Pensionsbarometern: Över hälften av finländarna anser att pensionsreformen är bra
Ungefär 55 procent av finländarna anser att förslaget till pensionsreform, som det avtalades om i januari, är åtminstone ganska bra. Enligt pensionsbarometern litar ungefär hälften av finländarna på pensionssystemet – förtroendet har minskat jämfört med tidigare enkäter. Svaren i barometern återspeglar en allmän ökad osäkerhet.

I pensionsbarometern tillfrågades finländare som fyllt 18 år hur bra de ansåg att de centrala åtgärderna var i förslaget till pensionsreform, som det avtalades om i januari. Nästan 60 procent ansåg att inflationsstabilisatorn, som det förhandlats om, är åtminstone ganska bra.
Drygt 40 procent av dem som svarat ansåg att ändringen av bestämmelserna om pensionsplaceringar var bra. En nästan lika stor andel av svararna ansåg att denna ändring var varken bra eller dålig.
– Den klart största delen förhöll sig positivt eller neutralt till den föreslagna pensionsreformen. Mer än hälften ansåg att förslaget är bra som helhet, medan endast mindre än en tiondel förhöll sig kritiskt till den. Äldre personer förhöll sig oftare positivt till reformförslaget, men också 45 procent av dem som var yngre än 35 ansåg att reformen var bra, säger nationalekonom Sanna Tenhunen på Pensionsskyddscentralen.
Hälften litar på pensionssystemet – osäkerheten syns i åsikterna
Ungefär hälften av dem som svarat uppgav att de litar på pensionssystemet. Nästan hälften ansåg att pensionsfonderna förvaltas på ett pålitligt sätt. Bland dem som inte ännu fyllt 30 år var förtroendet för pensionssystemet mindre, medan de som fyllt 60 år oftare hade förtroende för systemet.
Allt som allt har förtroendet minskat tydligt från enkäten i fjol. Samtidigt var en större andel svarare än tidigare varken av samma eller av annan åsikt om frågorna, dvs. hade en neutral inställning.
– Osäkerheten syns i svaren: färre än tidigare har starka åsikter. Bedömningarna om pensionssystemet kan ha påverkats av den världspolitiska och ekonomiska osäkerheten och den offentliga debatten om pensionsreformen. Man bör också notera att enkäten har gjorts på ett nytt sätt, vilket gör resultaten mindre jämförbara med svaren under tidigare år, säger Susan Kuivalainen, chefen för Pensionsskyddscentralens forskningsavdelning.
Största delen anser att pensionssystemets grundprinciper är bra
Fast en allmän osäkerhet syns i frågorna om pensionsskyddets framtid och förtroendet, är svararna i hög grad nöjda med pensionssystemets grundprinciper.
– Största delen av finländarna ansåg det vara goda principer att alla omfattas av samma system och samma regler, att pensionsavgifterna är högre för dem som har högre inkomster och att de som betalat högre pensionsavgifter får större pensioner, konstaterar Sanna Tenhunen.
Ungefär hälften av dem som svarat uppskattade att pensionerna kommer att kunna betalas också i framtiden. En tredjedel ansåg att pensionerna garanterar en skälig utkomst i framtiden. Andelarna personer som svarat positivt på dessa frågor var ungefär desamma som i fjolårets enkät.
Enkäten besvarades av ca tusen finländare över 18 år i april. I år gjordes enkäten i form av en internetpanel, medan svaren tidigare år har fåtts genom telefonintervjuer.
Läs hela publikationen (på finska): Eläkebarometri 2025
Frågor om centrala åtgärder i pensionsreformen
-
Inflationsstabilisatorn kontrollerar indexhöjningarna av löpande pensioner så att höjningarna motsvarar löneutvecklingen, om prisnivån stiger mer än lönerna inom en tidsperiod på två år.
-
Ändringen av placeringsreglerna ger den privata sektorns arbetspensionsanstalter ökade möjligheter att eftersträva högre placeringsavkastning.
Läs mer om förslaget till pensionsreform: Pensionsreformen 2025 (Etk.fi)
Närmare:
Nationalekonom Sanna Tenhunen, Pensionsskyddscentralen, tfn 029 411 2492, e-post: fornamn.efternamn(at)etk.fi
Forskningsavdelningens chef Susan Kuivalainen, Pensionsskyddscentralen tfn 029 411 2184, e-post: fornamn.efternamn(at)etk.fi
Nyckelord
Bilder
Andra språk
Följ Eläketurvakeskus (ETK)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Eläketurvakeskus (ETK)
Mer än hälften av finländarna i arbetsför ålder sparar för pensionstiden – sparandet har ökat speciellt bland yngre28.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Privat sparande för pensionstiden har blivit klart vanligare under de senaste tio åren. Över hälften av 25–67-åringarna sparade eller hade sparat för pensionärstiden år 2024, framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) omfattande enkätundersökning.
Yli puolet työikäisistä säästää eläkeaikaa varten – etenkin nuorten säästäminen lisääntynyt28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yksityinen säästäminen eläkeaikaa varten on yleistynyt selvästi kymmenen viime vuoden aikana. Yli puolet 25–67-vuotiaista säästi tai oli säästänyt eläkeikää varten vuonna 2024, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) laajassa kyselytutkimuksessa.
Internationell jämförelse av pensionsfondernas avkastning: Finländarna i spetsen23.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 var överraskande bra för pensionsfondernas placeringar på olika håll i världen. I en internationell avkastningsjämförelse gjord av Pensionsskyddscentralen (PSC) översteg den genomsnittliga realavkastningen långtidssiffrorna. De finländska pensionsfonderna placerade sig bland de bästa i sin serie.
Eläkerahastojen kansainvälinen tuottovertailu: Suomalaiset kipusivat kärkipaikoille23.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Eläkerahastojen sijoitusvuosi 2024 oli yllättävän hyvä eri puolilla maailmaa. Eläketurvakeskuksen (ETK) tekemässä kansainvälisessä tuottovertailussa keskimääräinen reaalituotto nousi yli pitkän aikavälin lukemien. Suomalaiset eläkerahastot sijoittuivat omassa sarjassaan parhaimpien joukkoon.
Upp till 40 procent av årskullen tar ut partiell ålderspension före pensionsåldern3.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Partiell förtida ålderspension har ökat avsevärt i popularitet de senaste åren. Cirka 20 procent av dem som är födda 1956 tog ut pension före pensionsåldern, medan motsvarande andel av dem som är födda 1959 redan var 40 procent, visar Pensionsskyddscentralens nya undersökning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum