Teollisen kokoluokan aurinkopuistot vauhdittavat Suomen energiasiirtymää – rakenteilla useita merkittäviä aurinkopuistoja
Suomessa rakennetaan runsaasti teollisen kokoluokan aurinkopuistoja, jotka tukevat ilmastotavoitteita ja puhdasta siirtymää. Carunan sähköverkkoon on liitetty jo yli 320 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia, mikä vastaa huomattavaa osaa koko maan aurinkovoimakapasiteetista.

Yksi merkittävimmistä teollisen kokoluokan hankkeista on Eurajoelle suunniteltu 123 hehtaarin aurinkopuisto, jonka kapasiteetti on 100 megawattipiikkiä (MWp). Puiston arvioidaan tuottavan sähköä noin 20 000 kotitalouden vuosikulutuksen verran. Rakennustyöt on aloitettu loppuvuodesta 2024 ja puisto otetaan käyttöön kesällä 2026.
— Aurinkopuistohankkeiden lisääntyminen vaatii meiltä sähköverkon kehittämisen osalta tarkkaa investointien suunnittelua ja ennakointia, jotta voimme varmistaa uusien tuotantolaitosten sujuvan liittämisen verkkoon. Ennakoitavuus on keskeistä niin verkon kapasiteetin hallinnassa kuin asiakkaiden hankekehityksen sujumisessa, sanoo Carunan myyntijohtaja Ilkka Möttönen.
Aurinkovoiman kasvu näkyy kyselyissä
Caruna on saanut liitettävyyskyselyitä erityisesti Lounais-Suomesta, jossa suurin osa kyselyistä koskee teollisen kokoluokan aurinkovoimahankkeita. Suurimmat hankkeet ovat jopa joidenkin satojen megawattien kokoisia. Kaikkiaan Carunalle on viime vuosina tullut teollisen aurinkovoiman liitettävyyskyselyitä yli 4 000 MW:n edestä.
Tällä hetkellä teholtaan suurimmat käytössä olevat aurinkovoimapuistot sijaitsevat Kemiönsaaressa ja Lohjalla.
— Aurinkovoimapuistojen toteutus käy helpoimmin alueilla, joissa on jo valmiit siirtoyhteydet ja sähköasemat sekä soveltuva kaavoitus ja hyvät rakentamisolosuhteet. Yhä enenevässä määrin puistojen yhteyteen suunnitellaan myös akkuratkaisuja, jotka voivat toimia myös sähköjärjestelmän reservimarkkinoilla. Etenkin akut auttavat tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisessa, mutta akut nostavat myös verkon kapasiteettitarvetta. Onkin tärkeää huomioida akkujen lisääntyminen verkon suunnittelussa ja kuormitusennusteissa, sanoo Ilkka Möttönen.
Erityisesti Etelä-Suomen ilmasto-olosuhteet ovat suotuisat aurinkovoimalle. Aurinkopaneelit tuottavat energiaa myös pilvipoutaisella säällä, ja optimaalinen tuotanto saavutetaan viileällä säällä. Suomen kesän valoisuus ja auringon säteilyn määrä mahdollistaa aurinkovoimalla tuotetun energian määrän, joka on verrattavissa jopa Pohjois-Saksan tuotantoon.
Aurinkovoiman kasvun myötä sähköverkon kehittäminen on keskeisessä roolissa. Caruna tekee yhteistyötä hankekehittäjien kanssa varmistaakseen sujuvan liitettävyysprosessin ja sähköverkon kapasiteetin riittävyyden. Tavoitteena on mahdollistaa uusiutuvan energian tehokas hyödyntäminen ja tukea Suomen energiasiirtymää kohti kestävämpää tulevaisuutta.
Yhteyshenkilöt
CarunaCarunan mediapuhelinCarunan viestintä
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse media@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat

Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 740 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Hiljaiset tarkkailijat taivaalla – Caruna aloittaa laajan sähköverkkojen dronekuvauksen25.6.2025 08:23:43 EEST | Uutinen
Caruna aloittaa kesällä 2025 suurjännitteisen sähköverkon laajan kuvantamisen, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä sähkökatkoja ja vaaratilanteita sekä parantaa toimitusvarmuutta. Pienet miehittämättömät ilma-alukset eli dronet lentävät yhteensä noin 500 kilometriä Loviisan, Espoon, Keski- ja Länsi-Uusimaan sekä Posion, Kuusamon ja Oulun alueilla. Lennot aloitetaan Pohjois-Suomesta viikolla 27. Lennoista on ilmoitettu paikallisille viranomaisille.
Hyvinkään sähköistyminen etenee vauhdilla – uusi sähkökattila vähentää kaupungin päästöjä merkittävästi17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Hyvinkään kaupunki ottaa merkittäviä askelia kohti kestävää ja sähköistettyä tulevaisuutta. Kaupungin energiaratkaisuja uudistetaan vauhdilla, ja erityisesti lämmöntuotannon sähköistyminen on keskeisessä roolissa matkalla kohti hiilineutraaliutta.
Caruna har inlett planeringen av ett elnätsförbättringsprojekt i Saukkola i Lojo – 195 kilometer kabel under jord och 60 nya transformatorstationer i landskapet12.6.2025 08:00:00 EEST | Nyheter
Caruna har inlett planeringen av ett elnätsförbättringsprojekt i Saukkola i Lojo, Västra Nyland. Projektet förbättrar leveranssäkerheten för el för över 4 000 invånare och säkerställer framtida behov, såsom ökad elförbrukning och effektbehov.
Caruna on aloittanut sähköverkon parannushankkeen suunnittelun Lohjan Saukkolassa – 195 kilometriä kaapelia maan alle ja 60 uutta muuntamoa maisemaan12.6.2025 08:00:00 EEST | Uutinen
Caruna on aloittanut sähköverkon parannushankkeen suunnittelun Lohjan Saukkolassa, Länsi-Uudellamaalla. Hanke parantaa yli 4 000 asukkaan sähkönjakelun toimitusvarmuutta ja varmistaa tulevaisuuden tarpeet, kuten sähkönkulutuksen ja tehontarpeen kasvun.
Uudistettu Carunan häiriökartta julkaistu: tarkempaa tietoa sähkökatkoista6.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna on julkaissut uudistetun häiriökartan, joka tarjoaa asiakkaille entistä tarkempaa tietoa sähkökatkoista. Uudistuksen myötä kartalla näkyvät myös pienjänniteverkon paikalliset viat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme