Kyypakkaus ei ole ihmelääke — lääkärin vinkit kesämökin lääkekaappiin
Kyyn purema tai ampiaisen pistos voi yllättää keskellä kesäpäivää, mutta monen kesämökin lääkekaappi on voinut olla vuosia päivittämättä. Yleislääkäri Emilia Lagus kertoo, miten puremia ja pistoksia kohdatessa tulee toimia.

Kyyn pureman kanssa on tärkeää toimia oikein: pysy rauhallisena äläkä koske tai käsittele purema-aluetta millään tavoin. Oleellista on raajan pitäminen paikallaan kohoasennossa ja lihastyön välttäminen.
“Moni luottaa edelleen kyypakkaukseen, vaikka pienistä hydrokortisonimääristä ei ole tutkimusten mukaan osoitettu olevan hyötyä kyynpureman hoidossa”, sanoo yleislääkäri Emilia Lagus. “Pureman aiheuttamaan kipuun voi ottaa parasetamolia, kun taas tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai aspiriinia, kannattaa välttää. Ne voivat yhdessä käärmeenmyrkyn kanssa pahentaa oireita ja kuormittaa munuaisia. Kyynpurema on aina vakava tilanne ja vaatii lääkärissä käynnin.”
Ampiaisen tai mehiläisen piston aiheuttamaa kipua ja turvotusta voi hoitaa kylmällä. Tarvittaessa kipuun voi ottaa myös tavallista kipulääkettä. Pistojen aiheuttamaa reaktiota voi hoitaa paikallisesti kortisonivoiteella ja suun kautta otettavalla antihistamiinilla. Jos pisto osuu suuhun tai nielun alueelle, pistoja on useita tai uhri on pieni lapsi, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Vääränlainen säilytys voi pilata lääkkeet
Kesäloman alkaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lääkekaapin sisältöön. Kodin ja kesämökin vanhentuneista lääkkeistä on syytä hankkiutua eroon asianmukaisesti, ja muut varastot voi täydentää, jotta pienten vaivojen takia ei tarvitse lähteä lääkäriin.
Lääkkeiden oikeanlaiseen ja turvalliseen säilytykseen on hyvä kiinnittää huomiota sekä mökillä että kesän lomamatkoilla. Lääkkeitä tulisi säilyttää lasten ulottumattomissa ja pakkauksessa kerrotun ohjeen mukaisesti. Vääränlainen säilytys voi pilata ne.
“Esimerkiksi kipugeeliä saatetaan säilyttää kylmässä mökissä läpi talven. Myöskään auton hansikaslokero ei yleensä ole lääkkeen säilyvyyden tai turvallisuuden kannalta optimaalinen paikka, vaikka se kulkee kesän autoreissuilla aina mukana”, Emilia Lagus huomauttaa.
Laguksen mukaan matkoille kannattaa valita mukaan valmisteita, jotka eivät tarvitse esimerkiksi jääkaappisäilytystä.
Varo päällekkäislääkitystä
Mökin lääkekaapissa eri lääkkeiden vaikuttavat aineet voivat mennä helposti sekaisin. Niiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Lagus muistuttaa suosituksista, joiden mukaan itsehoidossa tulisi käyttää kerrallaan vain yhtä tulehduskipulääkettä. Sen sijaan tulehduskipulääkettä ja parasetamolia voi lääkärin ohjeen mukaan käyttää yhtä aikaa¹.
Kipulääkkeen valinnassa on myös tärkeää ottaa huomioon käyttämiensä lääkkeiden yhteisvaikutukset, mahdolliset sivuvaikutukset ja omat perussairaudet. Iäkkäiden ihmisten kohdalla lääkehoidon sopivuuden arviointi on erityisen tärkeää, sillä he käyttävät usein monia lääkkeitä ja ovat herkempiä lääkkeiden haittavaikutuksille. Lääkettä tulisi käyttää vain tarvitsemansa määrä ja mahdollisimman lyhyen aikaa. Lääkkeiden sopivuus kannattaakin aina varmistaa apteekin ammattilaisilta.
Mitä tehdä, jos kyy puree?
|
Lisätietoja:
¹: Terveyskyla.fi: Tulehduskipulääkkeet-ja-parasetamoli.
HUS. (N.d.). Myrkytystietokeskus. Kyy.
Halinen, M. (28.8.2024). Kyyn purema. Lääkärikirja Duodecim. Terveyskirjasto.
Saarnikko, K. (23.6.2023). Ampiaisen pisto voi olla vaarallinen — toimi näin. Potilaan Lääkärilehti.
Yliopiston apteekki (8.5.2024). Miten toimia, jos kyy puree?
Avainsanat
Haleon plc:
Haleon (LSE/NYSE: HLN) on maailmanlaajuisesti toimiva terveydenhuollon suunnannäyttäjä, joka edistää kuluttajien arjen terveyttä inhimillisellä otteella.
Haleonin tuotteet auttavat ihmisiä huolehtimaan hyvinvoinnistaan aina suun terveydestä ja kivunlievityksestä hengitysteiden hoitoon sekä vitamiineihin, mineraaleihin ja ravintolisiin (VMS). Haleonin pitkäaikaiset ja arvostetut tuotemerkit — kuten Panadol, Voltaren, Otrivin, Nicotinell, Multi-tabs, Sensodyne ja Parodontax — perustuvat tieteeseen, jatkuvaan innovaatioon ja syvälliseen ymmärrykseen ihmisten tarpeista. Lisätietoja osoitteessa www.haleon.com.
Ahjo Communications on Haleonin viestintäkumppani.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haleon Finland Oy
Sydän- ja verisuonitauteja sairastavien ei tule käyttää tätä yleistä lääkettä20.5.2025 11:28:47 EEST | Tiedote
Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja ketoprofeeni, ovat yleisiä särky- ja kuumelääkkeitä, mutta sydän- ja verisuonitauteja sairastaville ne voivat aiheuttaa merkittäviä terveysriskejä. Sydänviikolla 18.-25.5. on tärkeä muistuttaa sydänystävällisistä vaihtoehdoista kivunlievitykseen.
Lääkäri varoittaa: flunssajuomat eivät sovi kaikille4.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Yleislääkäri Emilia Lagus kehottaa olemaan tarkkana flunssan hoitoon tarkoitettujen juomajauheiden kanssa. Osa niistä sisältää tulehduskipulääkkeitä, jotka eivät sovellu kaikille potilaille.
Tulehduskipulääkkeitä ei suositella sydänpotilaille – silti yli viidesosa heistä käyttää niitä25.2.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Ibuprofeenin ja muiden tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää sydäninfarktin, ruoansulatuskanavan verenvuotojen ja sydämen tai munuaisten vajaatoiminnan pahenemisen riskiä sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla. Myös verenohennuslääkkeitä käyttävien on syytä välttää tulehduskipulääkkeitä. Silti Sydänliiton kyselyn mukaan yli viidennes sydänpotilaista käyttää ibuprofeenivalmisteita.
Tulehduskipurajan tuolla puolen – Suomessa suositaan eri kipulääkkeitä kuin monissa muissa maissa18.12.2024 08:00:00 EET | Artikkeli
Parasetamoli on suosituin kipulääke kaikissa muissa Pohjoismaissa, mutta meillä markkinoita hallitsevat tulehduskipulääkkeet ja etenkin ibuprofeeni. Mistä ero johtuu – ja voiko tilanne muuttua lähivuosina?
Korona iskee taas: Näin hoidat flunssan oireet oikein — vältä yleiset virheet!5.9.2024 09:24:19 EEST | Tiedote
WHO antoi myrskyvaroituksen lisääntyneistä koronatapauksista. Yleislääkäri Emilia Lagus kertoo, miten hengitystieinfektioita hoidetaan oikein.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme