Blogi: Ruokamenojen osuus kokonaiskulutuksesta säilynyt yllättävänkin vakaana
Ruuan suhteellinen osuus kotitalouksien kulutusmenoista on pysynyt 2000-luvun mittaan yllättävänkin vakaana, kirjoittaa PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg tänään julkaistussa blogissaan. Osuus pysyi viime vuonna lähes edellisen vuoden tasolla ja oli noin 12,7 prosenttia. Ruuan hinnan nousua on kompensoitu kulutusta muuttamalla ja sopeuttamalla.
Ruuan eli elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien suhteellinen osuus kotitalouksien kulutusmenoista pysyi viime vuonna Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan likimain edellisen vuoden tasolla. Vuonna 2024 ruokamenojen osuus kulutusmenoista oli 12,7 prosenttia ja vuonna 2023 12,5 prosenttia.
Osuus on pysynyt 2000-luvun mittaan yllättävänkin vakaana ottaen huomioon, että ruuan hinta on noussut yleistä inflaatiokehitystä nopeammin. Hinnan nousua on kompensoitu kulutusta muuttamalla ja sopeuttamalla: on ostettu edullisemman kategorian tuotteita ja hyödynnetty tarjouksia. Ruokakulujen suhteellisen osuuden säilymiseen vakaana on vaikuttanut myös se, että kokonaiskulutus on kasvanut esimerkiksi asumisessa.
Kotitalouksien ruokamenot kasvoivat viime vuonna 670 miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaa keskimäärin 227 euroa lisää kotitaloutta kohden eli noin 19 e kuukaudessa. Ruokaa kulutetaan myös kahvila-, ravintola- ja muissa ateriapalveluissa. Ostettujen palveluiden määrä pysyi likimain edellisvuoden tasolla, mutta arvo kasvoi hieman hintojen noustua.
Valmisruokien kulutus kasvaa
Valmisruokien kulutuksen kasvu on keskeisiä muutostrendejä. Valmisruokien osuus ruokamenoista on viime vuosina noussut ja on jo 8 prosenttia. Vuonna 2024 kotitaloudet käyttivät valmisruokiin 154 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna, ja kasvu johtui nimenomaan kulutusmäärän lisääntymisestä, ei hintojen noususta.
Huomionarvoista on myös kauran kulutuksen selkeä kasvu. Vuonna 2024 sitä kulutettiin Luonnonvarakeskuksen Ravintotaseen mukaan 12 kiloa henkeä kohden. Kaurabuumia ovat vauhdittaneet kiinnostus hyvinvointiin, kasvipohjaisiin tuotteisiin ja laajentunut tuotetarjonta.
Lihan kokonaiskulutus on vähentynyt kymmenessä vuodessa noin kilolla henkeä kohden, mutta lihalajien välillä on tapahtunut muutoksia: sianlihan kulutus on laskenut 21 prosenttia ja naudanlihan 8 %, kun taas siipikarjanlihan kulutus on kasvanut huimat 42 %. Nestemäisten maitotuotteiden, erityisesti maidon, kulutus on ollut laskeva, mutta maitopohjaisten välipalojen, kuten maustettujen rahkojen, kulutus on kasvanut.
Ruuan hinta kääntyi taas nousuun
Vuosien 2022 ja 2023 aikana ruuan hinta nousi noin viidenneksellä, mutta viime vuonna hintakehitys pysähtyi. Tänä vuonna ruuan hinta näyttää jälleen kääntyneen nousuun - toukokuussa ruoka oli Suomessa lähes kolme prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin.
Alkuvuonna ruuan hinnan nousua ovat vauhdittaneet erityisesti tietyt yksittäiset tuotteet. Esimerkiksi kahvi maksoi toukokuussa 46 % enemmän kuin vuotta aiemmin.
PTT:n maa- ja elintarviketalouden syksyn ennuste julkistetaan 25.9.2025
Koko blogi PTT:n verkkosivuilla: https://www.ptt.fi/ruokamenojen-osuus-kokonaiskulutuksesta-sailynyt-yllattavankin-vakaana/
Ilmoittautuminen syksyn ennustetilaisuuteen: https://www.ptt.fi/kutsu-ptt-ennusteen-julkistus-kuopiossa-25-9-millaiset-ovat-maatalouden-ja-elintarviketeollisuuden-lahivuosien-nakymat/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari Forsman-HuggtutkimusjohtajaPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:0400 639 450sari.forsman-hugg@ptt.fiTietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Pikakommentti: Sahausliike jatkuu asuntomarkkinoilla – kauppamäärät yhä alamaissa26.6.2025 09:02:20 EEST | Tiedote
Hintojen sahausliike jatkuu edelleen Suomen asuntomarkkinoilla, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita tilastotietoja. Tilanne on pysynyt samankaltaisena jo yli vuoden päivät.
Pikakommentti: Käänne tulossa työmarkkinoilla25.6.2025 08:54:31 EEST | Tiedote
Suomen työmarkkinoiden tilanne näyttää olevan kääntymässä parempaan, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk aamun uusia tilastotietoja. Myönteisiä merkkejä oli näkyvissä jo viime kuussa, ja sama kehitys on jatkunut.
Viennin kasvattaminen ja yhteistyön lisääminen vahvistaisi kaikkia kotimaisia ruoan arvoketjuja9.6.2025 09:53:44 EEST | Tiedote
Ruoantuotannon arvoketjut ovat muutoksessa, ja ratkaisuja niiden haasteisiin on haettava toimialakohtaisesti, suosittelevat Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin selvitykset. Yhteistyön lisääminen tuottajien kesken ja ruokaviennin kasvattaminen kuitenkin hyödyttäisivät kaikkia ketjuja.
KUTSU: PTT-ennusteen julkistus Kuopiossa 25.9. - Millaiset ovat maatalouden ja elintarviketeollisuuden lähivuosien näkymät?6.6.2025 09:41:13 EEST | Kutsu
Miltä vaikuttavat Suomen maa- ja elintarviketalouden lähivuosien näkymät - lähteekö ruokavienti vetämään, miten kehittyvät maatalousyrittäjien markkinatuotot, elintarviketeollisuus ja ruuan hinta? Entä miten ennusteen arviot peilautuvat Pohjois-Savoon?
Pikakommentti: Asuntomarkkinoilla piristymisen merkkejä – mutta suunta voi muuttua äkkiä28.5.2025 08:58:03 EEST | Tiedote
Asuntomarkkinoiden tilanne saattaa olla kirkastumassa, mutta kehitys on yhä hyvin haurasta, arvioi Pellervon taloustutkimuksen vanhempi ekonomisti Veera Holappa aamun tilastoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme