Akordi Oy

Nytt stiftelsefinansierat projekt tar in experter för att hantera den gröna omställningen in fem kommuner

Dela

TAH-stiftelsen och RELEX-stiftelsen har tillsammans beslutat att finansiera ett nationellt interventionsprojekt där Akordi erbjuds stöd till orter med projekt inom den gröna omställningen för att hitta rättvisa och acceptabla lösningar.

Diskussionsmöte diskussionmöte med förtroendevalda i Kristinestad 17.6.2025
Diskussionsmöte diskussionmöte med förtroendevalda i Kristinestad 17.6.2025 Mila Segervall

I Finland planeras gröna investeringar till ett värde på över 300 miljarder euro. Genomförandet av dessa investeringar påverkas dock av många faktorer. När projektaktörersöker efter lämpliga investeringsplatser beaktar de tillgången på energi, närheten till elöverföringslinjer och hamnar samt tillräckligt avstånd till bostadsområden och värdefulla naturområden för att industriell verksamhet ska vara möjlig. Även när alla dessa faktorer är på plats kan projekten inte drivas igenom med tvång. För att kunna genomföras behöver projekten, utöver myndighetsbeslut, även så kallad social acceptans. Den ges av de lokala invånarna vars liv kommer att påverkas av projekten. Avsaknad av social acceptans kan avspeglas till exempel i kommunens planläggningsbeslut och i överklaganden, vilket är betydande risker ur projektaktörernas perspektiv.

Akordis verkställande direktör Jonna Kangasoja förklarar: "Det är uppenbart att stora industriprojekt väcker oro och osäkerhet. Projekten inom den gröna omställningen  som är nödvändiga för att möta klimatförändringarna har negativa effekter på naturen, vilket leder till så kallade ”green-on-green”-konflikter. Dessutom förändrar projekten närregionens näringsliv, befolkning och identitet på ett betydande sätt. Vi måste snabbt hitta bättre sätt att förutse och lösa dessa svåra ekvationer på ett rättvist och allmänt accepterat sätt, innan ett nytt projekt delar upp lokalsamhället i två läger, för och emot."

Akordi, som specialiserar sig på förhandlingslösningar i miljökonflikter, föreslog TAH-stiftelsen och RELEX-stiftelsen ett specifikt projekt där dessa utmaningar skulle mötas genom att använda metoder som utvecklats i fält för att lösa miljökonflikter. Båda stiftelserna beslutade att finansiera projektet med 100 000 euro.

”Den gröna omställningen handlar inte bara om teknik, ekonomi och klimat. Det handlar också om naturen, människor och rättvisa. Vi behöver praktiska exempel som visar hur konflikter i samband med den gröna omställningen kan lösas på lokal nivå och hur man kan hitta lösningar som är bra för lokalsamhällen, företag, naturen och klimatet. Därför vill vi finansiera Akordis arbete”, säger RELEX-stiftelsens verkställande direktör Outi Kuittinen.

I det praktiska interventionsprojekt som inleddes i juni ska dessa frågor behandlas i olika delar av Finland, på orter som anmält sig, bland annat i Kristinestad, Uleåborg, det västra renhållningsområdet och Sodankylä. I Kristinestad arbetet inleddes med en diskussionsmöte med nya förtroendevalda i juni. Kristinestad vill med Akordis stöd stärka kommunens egen förmåga att hantera de stora förändringar som väntar på ett transparent, kontrollerat och rättvist sätt.

"En av de största frågorna i Kristinestad är de planerade projekten inom den gröna omställningen, vilka påverkar kommunens livskraft och framtid. Genom samarbetet med Akordi vill vi öka förståelsen för olika perspektiv och skapa en gemensam syn på framtiden genom att föra dialog i rätt tid och med tillräcklig information. Målet är att diskussionerna ska vara proaktiva och handla om vilka projekt vi vill ha till Kristinestad och under vilka villkor”, säger Mila Segervall, stadsdirektör i Kristinestad.

Mats Brandt, landskapsdirektör i  Österbotten, kommer att delta i diskussionen om ämnet i juli under Smhällsdagarna i Kristinestad 11.7.2025 i samma panel tillsammans med Marjo Lehtisalo, verksamhetschef för Finlands Naturskyddsförbunds Österbotten-distrikt. Brandt förväntar sig att Kristinestads pilotprojekt ska resultera i en verksamhetsmodell som kan spridas till hela regionen.

Projektets huvudmål är att sprida metoder och idéer som redan har prövats i praktiken. Dessa har samlats i en handbok med titeln “Lokal acceptans för en grön omställning”, som Akordi har gett ut med stöd av TAH-stiftelsen. Handboken innehåller konkreta råd om hur samverkan och samarbete mellan projektledare, kommuner och invånare kan förbättras i praktiken.

”Akordis vetenskapliga, skickliga och internationella tillvägagångssätt har visat sig vara mycket effektivt. Sådana lösningar behövs för att undanröja samhälleliga flaskhalsar i hållbarhetsomställningen, så att vi kan uppnå en framtid som ryms inom planetens gränser”, säger TAH-stiftelsens verksamhetschef Henna Hakkarainen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Diskussionsmöte diskussionmöte med förtroendevalda i Kristinestad 17.6.2025
Diskussionsmöte diskussionmöte med förtroendevalda i Kristinestad 17.6.2025
Mila Segervall
Ladda ned bild

Länkar

Akordi Oy

Akordi specialiserar sig på förhandlingslösningar i miljökonflikter.

Akordis team

Andra språk

Följ Akordi Oy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akordi Oy

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye