Kesän huijausaalto kiihtyy – viranomais- ja pankkihuijaukset kärjessä
Kilpi-sovellukseen raportoidaan nyt runsaasti huijauksia, joissa esiinnytään viranomaisina ja pankkeina, kuten Suomi.fi, OmaVero, S-Pankki ja Danske Bank. Myös ulkomailta saapuvat huijauspuhelut sekä muut häiritsevät yhteydenotot aiheuttavat monelle vaivaa.

Suomen Telemarkkinointiliiton kehittämän Kilpi-sovelluksen reaaliaikaisen tietokannan mukaan suomalaisiin kohdistuu tällä hetkellä poikkeuksellisen aktiivinen huijaus- ja roskapostiaalto. Kesän edetessä on havaittu erityisesti viranomaisten ja pankkien nimissä tehtyjen huijausviestien määrän kasvaneen merkittävästi. Myös häiritsevät viestit ja soitot ulkomailta ovat lisääntyneet.
Tällä hetkellä liikkeellä on erityisen paljon seuraavanlaisia huijauksia:
• Moovyoy.com-pysäköintihuijaukset, joissa pyydetään maksua tekaistun parkkisakon varjolla.
• Netflixin nimissä lähetettyjä huijausviestejä, joissa kehotetaan esimerkiksi päivittämään maksutietoja.
• Viranomaishuijaukset, joissa esiinnytään esimerkiksi Suomi.fi- tai OmaVero-palvelujen nimissä ja vaaditaan kiireellisiä toimenpiteitä.
• S-Pankki-, Danske Bank- ja MobilePay-huijaukset, joissa käyttäjiä hämätään aidon näköisillä viesteillä, joiden tarkoituksena on kalastella pankkitietoja.
”Monet huijausviesteistä ovat hyvin uskottavia, sillä niissä käytetään oikeita logoja ja brändäystä, osassa jopa oikeita lähettäjätietoja. Tällöin huijausviesti voi päätyä samaan viestiketjuun kuin aiemmat aidot viestit, jolloin vastaanottaja ei helposti osaa epäillä sen aitoutta. Rikolliset hyödyntävät juuri tätä luottamuksen tunnetta. Siksi on tärkeää, että käyttäjät suhtautuvat kriittisesti kaikkiin viesteihin, jotka pyytävät kirjautumaan palveluihin, päivittämään tietoja tai toimimaan kiireellisesti”, kertoo Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski.
Huijausviestien ohella Kilpeen raportoidaan jatkuvasti ulkomailta tulevista soittohuijauksista, joita on tällä hetkellä liikkeellä useista maista. Yleisimmät huijauspuheluiden lähdemaat viime viikkojen raporttien mukaan ovat: Saksa (+49), Latvia (+371), Kroatia (+385), Iso-Britannia (+44), Puola (+48), Norja (+47), Ruotsi (+46), Tanska (+45), Itävalta (+43), Viro (+372), Hollanti (+31) ja Kanada (+1).
Lisäksi suomalaisia kuormittavat muut häiritsevät yhteydenotot, joita ovat muun muassa tekstiviestillä ja sähköpostilla tulevat lainatarjoukset, kasino- ja pelimainokset, aikuisviihdeviestit sekä edelleen vilkkaana jatkuva puhelinmyynti.
Moni suomalainen altistuu huijauksille huomaamattaan ja saattaa klikkaamalla linkkiä päätyä luovuttamaan henkilökohtaisia tietojaan. Tämän vuoksi on tärkeää olla erityisen varovainen ja hyödyntää saatavilla olevia työkaluja suojautumiseen.
Kilpi-sovellus tarjoaa helpon ja tehokkaan tavan torjua huijausyritykset. Sovelluksen tehokkuus perustuu sen yli 130 000:n käyttäjän ilmoituksiin, joiden avulla huijaus- ja spämmiviestit estyvät jo ennen kuin ne ehtivät häiritä käyttäjää. Kilpi-sovellus on ladattavissa Google Playstä ja App Storesta.
Lisäksi Telemarkkinointikiellon hakupalvelussa osoitteessa www.telemarkkinointikielto.fi voi tarkistaa ilmaiseksi, onko puhelinnumero tai sähköpostiosoite tunnetun huijarin käyttämä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arto IsokoskiSuomen Telemarkkinointiliitto ry Puheenjohtaja
Puh:0447301607arto.isokoski@stml.fiLinkit
Lisätietoja Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä
Suomen Telemarkkinointiliitto ry on kehittänyt Kilpi-sovelluksen, joka estää ei-toivotut yhteydenotot.
Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja sähköpostit. Tämä tarkoittaa, että huijaus- ja puhelinmyyntipuhelut eivät enää edes hälytä puhelimessa. Lisäksi sovellus tunnistaa automaattisesti haitallisia linkkejä sisältävät huijaustekstiviestit ja spämmisähköpostit jo ennen niiden lukemista. Kilpi suojaa tehokkaasti myös tietojen ja tunnusten kalastelulta.
Sovellus perustuu dataan, jota ylläpidetään jatkuvasti. Kilpi-sovelluksen avulla voi nauttia huijausvapaasta ja puhelinmyynnittömästä puhelinajasta. Kilven voi ladata Google Play- ja ja App Store -sovelluskaupoista. Kilpeä on ladattu jo yli 130 000 kertaa. Kilpi tarjoaa sekä ilmaisen version että edistyneempiä ominaisuuksia sisältävän Premium-version.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Telemarkkinointiliitto ry
Pankkihuijaukset hyödyntävät mobiilikäyttöä17.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Huijausviestit varsinkin Nordean, S-Pankin ja Danske Bankin nimissä yleistyvät. Mobiililaitteilla viestin aitouden arviointi on erityisen hankalaa.
Pankkien nimissä liikkuu vaarallisia huijauksia3.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Pankkien ja viranomaisten nimissä lähetetään tällä hetkellä runsaasti pankkitietoja kalastelevia huijausviestejä.
OmaKanta-palvelun nimissä kalastellaan tietoja20.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Viime aikoina liikkeellä on ollut poikkeuksellisen paljon huijausviestejä, jotka tekeytyvät viranomaisten, pankkien ja tunnettujen palveluiden lähettämiksi. Osa huijauksista kohdistuu suoraan kuluttajiin, osa puolestaan yritystileihin ja niiden hallinnoijiin. Viestien tavoitteena on kalastella henkilö- tai kirjautumistietoja.
Uusia huijauksia Applen ja Microsoftin nimissä6.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten sähköposteihin lähetetään nyt ennätysmäärin huijausviestejä Applen ja Microsoftin nimissä. Samalla liikenteessä on lukuisia muita huijausyrityksiä tekstiviestitse, puhelimitse ja sähköpostitse.
Pankki- ja viranomaishuijaukset räjähtävät käsiin22.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Kilpi-sovellukseen viime viikkoina raportoidut huijausyritykset kertovat: pankkien ja viranomaisten nimissä tehdyt huijaukset ovat lisääntyneet ja muuttuneet entistä uskottavammiksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme