Kesän marjasesonki: Luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa kausityölain mukaisia lupia
Suomen marja- ja vihannesviljelmillä sekä maatiloilla työskentelee joka kesä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.
Suurin osa kausityöntekijöistä tulee Suomeen töihin lyhyeksi jaksoksi kesällä. Jos kausityöntekijä tulee viisumivapaasta maasta, hän hakee Maahanmuuttovirastolta kausityötodistuksen, jolla voi työskennellä Suomessa 90 päivää. Viisumivelvollisesta maasta tuleva kausityöntekijä hakee puolestaan kausityöviisumia Suomen edustustoilta. Jos kausityöntekijän työsuhde on pidempi kuin 90 päivää, hän tarvitsee kausityöoleskeluluvan Maahanmuuttovirastolta. EU-kansalaiset eivät tarvitse erillistä kausityölupaa.
Maahanmuuttovirasto kiinnittää erityistä huomiota hakemuksia käsiteltäessä työperäisen hyväksikäytön ja ihmiskaupan torjuntaan.
– Kausityövoiman sujuva maahantulo, mutta myös työperäisen hyväksikäytön ja ihmiskaupan torjunta on olennainen osa kausityöhakemusten ja muiden työperusteisten lupahakemusten käsittelyä. Maahanmuuttovirasto on viime vuosina tiivistänyt yhteistyötä eri viranomaisten kanssa ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytön torjumiseksi. Tavoitteenamme on sujuva ja turvallinen maahantulo sekä hyvät työolot, kertoo prosessiasiantuntija Selene Roponen.
Ukrainalaiset edelleen suurin asiakasryhmä kausityötodistuksissa
Tänä vuonna kausityöntekijät ovat jättäneet toukokuun loppuun mennessä 1 100 kausityötodistuspyyntöä. Määrä on laskenut viime vuodesta, jolloin kausityöntekijät jättivät kesäkuun alkuun mennessä 1 447 todistuspyyntöä.
Lisäksi vuonna 2024 kausityöntekijät hakivat kesäkuun alkuun mennessä 1 196 kausityöoleskelulupaa Suomeen. Tänä vuonna luku on hieman suurempi, ja kausityöntekijät ovat jättäneet 1 527 oleskelulupahakemusta toukokuun loppuun mennessä.
– Kausityötodistuksia on tälle kesälle haettu viime vuosia vähemmän. Lasku selittyy osittain sillä, että ukrainalaiset ovat pitkään olleet suurin asiakasryhmä kausityön osalta ja he oleskelevat nyt pääasiassa tilapäiseen suojeluun perustuvalla oleskeluluvalla Suomessa. Tilapäiseen suojeluasemaan kuuluu rajoittamaton työnteko-oikeus, minkä vuoksi erillistä lupaa kausityötä varten ei tarvitse hakea, sanoo Roponen.
Vuonna 2025 ukrainalaisten osuus on ollut kuitenkin edelleen 86 % kaikista kausityötodistuspyynnöistä.
Kausityöntekijöiden yleisimmät kansalaisuudet kausityötodistuksissa ovat tänä vuonna Ukrainan lisäksi Moldova ja Serbia. Viime vuonna yleisimmät kansalaisuudet olivat Ukraina, Moldova ja Kosovo.
Kausityöoleskeluluvissa yleisimmät kansalaisuudet puolestaan ovat tänä vuonna Vietnam, Thaimaa ja Intia. Viime vuonna yleisimmät kansalaisuudet tähän aikaan olivat Vietnam, Thaimaa ja Kambodža.
Maahanmuuttovirasto on myöntänyt toukokuun loppuun mennessä kausityöluvan 1 906 kausityöntekijälle. Kielteisiä päätöksiä on tehty 89.
– Myönteisen päätöksen kausityötodistukseen on tammi-toukokuussa saanut keskimäärin 10 päivässä. Kausityöoleskelulupaan on saanut myönteisen päätöksen keskimäärin 30 päivässä, kertoo Roponen.
Tänä keväänä yleisimpiä kausityöntekijöiden aloja ovat maa- ja metsätalouden alat. Syksyn hakemukset painottuvat majoitus- ja ravitsemisalalle.
Valtaosa luonnonmarjan poimijoista hakee tänä vuonna kausityöviisumia
Tänä vuonna luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa kausityölain mukaisia lupia. Luonnontuotteiden, kuten metsämarjojen keruu lisättiin 17.2.2025 voimaan tulleilla säädösmuutoksilla kausityölain piiriin.
Valtaosa luonnonmarjanpoimijoista hakee kausityöviisumia, joita myöntävät Suomen edustustot. Poimija hakee kausityöoleskelulupaa vain, jos oleskelu kestää yli kolme kuukautta.
Kausityöhön oikeuttavan luvan myöntämisen edellytyksenä on, että poimintaa tehdään työsuhteessa. Työsuhdetta edellytettiin thaimaalaisilta poimijoilta jo viime vuonna. Bangkokin kautta tulleiden luonnonmarjanpoimijoiden piti hakea työntekijän oleskelulupaa, koska Suomen Bangkokin suurlähetystö oli keskeyttänyt Schengen-viisumihakemusten vastaanoton luonnonmarjojen poimintaan.
Muutos aiempaan on se, että nyt kaikilta hakijoilta edellytetään työsuhdetta luvan saamiseksi. Muutoksen tavoitteena on turvata ulkomaalaisten poimijoiden toimeentulo ja parantaa poimijoiden oikeuksien toteutumisen valvontaa.
− Lakimuutos on yksi toimenpide työperäisen hyväksikäytön vastaisessa työssä. Alalla on nyt samat edellytykset kuin muilla aloilla, joissa tarvitaan kausittaista työvoimaa. Työehtojen tulee olla työssä sovellettavan työehtosopimuksen mukaiset ja toimeentulon turvattu kausityölain edellyttämällä tavalla, kertoo Roponen.
Yhteensä oleskelulupia luonnonmarjojen poimijoille ja poimijoiden tukikohdissa työskenteleville tuki- ja huoltohenkilöstölle on haettu noin 330. Luonnonmarjan poimijat ovat hakeneet pääasiassa kausityöoleskelulupia ja poimijoiden tuki- ja huoltohenkilöstö puolestaan työntekijän oleskelulupia. Myönteisiä päätöksiä on tehty noin 120. Loput hakemukset ovat vielä käsittelyssä.
– Maahanmuuttoviraston pitää ennen luvan myöntämistä varmistua siitä, että työnantaja pystyy huolehtimaan työnantajavelvoitteistaan. Lisäksi Maahanmuuttoviraston pitää varmistua työntekijöiden turvatusta toimeentulosta, asianmukaisesta majoituksesta ja työntekijältä perittävien kulujen kohtuullisuudesta sekä siitä, että työsuhteen ehdot ovat työehtosopimuksen mukaiset, sanoo Roponen.
Lisätietoja medialle
- Verkkosivu: Kausityö | Maahanmuuttovirasto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
prosessiasiantuntija Selene Roponen, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 585
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Syyrialaisilla mahdollisuus saada tukea paluumuuttoon1.7.2025 10:00:03 EEST | Tiedote
Osa Euroopassa olevista syyrialaisista on palannut tai harkitsee paluuta Syyriaan joulukuussa 2024 tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen. Tämän kiinnostuksen kasvun vuoksi Maahanmuuttovirasto, poliisi ja hyvinvointialueet ovat valmistelleet syyrialaisten paluumuuton tukemista.
Turvapaikanhakijoiden määrä laskussa, työperusteisiin oleskelulupiin odotetaan nousua ensi vuonna – Maahanmuuttovirasto päivitti arviot tulevaisuuden hakemusmääristä25.6.2025 10:00:04 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arvionsa vuosien 2025 ja 2026 hakemusmääristä kesäkuussa 2025.
Legislative amendments and new requirements for family reunification16.6.2025 10:01:31 EEST | Press release
The provisions of the Aliens Act on residence permits issued on the basis of family reunification will change on 16 June 2025. These changes concern minimum age of spouses, financial resources of a minor's family member, definition of when a child is considered a minor, and the period of residence requirement for family reunification.
Ändringar och nya förutsättningar som gäller familjeåterförening16.6.2025 10:00:42 EEST | Pressmeddelande
Utlänningslagen ändras den 16 juni 2025 beträffande uppehållstillstånd som beviljas på grund av familjeåterförening. Ändringarna gäller makarnas minimiålder, försörjningen för en familjemedlem till ett minderårigt barn, fastställandet av när ett barn ska vara minderårigt och kravet på anknytningspersonernas boendetid.
Perheenyhdistämiseen muutoksia ja uusia edellytyksiä16.6.2025 10:00:22 EEST | Tiedote
Ulkomaalaislaki muuttuu perheenyhdistämisen perusteella myönnettävien oleskelulupien osalta 16.6.2025. Muutokset koskevat puolisoiden vähimmäisikää, alaikäisen lapsen perheenjäsenen toimeentuloa, lapsen alaikäisyyden määrittämistä ja perheenkokoajien asumisaikaedellytystä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme