Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella

Jaa

Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.

Kylttejä ohjeistamaan suuntaa, paali, kukka, taustalla punainen rakennus, ihmisiä ja traktoreita
Maaseudun tapahtumatarjonta on monipuolista. Kuva: Anne Kalliola

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan kulttuuria, joka luo kunnille, kylille ja alueille erityisesti pehmeitä kilpailukykytekijöitä: yhteisöllisyyttä ja sosiaalista pääomaa, osallisuutta, koettua elämänlaatua, ilmapiiriä, fiilistä ja viihtyvyyttä sekä positiivista mielikuvaa ja mainetta. Tutkimukset osoittavat, että taide- ja kulttuuriosallistuminen vahvistaa hyvinvointia sekä mielenterveyttä. Tällä on yhteys hyvään koettuun terveyteen ja pidempään eliniänodotteeseen.  

Kulttuurilla ja sen rahoituksella on pehmeiden kilpailukykytekijöiden lisäksi tärkeä rooli myös alueiden ja kuntien elinvoimalle, vetovoimalle ja kilpailukyvylle. Kulttuuri ja luovat alat ovat merkittävä työllistäjä ja omana toimialanaan tuottavat suoria vaikutuksia alueen ja kansantaloudelle. Esimerkiksi festivaalin, museon tai kulttuuritapahtuman kävijät käyttävät paikkakunnan palveluita, joista syntyy suoraa matkailutuloa alueelle.  

Juurevaa kulttuuria maaseudulla -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta EU:n maaseuturahoituksen tärkeydestä kulttuurin edistämisessä. Etelä-Savossa nostetaan esiin rahoitusta saaneita kohteita läpi kesän.

Leader-ryhmät merkittävässä roolissa koko Suomen kulttuurielämän hyväksi  

EU:n maaseuturahoituksella on Leader-ryhmien kautta edistetty laajasti paikallista kulttuuritoimintaa. Etelä-Savon Leader-ryhmien Veej'jakajan ja SavonLuotsi Leaderin kautta rahoitettu lukuisia erilaisia toimenpiteitä ja kohteita. Paikallisen kulttuurin tukeminen ja vahvistaminen näkyy muun muassa Savonlinnan maaseutualueilla, jossa on tallennettu järvisaariston historiaa sähköiseen ja äänikirjamuotoon, Rantasalmella on kehitetty kulttuuritapahtumia ja musiikkia levytyspilotin muodossa. Sulkavalla on järjestetty paikallishistoriaa ja käsityöperinnettä esiin tuovia hankkeita ja Mikkelin maaseutualueilla on tuotu kulttuuriperintöä digitaalisesti esiin sekä järjestetty yhteisöllisyyttä tuovia tapahtumia.  

– Etelä-Savon kulttuuristrategian mukaan kulttuurinen osallisuus ja kulttuurihyvinvointi kuuluvat olennaisena osana hyvään elämään. Leaderin tukemat kulttuurihankkeet ponnistavat paikallisista olosuhteista: luonnosta, ihmisistä ja paikallisen kulttuurin ilmenemismuodoista, elinkeinoista ja elämäntavoista. Tuemme ja vahvistamme siis paikallisten yhteisöjen ja laajemmin koko yhteiskunnan resilienssiä paikallisista lähtökohdista, kertoo Sini Yläsaari SavonLuotsi Leaderista.

Taiteen edistämiskeskuksen juuri julkaistun selvityksen mukaan taide, kulttuuri ja luovat alat huomioidaan kaikissa Suomen 53 Leader-ryhmän strategioissa. Monissa strategioissa korostuvat kyläkulttuuri tapahtumineen sekä paikallinen kulttuuriperintö, jotka sopivat luontevasti maaseudun ja kylien kehittämistoimintaan. 

Leader-ryhmät myös myöntävät EU:n maaseuturahoitusta esimerkiksi Nuoriso Leader-hankkeille, joiden rahoitus tulee yleensä kunnilta. Myös näissä hankkeissa kulttuuri on esillä. 

EU:n maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja paikalliset Leader-ryhmät ympäri Suomen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Saarinen, hankeneuvoja Veej'jakaja ry, essi.saarinen@veejjakaja.fi, p. 0440 155 219
Sini Yläsaari, hankeneuvoja SavonLuotsi Leader ry, sini.ylasaari@savonluotsi.fi, p. 044 976 6880
Mervi Ukkonen, maaseutuasiantuntija, Etelä-Savon ELY-keskus, mervi.ukkonen@ely-keskus.fi, p. 0295 024 038

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella ja koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote

Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.

Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.

Itä-Suomeen vahva elinvoimakeskus vuonna 2026 – viraston toimipaikat Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin19.6.2025 09:05:02 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Samalla perustetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle perustetaan Itä-Suomen elinvoimakeskus, jolla on toimipaikat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye