Ilmatieteen laitos

Kesäkuussa salamoi ennätyksellisen vähän, maan eteläosassa satoi paljon

Jaa

Kesäkuun keskilämpötila oli Suomessa tavanomainen, mutta esimerkiksi hellepäiviä oli tavanomaista vähemmän. Sademäärä oli maan eteläosassa tavanomaista suurempi. Kesäkuussa paikannettujen maasalamoiden määrä oli salamatilastohistorian pienin kesäkuun kokonaismäärä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun keskilämpötila oli tavanomainen, keskilämpötilan ollessa suurimmassa osassa maata 0–1 astetta pitkän ajan keskiarvon alapuolella. Maan pohjoisosassa keskilämpötila vaihteli yleisesti 9:n ja 12 asteen välillä, maan etelä- ja keskiosassa noin 12:n ja vajaan 15 asteen välillä. Koko maan keskilämpötila oli 12,3 astetta, mikä on 0,7 astetta pitkän ajan keskiarvoa pienempi.

Hellepäiviä kesäkuussa oli kaksi. Vuodesta 1961 lähtien neljänä vuonna hellepäiviä on ollut kesäkuussa vähemmän ja kahdesti yhtä paljon. Lisäksi päiviä, jolloin päivän ylin lämpötila on ollut vähintään 20 astetta, oli havaintoasemilla ympäri maata tavanomaista vähemmän, monin paikoin harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen vähän.

Kesäkuun ylin lämpötila 29,0 astetta mitattiin Jämsä Halli Lentoasemantien havaintoasemalla 15. päivänä. Kuukauden alin lämpötila -3,2 astetta mitattiin Enontekiö Kilpisjärven Saanalla 20. päivänä.

Sademäärät olivat tavanomaista suurempia

Kuukauden sademäärät olivat tavanomaista suurempia monin paikoin maan etelä- ja keskiosaa, lähinnä Pohjois-Karjalassa sademäärät jäivät pitkän ajan keskiarvon alapuolelle. Maan pohjoisosassa sademäärä vaihteli pitkän ajan keskiarvon molemmin puolin.

Varsinkin Uudeltamaalta Etelä-Karjalaan ulottuvalla alueella kesäkuun sademäärä oli harvinaisen suuri, paikoin jopa poikkeuksellisen suuri. Pitkäaikaisista havaintoasemista Virolahti Koivuniemen havaintoasemalla tehtiin asemakohtainen kesäkuun sademääräennätys.

Eniten kuukauden aikana satoi Ruokolahden Kotaniemellä, jossa sademäärä oli 188,4 millimetriä. Vähiten satoi Salla Kelloselän havaintoasemalla, jossa kesäkuun sademäärä oli 24,5 millimetriä. Suurin yksittäisen vuorokauden sademäärä oli Ruokolahden Kotaniemellä 18. kesäkuuta mitattu 86,0 millimetriä.

Aurinkoa oli tavanomaista vähemmän, salamoita ennätyksellisen vähän

Auringonpaistetunteja kertyi koko maassa tavanomaista vähemmän, paikoin jopa harvinaisen vähän. Yleisesti auringonpaistetunteja kertyi noin 150–290 tuntia.

Kesäkuussa maasalamoita paikannettiin 1 751 kappaletta, mikä on 1960-luvulta alkavissa salamatilastoissa pienin kesäkuun salamamäärä. Kesäkuun maasalamamäärän pitkän ajan keskiarvo on noin 25 100.

Kesäkuun alussa neljän päivän ajan Enontekiö Kilpisjärvi kyläkeskuksen havaintoasemalla oli vielä lunta, suurimmillaan 25 senttimetriä, mutta sen jälkeen millään maamme havaintoasemalla ei enää ollut lunta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu, puh. 029 539 1000 (vaihde).

Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye