Finn Spring Oy

Lähdevesi, kivennäisvesi vai vichy – mitä eroa niillä oikeastaan on?

Jaa

Kuluttajan näkökulmasta eri vesituotteiden – kuten lähdeveden, kivennäisveden ja vichyn – erottelu voi olla haasteellista, etenkin kun näistä käytetään arjessa usein samoja termejä. Todellisuudessa kyseessä on selvästi toisistaan poikkeavat tuoteluokat, joiden määrittelyyn löytyy kriteerejä myös EU- ja kansallisen lainsäädännön tasolta. Tuotteiden erojen selventäminen auttaa kuluttajaa tekemään tarkoituksenmukaisia sekä tietoisia kulutusvalintoja.

Lähdevesi on luonnonvettä, joka täyttää laatukriteerit sekä alkuperävaatimukset

Lähdevesi on peräisin pohjavesimuodostumista ja sen on noustava maan pinnan läheisyyteen luonnostaan ilman keinotekoista pumppaamista. Suomessa lähteeksi voidaan hyväksyä myös vedenottopaikka, jonka yhteys luonnonlähteeseen voidaan osoittaa luotettavasti geologisin selvityksin, vaikka veden purkautuminen maan pinnalle ei enää nykyisin olisikaan havaittavissa.

Suomessa lähdevedeksi saa kutsua vettä, jota ei ole käsitelty kemiallisesti tai mekaanisesti vaan se pullotetaan sellaisenaan kuin se luonnosta tulee.  Lähdeveden tulee säilyttää luonnollinen puhtautensa ja koostumuksensa koko käsittelyketjun ajan. Suomalainen lähdevesi on yleensä hyvin puhdasta, eikä se sisällä merkittäviä määriä kivennäisaineita. Tämä tekee siitä neutraalin makuista ja helposti nautittavaa.

Kivennäisvesi – luonnollisia tai lisättyjä kivennäisaineita

Kivennäisvedeksi luokitellaan vesi, joka sisältää liuenneita kivennäisaineita. Kivennäisvesi voi olla joko luonnollista mineraalilähteestä peräisin olevaa vettä eli luontaista kivennäisvettä tai vaihtoehtoisesti veteen voidaan lisätä kivennäisaineita valmistuksen aikana.

Suomalaisessa lähdevedessä ei tyypillisesti ole juurikaan kivennäisaineita, vaan ne lisätään kivennäisveteen pakkausvaiheessa. Suomessa myytävissä kivennäisvesissä yleisimmin esiintyvät kivennäisaineet ovat magnesium, kalsium, kalium ja natrium. Kivennäisvedet voivat olla joko hiilihapollisia tai hiilihapottomia, ja niiden mineraalikoostumus saattaa vaikuttaa veden makuun.

Vichy – natriumpitoinen kivennäisvesi

Suomessa vichy-termi on vakiintunut viittaamaan kivennäisvesiin, jotka sisältävät muiden kivennäisaineiden lisäksi natriumia eli suolaa. Vichyjen makuun vaikuttaa minkälainen kivennäisainekoostumus tuotteessa on.

"Vichyjen makuprofiilia voidaan muokata säätämällä kivennäisaineiden keskinäisiä suhteita. Esimerkiksi omissa vichyissämme olemme tasapainottaneet magnesiumkloridin ja kaliumbikarbonaatin pitoisuuksia siten, että lopputulokseksi on saatu helposti nautittava juoma", kertoo laatu- ja kehityspäällikkö Riikka Pelkonen.

Vichyn nauttimisella on nesteyttävä vaikutus elimistöön, erityisesti tilanteissa, joissa kehosta on poistunut runsaasti suoloja esimerkiksi fyysisen rasituksen tai saunomisen seurauksena.

Tietoa Villivesistä:

  • Villi Lähdevesi on käsittelemätöntä, luonnon itse suodattamaa vettä. Kaikki Villivedet ovat lähdevesipohjaisia tuotteita. Finn Spring Oy:n lähdevesi on peräsin Lestijärven Multilan lähteestä. Lähteen geologinen tausta ja veden laatu täyttävät kansalliset lähdevesikriteerit. Lähdeveden maku ja laatu on saanut kansainvälistä tunnustusta.
  • Villi Kivennäisvesi on lähdevesipohjainen tuote, joka on raikas vaihtoehto kuluttajalle, joka kaipaa kuplaveteensä myös mineraaleja. Villi Kivennäisveden mineraalit ovat magnesiumkloridi ja kaliumkarbonaatti.
  • Villi Vahva Vichyn suolapitoisuus on jopa kolminkertainen verrattuna tavanomaisiin vichyvesiin. Tuotteen suolapitoisuus on 0,15 g/100 ml. Juoman makuprofiilia on muokattu säätämällä mm. kloridien pitoisuuksia, jolloin lopputuotteesta on saatu raikas ja helposti juotava.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Finn Spring Oy
Lylyntie 29
69410 Sykäräinen

http://www.finnspring.fi

Finn Spring Oy on vuonna 1991 perustettu lähdevesipohjaisia juomia valmistava perheyritys Keski-Pohjanmaalta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finn Spring Oy

Finn Springille elintarviketurvallisuuden BRC-sertifiointi11.5.2021 10:22:42 EEST | Tiedote

Kolmekymmentä vuotta sitten muuan punaisen hallin uumenissa keskipohjalaisella maaseudulla pyöri hieman kitkahdellen pieni tuotantolinja. Huhu Härkänevan kylällä kertoi, että paikalliset lypsytilalliset olivat saaneet päähänsä ruveta pullottamaan lähdevettä. Väki kylällä oli työteliästä ja osasi puhaltaa yhteiseen hiileen - niinpä linjalla seisoi Ali-Haapalan perheen mummu näppylähanskoissaan ja kiristeli pullojen korkkeja. Paljon on vettä virrannut Multilan lähteestä kolmenkymmenen vuoden aikana, ja yritys nimeltä Finn Spring on kaikessa hiljaisuudessa kasvanut noin 100 henkilöä työllistäväksi, vuosittain yli sata miljoonaa juomapakkausta valmistavaksi juomakonserniksi. Myös juomien pakkausprosessi on matkan varrella himpun verran kehittynyt. Näppylähanskoista on luovuttu, ja korkitkin kiristyvät paikoilleen aivan automaattisesti konevoimin. Kaikki tuotantoprosessit ovat nykyisin automatisoituja ja tarkkaan valvottuja. Yhtenä osoituksena tästä kehityksestä Finn Springin Toholammin ja

Finn Springillä nautittiin viime talvena edellisen kesän lämmöstä26.6.2020 13:30:35 EEST | Tiedote

Kokkolalainen teknologiayritys Heliostorage toimitti juomavalmistaja Finn Springin Toholammin-tehtaalle lämmön kausivarastointijärjestelmän, joka käynnistettiin huhtikuussa 2019. Jo kuluneena talvena tehtaan toimistotiloja lämmitettiin järjestelmän varastoimalla edellisen kesän lämmöllä. Maahan porattu lämpöakku tuottaa talvella 40-asteista vettä toimistotilojen lämmittämiseen ilman lämpöpumppua. Järjestelmän käyttämä sähkö tuotetaan Finn Springin aurinkopaneeleilla, minkä ansiosta lämmitysjärjestelmä on täysin energiaomavarainen ja päästötön.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye