuodesta, sato säilyi edelleen korkeana, mikä kertoo kotimaisen tuotannon tehokkuudesta ja viljelyn osaamisesta. (Lähde: Luke).

  • Lähes kaikki avomaankurkut viljellään nykyisin muovipenkeissä ja taimikasvatuksena. Tämä viljelytekniikka on vakiintunut käytäntö, joka tukee sadon tasaisuutta ja laatua, kertoo Juho Vainio.

Vuosi 2025 on kurkkujen juhlavuosi – kurkku on vuoden HeVi! 

Raikas, napakka ja monikäyttöinen avomaankurkku maistuu niin sellaisenaan, säilöttynä kuin kesäisten ruokien raaka-aineena. Avomaankurkku on rapeampi, paksukuorisempi ja täyteläisempi kuin kasvihuonekurkku. Valitse kaupasta kiinteitä ja vihreitä yksilöitä. Keltainen ja pullea kurkku on jo vanhentunut.

Avomaankurkku on kevyttä ja raikasta syötävää. Se sisältää paljon vettä sekä pienen määrän vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-, A- ja K-vitamiinia, kaliumia ja magnesiumia. Kurkku on käyttövalmis pesun jälkeen eikä vaadi kuorimista. Pinnaltaan karhea kuori silottuu harjalla sipaisemalla, ja yhdessä mehukkaan sisuksen kanssa syntyy lyömätön makuyhdistelmä.

Sesonkiaikaan avomaankurkku on edullinen ja hyvin saatavilla. Se sopii leivälle, salaatteihin ja säilöntään. Kurkusta syntyvät niin tsatsiki, hölskykurkut kuin pikkelssitkin. Sen voi myös grillata nopeasti ja tarjota lämpimänä.

  • Kurkku tuo ruokaan kesäistä raikkautta ja rouskuvaa suutuntumaa. Se on monikäyttöinen ja ollut suomalaisten suosikki jo vuosikymmeniä, sanoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Avomaankurkku toimii myös modernissa ruoanlaitossa. Se sopii hyvin street food -annoksiin ja aasialaisiin makuihin esimerkiksi seesaminsiementen, soijan, chilin ja valkosipulin pariksi.

  • Kotimaisuus ja sesonkiajattelu näkyvät kuluttajien valinnoissa yhä vahvemmin. Avomaankurkku on juuri sellainen tuote, johon on helppo tarttua torilla, lähikaupassa ja kotikeittiössä, Siivonen jatkaa.

Reseptivinkkejä: 

Kasviswokki ja kurkkusalsa: https://www.mtk.fi/-/kasviswokki_resepti  
Kurkkudippi ja perunavartaat: https://www.mtk.fi/-/perunagrillivartaat  
Kesän paras salaatti: https://www.mtk.fi/-/kesa_salaatti_resepti  

Lisätietoja:
Juho Vainio, yrittäjä, Skotlannin Maatalous Oy, 044 507 0764 
Mika Virtanen, asiantuntija, MTK, 040 054 4728
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802

Avainsanat

Kuvat

Avomaankurkku Salossa
Avomaankurkku Salossa
Kuva: Juho Vainio. Kaikki oikeudet käyttää kuvaa.
Lataa
Avomaankurkkupelto Salossa
Avomaankurkkupelto Salossa
Kuva: Juho Vainio. Kaikki oikeudet käyttää kuvaa.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.

Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote

Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye