Enkät: Invånarna i huvudstadsregionen är mer villiga att göra längre resor till sin stuga
Enligt en enkät som S-Banken låtit göra åker finländarna till stugan några gånger om året och det vanligaste sällskapet är maken eller makan. Vanligen stannar de ett par dagar på stugan, och för många är det den knappa fritiden som begränsar den tid som kan tillbringas på stugan. Invånarna i huvudstadsregionen är mer villiga än andra finländare att resa upp till 300 kilometer till sin stuga.

Finländarna besöker vanligtvis sin stuga mellan en och fem gånger om året. En fjärdedel ägnar sig inte alls åt stugliv. De flesta tillbringar mellan en och tre dagar på stugan, vilket motsvarar ett veckoslut. Andelen av dessa korta besök på stugan har ökat något från förra året. Personer över 60 år stannar längre på stugan åt gången än yngre personer.
”De som äger en egen stuga tillbringar betydligt mer tid på den än personer som besöker stugor som används gemensamt med andra. En stuga som används gemensamt ägs vanligtvis av föräldrarna eller släkten, och vem som använder stugan när överenskoms gemensamt. När man kan åka till stugan när man vill, används den också aktivt”, säger Annemari Airaksinen, chef för utveckling av S-Bankens lån.
”Å andra sidan kan samägande vara ett bra sätt att dela på kostnaderna och ansvaret för en stuga – när ekonomin planeras gemensamt går det att njuta av stuglivet mer bekymmersfritt”, säger Airaksinen.
Det vanligaste sällskapet på stugan är maken eller makan, men vissa åker också till stugan med sina barn eller vänner. Särskilt unga vuxna tycker om att åka till stugan med en grupp vänner, medan de som är i fyrtioårsåldern vanligtvis har sina barn med sig. Nästan var femte person, särskilt de som är över 70 år, tillbringar också tid på stugan ensam.
Ett lämpligt avstånd till stugan är under hundra kilometer
Hälften av finländarna anser att stugan får ligga högst 100 kilometer bort. Nästan en av tio skulle inte resa längre än 20 kilometer till stugan, och för lika många spelar avståndet ingen roll.
För hälften av stugägarna eller användarna av gemensamma stugor är avståndet till stugan högst 100 kilometer. En något högre andel av de som äger en egen stugan, 64 procent, har mindre än 100 kilometer till sin stuga. Färre än var tionde person reser över 400 kilometer för att komma till sin stuga.
Ungefär hälften av svarspersonerna som bor i huvudstadsregionen är dock villiga att resa upp till 200–300 kilometer till sin stuga. De som bor i huvudstadsregionen har längre resor till stugan än de som bor på andra håll i Finland.
Dåligt väder avskräcker framför allt män från att åka till stugan
Många skulle vilja tillbringa mer tid på stugan, men det är inte alltid möjligt. De viktigaste faktorerna som minskar den tid som tillbringas på stugan är brist på fritid och långa avstånd. Inverkan av dåligt väder på viljan att åka till stugan har minskat något från förra året, och dåligt väder minskar mäns vilja att åka till stugan mer än kvinnors. Var tionde svarsperson tillbringar mindre tid på stugan på grund av de generella prisökningarna.
Sex procent av svarspersonerna har avstått från sin stuga under de senaste fem åren. De vanligaste anledningarna till att man avstår från stugan är att den kräver för mycket underhåll och att man vill ägna fritiden åt annat. Kostnader relaterade till stugan, som vägavgifter och renoveringar, bidrog till cirka en sjättedel av besluten. Men 13 procent av dem som avstod från sin stuga bytte till en större.
”Trots utmanande ekonomiska tider var det endast få som hade avstått från sina stugor på grund av de ökade kostnaderna i vardagen. För finländarna är lugnet på stugan en viktig motvikt till den hektiska vardagen, och de är inte beredda att avstå från den särskilt lätt. Men stuglivet kan också medföra oväntade utgifter, till exempel renoveringsbehov eller resekostnader”, säger Airaksinen.
”Att balansera ekonomin mellan vardagsutgifter och fritidsdrömmar blir allt viktigare. Till exempel kan man spara ihop till en buffert för stugkostnader genom små val i vardagen och genom att mikrospara”, säger Airaksinen.
Läs mer om S-Bankens stugenkät (pdf på finska)
Information om enkäten
Enkäten genomfördes av Kantar på uppdrag av S-Banken. Antalet tillfrågade var 1 001 och de representerade Finlands befolkning i åldrarna 15–79 år. De tillfrågade kom från olika regioner, yrkesställningar och inkomstklasser.
Nyckelord
Kontakter
S-Pankin viestintäS-Bankens kommunikation
Tel:+358 10 767 9300viestinta@s-pankki.fiwww.s-pankki.fiDokument
Länkar
S-Banken
S-Banken är en finländsk bank och en del av S-gruppen. Vi är till för att alla ska ha möjlighet till en lite mer välbärgad morgondag. Vi har över tre miljoner kunder och vi känner till kundernas vardag. Vi erbjuder smidighet och nytta, bland annat med hjälp av våra lättanvända digitala tjänster. Som en bank med komplett service stöder vi våra kunder i livets små och stora vändpunkter. s-banken.fi
Andra språk
Följ S-Pankki Oyj
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från S-Pankki Oyj
Enkät: Finländarna spenderar mer pengar på semester i hemlandet än utomlands – turister stannar nu längre på inhemska resmål än tidigare26.6.2025 10:46:42 EEST | Pressmeddelande
Enligt en nyligen genomförd undersökning spenderas mer pengar på semesterresor inom landet än på utlandssemestrar. Utomlands står boendet för en större del av budgeten, medan inrikesresor medför högre kostnader för färdmedel. Den inhemska turismen gynnas av olika evenemang och resenärerna vill i allt högre grad ha individuella upplevelser och lättanvända tjänster.
Tutkimus: Suomalaiset käyttävät kotimaassa lomailuun enemmän rahaa kuin ulkomaanmatkoilla – kotimaankohteissa viihdytään nyt aiempaa pidempään26.6.2025 10:46:42 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan kotimaahan suuntautuvilla lomamatkoilla rahaa käytetään enemmän kuin ulkomaanmatkoilla. Ulkomailla majoitus vie suuremman osan budjetista, kun taas liikkumisen kuluja syntyy kotimaanmatkoilla enemmän. Erilaiset tapahtumat vauhdittavat kotimaanmatkailua ja matkoilla halutaan tällä hetkellä yhä enemmän yksilöllisiä elämyksiä ja helppokäyttöisiä palveluja.
Enkät: Finländarna är nu intresserade av billigare stugor – en båt står högre på semesterfirarens önskelista än en innetoa19.6.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Intresset för billigare stugor har ökat, men finländarna är också intresserade av att bygga till, visar en färsk enkät som S-Banken låtit göra. När det gäller bekvämligheter i stugan är bastun den viktigaste, och båten står högre upp på semesterfirarnas önskelista än innetoan.
Kyselytutkimus: Suomalaisia kiinnostavat nyt edullisemmat mökit – mökkeilijän toivelistalla vene voittaa sisävessan19.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Kiinnostus edullisempia mökkejä kohtaan on kasvanut, mutta myös lisärakentaminen kiinnostaa suomalaisia, selviää S-Pankin teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta. Mökin mukavuuksista tärkein on sauna, ja vene on mökkeilijöiden toivelistalla sisävessaa korkeammalla.
Det ökade antalet penningkurirer bland unga oroar banker och polisen16.6.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Penningkurirer har blivit vanligare bland unga de senaste åren. Det handlar om ett fenomen där ungdomar eller unga vuxna värvas som penningkurirer mot belöning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum