Keski-Suomen hyvinvointialue

Keski-Suomen hyvinvointialue on kiinnittää huomiota ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen henkilöstömitoitukseen

Jaa

Keski-Suomen hyvinvointialue sai huomautuksen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta (Avi) ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen henkilöstömitoituksen riittävyydestä ja omavalvonnan toteuttamisesta. Hyvinvointialue ottaa vakavasti huomautuksen, joka koskettaa viime vuoden lopulla havaittua henkilöstömitoituksen riittävyyttä yksittäisissä ikääntyneiden asumisen yksiköissä. Hyvinvointialue on varmistanut ja varmistaa riittävän henkilöstömitoituksen asumisyksiköissä kaikissa työvuoroissa ja sosiaalihuollon tehtävien lainmukaisen hoitamisen myös omavalvonnallisesti. Aluehallintovirasto on antanut valvontapäätöksensä 9.6.2025 ja todennut asian käsittelyn päättyneeksi aluehallintovirastossa.

Hyvinvointialue selvittänyt henkilöstömitoitusta ja omavalvontaa aluehallintovirastolle ja tehnyt kehittämistoimenpiteitä

Henkilöstömitoituksen todettiin alentuneen vain osassa yksiköitä ja näiden yksiköiden osalta on ryhdytty tarvittaviin toimenpiteisiin. 

– Myös asiakkaille luo turvallisuutta se, että todetaan, että nämä yksiköt on tunnistettu, haasteet tunnustettu ja niitä lähdetty muuttamaan, palvelujohtaja Päivi Junnilainen selventää.

Toimintayksikön henkilöstömitoituksen on oltava vähimmäishenkilöstömitoitusta korkeampi, jos asiakkaiden palvelutarpeet sitä edellyttävät. Tästä syystä hyvinvointialue hyödyntääkin säännönmukaisesti asiakaskohtaista RAI-arviointitietoa asiakkaiden palvelutarpeen mukaisessa työvuorojen suunnittelussa.

Hyvinvointialue havaitsi jo vuoden alussa työvuorosuunnittelussa yksikkökohtaisia eroavaisuuksia muun muassa välillisen ja välittömän työn merkitsemisessä. Siksi ikääntyneiden koti- ja asumispalvelut perusti työvuorosuunnittelun kehittämiseksi työryhmän, jonka tuloksena on saatu jo sovittua työvuorosuunnittelun riittäviin resursseihin kohdistuvat periaatteet. 

Hyvinvointialue on välittömän ja välillisen työn seurannan perusteella havainnut vain yksittäisissä yksiköissä hetkellisiä poikkeamia henkilöstömitoituksen riittävyydessä.

– Työvuorosuunnittelussamme lähtökohtana ovat lainsäädännön mukainen henkilöstömitoitus sekä se, että mitoituksessa otetaan huomioon asiakkaiden ja yksiköiden erityispiirteet ja -tarpeet. Lisäksi jatkamme yhteistyössä omavalvontayksikön kanssa arviointia ja kehitystyötä, miten asiakkaiden yksilöllinen palvelutarve arvioidaan ja huomioidaan työvuorosuunnittelussa, tähdentää Junnilainen.

Ikääntyneiden asumisen palveluissa seurataan kuukausittain ja työvuorolistoittain toteutunutta henkilöstömitoitusta, jonka perustana käytetään myös selkeästi asiakkaan toimintakyvyn arviointimittari RAIta. RAI antaa selkeän perustan asiakaskohtaiseen palvelutarpeen arviointiin.

Aluehallintovirasto on antanut valvontapäätöksensä 9.6.2025 ja todennut asian käsittelyn päättyneeksi osaltaan

Aluehallintoviraston valvontapäätöksen mukaan kaikissa hyvinvointialueen palveluasumisen yksiköissä ei ole ollut asiakkaiden palvelutarvetta vastaavaa määrää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja henkilöstön työaikaa on kohdennettu lainsäädännön vastaisesti kokonaan välittömään asiakastyöhön. Lisäksi aluehallintoviraston mukaan hyvinvointialueen omavalvontayksikkö ei ole ohjannut riittävällä tavalla palveluista vastaavia puuttumaan lainsäädännön vastaisiin toimintaohjeisiin henkilöstömitoituksen osalta.

Hyvinvointialueen omavalvontayksikkö seuraa henkilöstömitoitusta aktiivisesti, on selvittänyt mitoituspuutteiden juurisyitä ja on tukenut ja tukee palveluja löytämään toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Se on antanut ohjausta ilmoitusvelvollisuudesta ja hyvinvointialueen sisäiseen Intraan on päivitetty ohjeet henkilöstölle ja palveluista vastaaville.

Valvonta-asia tuli vireille, kun aluehallintovirasto sai marraskuussa epäkohtailmoituksen, joka kohdistui henkilöstömitoituksen muutoksiin ja aloitti sen perusteella valvonnan ikääntyneiden palveluihin. 

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi 18.12.2024 vanhuspalvelulain soveltamisohjeen ympärivuorokautisen hoidon vähimmäismitoitukseen. Soveltamisohjeen mukaan 1.1.2025 alkaen asiakkaan välittömään hoitoon ja huolenpitoon osallistuvan henkilöstön toteutuneen henkilöstömitoituksen on oltava vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohti ympärivuorokautisen palveluasumisen toimintayksikössä. Lisäksi henkilöstömitoitustarve tulee arvioida asiakkaiden määrän ja toimintakyvyn edellyttämän palvelun tarpeen perusteella.

Aluehallintovirasto on antanut valvontapäätöksensä 9.6.2025 ja todennut asian käsittelyn päättyneeksi aluehallintovirastossa. 

Yhteyshenkilöt

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista.  
  
Keskeinen tehtävämme on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on se, että keskisuomaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Haluamme olla ihmislähtöisin hyvinvointialue ja tukea keskisuomalaisten hyvää arkea. 

Hyvinvointialue on Keski-Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 12 500 ammattilaista. Tarjoamme mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja monipuolisiin urapolkuihin.  

Palveluiden tiedot, toimipisteet ja yhteystiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi

Viestintäpalveluiden yhteissähköposti: viestinta(at)hyvaks.fi.

Facebook: @hyvaks, X: @hyvaks, Instagram: @hyvaks, LinkedIn: Keski-Suomen hyvinvointialue,YouTube: Keski-Suomen hyvinvointialue

#hyvaks #hyväarkikaikille

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen hyvinvointialue

Päivittäinen pieni annos aspiriinia ehkäisee paksusuolisyöpää Lynchin oireyhtymää sairastavilla1.7.2025 09:34:25 EEST | Tiedote

Keski-Suomen hyvinvointialueella tehdään merkittävää kansainvälistä lääketieteen tutkimustyötä. Keski-Suomen hyvinvointialue on ollut mukana kansainvälisessä CaPP3-monikeskustutkimuksessa ja johtanut tutkimusta Suomessa. Tuoreen kliinisen tutkimuksen mukaan pieni päivittäinen annos aspiriinia voi estää paksusuolisyöpää niillä henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius sairastua tähän syöpään.

Ammatinharjoittajalääkärit aloittavat heinäkuun puolivälissä27.6.2025 08:09:43 EEST | Tiedote

Keski-Suomen hyvinvointialueella aloittaa pilotoinnin kaksi ammatinharjoittajalääkäriä heinäkuun puolivälin paikkeilla. Ammatinharjoittajalääkärit toimivat oman alueensa väestön omalääkärinä ja he ovat sitoutuneet tuottamaan kiireettömät ja kiirevastaanottopalvelut ennalta sovitulle väestönosalle Toivakan ja Keljonkankaan alueilla. Terveysasemilla ammatinharjoittajalääkäreiden tukena työskentelevät yhteistyöhoitajat. Laboratorio-, kuvantamis-, fysioterapia- ja muut terveysaseman palvelut jatkuvat pilottiin kuuluvilla asukkailla ennallaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye