Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Den nu permanenta polikliniken rehabiliterar patienter med svåra kroppsliga symtom som beror på rubbningar i stressystemet och det centrala nervsystemet

Dela

Polikliniken för funktionsförmåga vid Egentliga Finlands välfärdsområde tillhandahåller nationellt sett unik rehabilitering av långvariga kroppsliga symtom. Patienten kan få remiss till polikliniken av en läkare när kroppsliga symtom som kraftigt försvårar vardagen blivit bestående och ingen klarläggande diagnos har kunnat ställas.

Två lila grafiska element som liknar hjärtan eller V-bokstäver mot mörk bakgrund. I övre högra hörnet finns Varhas logo.

En funktionell sjukdom är tung att bära för den insjuknade, eftersom den orsakar verkliga symtom som kraftigt försämrar funktionsförmågan och livskvaliteten, bland annat i form av förlamande smärta, ständig yrsel och stor utmattning. I värsta fall leder symtomen till att patienten förlorar sin arbetsförmåga och inte kan upprätthålla sina sociala relationer, och inte kan lämna hemmet.

Det är fråga om en verklig störning som ofta uppkommer till följd av en ansträngande livssituation. Efter att belastningen upphört stängs stressystemets och det centrala nervsystemets larmläge inte av som det borde.

- Dessa patienter har ofta besökt hälsostationer och sakkunniga inom flera specialiteter utan att få den hjälp de behöver.  I avsaknad av lämpliga rehabiliteringstjänster föll patienterna tidigare mellan två stolar. Situationen var också utmanande för hälso- och sjukvårdspersonalen då det inte fanns någon plats som patienten kunde hänvisas till, säger överläkare Juhani Juhola, serviceområdeschef för ÅUCS Rehabilitering, om läget före Polikliniken för funktionsförmåga.

Multiprofessionell rehabilitering satte stopp på många undersökningsprocesser

En två år lång pilotperiod visade att svåra och långvariga kroppsliga symtom kan hanteras framgångsrikt genom mångsidig rehabilitering, där man kombinerar fysioterapeutisk, ergoterapeutisk, psykologisk och medicinsk kompetens.

- En del av patienterna hade gått igenom resultatlösa undersöknings- och behandlingsprocesser innan rehabiliteringen äntligen satte stopp på dem. Våra patienter har känt en stor lättnad när de har lärt sig lugna sitt nervsystem och hantera sina stressymtom, säger projektkoordinator Outi Reunanen, som ledde patientarbetet under pilotperioden.

En 12 månaders uppföljningsundersökning av polikliniken för funktionsförmåga pågår som bäst. Man undersöker bland annat hur patienter som rehabiliterats vid polikliniken klarar sig på arbetsmarknaden och hur de använder social- och hälsovårdstjänster. De första resultaten väntas bli klara nästa år.

- Syftet med polikliniken är att förbättra patienternas funktionsförmåga och livskvalitet, hjälpa dem att hitta sätt att klara vardagen trots sina symptom, stödja återgången till arbete eller studier samt minska oändamålsenliga undersökningar och mottagningsbesök, säger Susanna Laivoranta-Nyman, chef för universitetssocial- och hälsocentralen och ansvarig forskare som lett pilotförsöket med polikliniken.

Bro mellan tjänster 

Förutom Varhas Poliklinik för funktionsförmåga är det endast Rehabiliteringsenheten för beständiga symtom vid HUS som är specialiserad på motsvarande i Finland. HUS enhet är underställd den specialiserade sjukvården. Under pilotförsöket vid Varha placerades polikliniken i gränssnittet mellan universitetssocial-​ och hälsocentralen, primärvården, den specialiserade sjukvården och företagshälsovården, där den erbjöd konsultation för dem alla.

- Vid utarbetandet av poliklinikens verksamhetsmodell fästes särskild vikt vid att rehabiliteringsperioden på polikliniken inte ska vara en fristående del av patientens vårdhelhet, utan en integrerad del av den. Avsikten är att säkerställa kontinuiteten i vården och stödja patienten i de tjänster som hen återgår till efter rehabiliteringen, säger Laivoranta-Nyman.

Enligt Juhola kommer rehabiliteringsprocessen inte att förändras trots att polikliniken övergått till ÅUCS Rehabilitering i samband med att verksamheten blivit permanent.

- Lösningen har fungerat bra. Jag ser det som väldigt viktigt att polikliniken även i fortsättningen fungerar som en konsultationskanal med låg tröskel mellan den specialiserade sjukvården och social- och hälsovårdstjänsterna, säger han.

Enligt Juhola har Polikliniken för funktionsförmåga väckt starkt intresse också inom andra välfärdsområden. I nuläget är det många av dem som planerar egna pilotprojekt.

- Pilotprojektet har gett mycket kunskap och know-how, samt skapat välfungerande konsultationskanaler och samarbetsnätverk som hjälper en stor grupp patienter. Nationellt sett har satsningen varit betydande, påpekar han.

Pilotprojektet för Polikliniken för funktionsförmåga genomfördes 2022–2025 i samarbete mellan Varhas universitetssocial- och hälsocentral och projektet Egentliga Finlands program för hållbar tillväxt med NextGenerationEU-finansiering från Europeiska unionen.

Finansieras%20av%20Europeiska%20unionen%20NextGenerationEu%20logotyp.

Nyckelord

Kontakter

Egentliga Finlands välfärdsområde

”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi

Andra språk

Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye