Kemijoki Oy

Vesitilanne Kemijoki Oy:n toiminta-alueella: Kevättulva 2025 oli Kemijoella pitkä ja rauhallinen

Jaa

Kevään 2025 tulvakausi oli Kemijoen valuma-alueella jälleen perinteinen, eli poikkesi kaikista edellisistä kevättulvista. Keväästä teki erikoisen tulva-ajan kesto.

Sulanta – lumen ja jään sulaminen ja siitä syntyvä vesi – alkoi huhtikuun puolella lämpöaallon ja pienten vesisateiden vauhdittamana, ja ensimmäinen ”sulantapurske” saatiin jo 20.4., eli pääsiäiseksi. Sääennusteet näyttivät tuolloin, että sulanta lähtee toden teolla käyntiin heti toukokuun alussa ja Kemijärvi laskettiin valmiiksi lähemmäs alarajaa odottamaan tulovirtaamien nousua. Säärintama kuitenkin muutti suuntaansa ja pohjoisen kylmärintama pääsi työntymään pohjoiselle alueelle.

Viileää keliä riitti pitkälle toukokuuhun ja Kemijärven pintaa jouduttiin pitämään tulvasuojelun vuoksi poikkeuksellisen pitkään alarajalla. Tilanne ei ollut järven virkistyskäytön kannalta suotuisa. Myöskään vesisähkön tuotannon näkökulmasta tilanne ei ollut paras mahdollinen, koska alarajalla ”odottaminen” syö melkoisesti käytettävissä olevaa säätökapasiteettia.

”Tulevina vuosina tilanne voi olla toinen, mutta vesistöalueen säännöstelijänä otamme mieluummin vastaan pitkän ja rauhallisen kuin lyhyen ja äkäisen kevättulvan”, toteaa Kemijoki Oy:n tuotannon ja jatkuvuuden hallinnasta vastaava johtaja Heikki Poikela.

Kemijärvellä kesään lähdetään vakaassa vesitilanteessa

Kemijärven pinta on ajoittain runsaistakin vesisateista huolimatta saatu laskettua vakaalle kesätasolle. Vakaalla kesätasolla tarkoitetaan tilannetta, jossa järvessä on tilaa ottaa vastaan vesisateet ja kesän tuulet. Riittävän alhaisella tasolla pystytään myös minimoimaan aaltojen aiheuttamia rantasyöpymiä.

Lokka ja Porttipahta jäivät kevättulvassa toivottua alemmalle tasolle

Lokka ja Porttipahta olivat kevättulvaan lähtiessä hieman keskimääräistä alemmalla tasolla, ja ennusteissa olleet lumimäärät jäivät ennakoitua pienemmäksi. Tämän vuoksi ne jäivätkin kevättulvassa toivottua alemmalle tasolle.

”Kitisen virtaamien osalta kesään lähdetään edellisvuosien tyyliin, ja virkistyskäyttö on aiempien vuosien tapaan mahdollista”, sanoo Kemijoki Oy:n käyttöpäällikkö Timo Heikkinen. ”Teemme kuluvanakin kesänä yhteistyötä Kitisen virkistyskäyttäjien kanssa sähköntuotannon ja kalastuksen yhteensovittamiseksi”, Heikkinen kertoo.

Lieksanjoen vesistössä tulva-aika oli helpompi

Lieksanjoen vesistössä tulva-aika oli vähäisestä lumimäärästä ja järvisestä valuma-alueesta johtuen huomattavasti helpompi. Virtaamataso pysyi poikkeuksellisen alhaalla ja ohijuoksutuksilta vältyttiin kevättulvan aikana.

Kevättulvan jälkeen alueella on satanut, mutta vain paikallisesti. Virtaamataso on edelleen reilusti keskimääräisen tason alapuolella ja kesään lähdetään normaalia kuivemmasta tilanteesta.

Kymijoen valuma-alueella oli sulantaa läpi talven

Kymijoen valuma-alueella ei ollut pohjoisen kaltaista kevättulvaa kuluvana vuonna, vaan sulantaa tapahtui läpi talven ja virtaamataso oli keskimääräistä korkeammalla tasolla läpi talven. Päijänteen pinta on nyt kesätasolla ja valmistautuminen syksyyn alkaa elokuussa.

Tulevia huoltoja

Kitisen voimalaitokset

  • Kokkosnivan voimalaitoksella tehdään huoltotöitä 30.6.–15.7., ja laitoksella joudutaan tekemään ajoittain ohijuoksutuksia.
  • Kurkiaskan voimalaitoksella tehdään huoltotöitä 5.–6.8., jolloin ohijuoksutuskanavaan ohjataan vettä myös normaalista poikkeavina aikoina.
  • Kurittukosken voimalaitoksella tehdään koneiston vuosihuolto 2.–3.9., jolloin vettä joudutaan juoksuttamaan ajoittain patoluukkujen kautta.
  • Matarakosken voimalaitoksella tehdään koneiston vuosihuolto 8.–19.9., jolloin vettä joudutaan juoksuttamaan ajoittain patoluukkujen kautta.

Rovaniemen yläpuoliset Kemijoen voimalaitokset

  • Vanttauskosken voimalaitoksella tehdään huoltotöitä 25.8.–19.9., jolloin vettä saatetaan joutua juoksuttamaan ajoittain patoluukkujen kautta.
  • Pirttikosken voimalaitoksella tehdään huoltotöitä 23.–25.9., jolloin vettä joudutaan juoksuttamaan ajoittain patoluukkujen kautta.

Rovaniemen alapuoliset Kemijoen voimalaitokset

  • Taivalkosken voimalaitoksella tehdään koneistojen huoltotöitä 7.7.–26.8., jolloin vettä joudutaan juoksuttamaan ajoittain patoluukkujen kautta.
  • Ossauskosken voimalaitoksella aloitetaan 21.7. koneiston 2 peruskorjausprojekti. Laitoksella saatetaan joutua juoksuttamaan vettä ajoittain patoluukkujen kautta kesän, syksyn ja talven aikana.
  • Valajaskosken voimalaitoksella aloitetaan koneiston 1 peruskorjausprojekti lokakuussa. Laitoksella saatetaan joutua juoksuttamaan vettä ajoittain patoluukkujen kautta alkutalven aikana.

Lisätietoja

Heikki Poikela
Tuotannon ja jatkuvuuden hallinnasta vastaava johtaja
Kemijoki Oy
Puhelin 020 703 4469
Sähköposti heikki.poikela@kemijoki.fi

Timo Heikkinen
Käyttöpäällikkö
Kemijoki Oy
Puhelin 020 703 4452
Sähköposti timo.heikkinen@kemijoki.fi

Avainsanat

Kuvat

Lisätietoa julkaisijasta

Kemijoki Oy on vastuullisen ja joustavan vesisähkön suunnannäyttäjä. Omistamme 20 vesivoimalaitosta, joista 16 sijaitsee Kemijoen vesistöalueella, kaksi Lieksanjoessa ja kaksi Kymijoessa. Selvitämme pumppuvoimalaitosten rakentamisen mahdollisuuksia Pohjois-Suomessa. Tuottamallamme uusiutuvalla vesisähköllä ja säätövoimalla hillitään ilmastonmuutosta ja tuetaan kansallista huoltovarmuutta. Olemme asiantuntija- ja tilaajaorganisaatio, jossa työskentelee noin 50 asiantuntijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemijoki Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye