Toimintaympäristön muutokset haastavat Kanta-Hämeessä – Oma Häme rakentaa strategiaa, joka vastaa ajan tarpeisiin
Väestön ikääntyminen, mielenterveysongelmat ja elintapasairaudet lisäävät painetta palvelujärjestelmälle – samalla teknologia ja yhteistyö tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme on laatinut ja julkaissut laajan toimintaympäristöanalyysin, joka toimii pohjana vuosille 2026–2029 laadittavalle strategialle. Kanta-Hämeen väestörakenne muuttuu merkittävästi lähivuosina, mikä vaikuttaa asukkaiden palvelutarpeisiin, hyvinvointialueen talouteen ja henkilöstön saatavuuteen.
Keskeiset muutokset ovat väestön ikääntyminen, lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvät haasteet, elintapasairauksien kasvu sekä talous. Samalla analyysi nostaa esiin mahdollisuuksia kuten teknologien kehitys ja yhteistyön lisääminen, joiden avulla voidaan uudistaa hyvinvointialueen palveluja. Toimintaympäristöanalyysi on julkaistu Oma Hämeen nettisivuilla.
Analyysi on laadittu hyvinvointialueen omana työnä, ja analyysin laadintaan on osallistunut iso joukko Oma Hämeen eri alojen asiantuntijoita. Siinä on hyödynnetty laajasti valtakunnallisia tietokantoja sekä Oma Hämeen omia tiedonhallinnan ratkaisuja. Lisäksi henkilöstöllä on ollut mahdollisuus kertoa omia ajatuksiaan ja havaintojaan toimintaympäristön muutoksesta erillisen kyselyn kautta.
– On merkittävää, että luotamme siihen, että meidän omasta organisaatiostamme löytyy osaamista ja asiantuntijuutta tällaisen työn tekemiseksi, sanoo strategia- ja integraatiojohtaja Satu Ala-Kokko.
Keskeiset havainnot analyysista
Väestön ikääntyminen muuttaa palvelutarpeita
Kanta-Hämeen väestö ikääntyy muuta Suomea nopeammin. Yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa lähes 50 prosenttia vuoteen 2040 mennessä, erityisesti maaseutukunnissa. Tämä kasvattaa muistisairauden hoidon, kotihoidon ja laitoshoivan tarvetta. Samaan aikaan työikäisten määrä vähenee, mikä haastaa palvelujen rahoituksen ja henkilöstön saatavuuden.
Poikkeuksellisen korkea maahanmuutto vuosina 2023–2024 on kuitenkin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kääntänyt väestökehityksen myönteiseen suuntaan, mikä tarjoaa mahdollisuuden työikäisten määrän vakiinnuttamiseen. Tämä edellyttää kuitenkin palvelujen saavutettavuutta useilla kielillä ja panostuksia osallisuuteen.
Mielenterveys ja elintapasairaudet kasvussa
Analyysissa nousee esiin huoli lasten ja nuorten mielenterveysongelmien kasvusta. Itsetuhoisuus, ahdistuneisuus ja neuropsykiatriset haasteet ovat kasvaneet merkittävästi, ja sairaalahoitoa vaativia tapauksia on Kanta-Hämeessä enemmän kuin muualla Suomessa. Myös työikäisten psyykkinen kuormittuneisuus ylittää maan keskiarvon.
Samaan aikaan lihavuus ja siihen liittyvät elintapasairaudet, kuten tyypin 2 diabetes ja sydänsairaudet, yleistyvät. Nykykehityksellä jopa 40 % alueen aikuisista voi olla lihavia vuoteen 2040 mennessä.
Ratkaisuina teknologia ja yhteistyö
Digitalisaatio, tekoäly ja tiedolla johtaminen voivat auttaa ennakoimaan palvelutarpeita ja kohdentamaan resursseja vaikuttavammin. Etäasiointi ja digipalvelut yleistyvät, mutta samalla on varmistettava, ettei kukaan jää palveluiden ulkopuolelle.
Yhteistyö kuntien, järjestöjen, yritysten ja oppilaitosten kanssa nähdään strategisena voimavarana. Yhteiskehittäminen voi tuottaa ratkaisuja muun muassa nuorten pahoinvointiin, ikäihmisten yksinäisyyteen ja hyvinvoinnin eriarvoistumiseen.
Talouden haasteet vaativat priorisointia
Hyvinvointialueen talous on vakautunut, mutta julkisen talouden tilanne tuo epävarmuutta. Säästöpaineet ja rahoituksen niukkuus edellyttävät jatkossa tarkkaa priorisointia, resurssien kohdentamista ja palvelurakenteen uudistamista.
Strategiatyö etenee – analyysi on vasta alku
Toimintaympäristöanalyysi esiteltiin toukokuussa aluevaltuustolle, ja uusi strategia etenee sen sekä päättyvän strategiakauden arvioinnin pohjalta. Tavoitteena on rakentaa vaikuttava, tiedolla johdettu ja muuttuviin tarpeisiin vastaava suunta tuleville vuosille.
– Uskon, että nykyisellä strategiakaudella tehty työ on luonut hyvän pohjan. Nyt monipuolisen toimintaympäristöanalyysin avulla voimme katsoa yhdessä kauemmas tulevaisuuteen. Asiakas on yhä toimintamme keskiössä. Strategiset painopisteet tulee asettaa siten, että pystymme hyödyntämään omat vahvuutemme ja toimintaympäristön mahdollisuudet parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaan hyväksi, sanoo Satu Ala-Kokko.
Uusi strategia valmistellaan vaiheittain ja se tulee uuden aluevaltuuston päätettäväksi.
Tiedotamme lisää – asiantuntijat syventyvät aiheisiin
Oma Häme tiedottaa myöhemmin lisää analyysin teemoista. Asiantuntijat kertovat syvällisemmin eri teemoista, kuten väestön ikääntymisen vaikutuksista, ylipainon kasvusta ja sen ehkäisystä sekä nuorten mielenterveydestä.
Toimintaymäristöanalyysi löytyy Strategia ja arvot -sivulta tai suoraan täältä.
Yhteyshenkilöt
Heli AaltoAsiakkuusjohtaja
Puh:050 306 5323heli.aalto@omahame.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
Ypäjäläinen Urho Puukka on jo kokenut etähoidon asiakas: “Tuntuu kuin joku tulisi kotiin vieraaksi kuvapuhelimen kautta”1.7.2025 12:22:42 EEST | Artikkeli
85-vuotias Urho Puukka saa sekä lähi- että etäkotihoitoa hyvinvointialueelta. Urho kokee päivittäisten puheluiden tuovan turvallisuutta ja etäkotihoidon helpottavan tarvittaessa nopeastikin hoitoon pääsemistä. Kanta-Hämeen hyvinvointialueella kotihoito toteutetaan uusille asiakkaille ensisijaisesti etähoitona, ja kokemukset ovat olleet lupaavia.
Tekoäly valjastetaan tunnistamaan nuorten mielenterveyshaasteet ja tuen tarve27.6.2025 09:47:27 EEST | Tiedote
Oma Häme sai Sitralta rahoitusta MieliReitti-hankkeelle.
Tilastointivirhe vaikuttaa hyvinvointialueiden rahoitukseen – Kanta-Hämeen rahoitus laskemassa 2,8 miljoonaa euroa vuonna 202626.6.2025 14:43:59 EEST | Uutinen
Virheellinen tietosiirto Tilastokeskukselle heijastuu hyvinvointialueiden valtionrahoituksen ennusteisiin – vaikutukset toteutuvat täysimääräisinä vuodesta 2027 alkaen.
Kirjo-hanke selkeyttää ja parantaa neurokirjon lasten ja nuorten palveluita – ammattilaisia kaivataan vielä mukaan26.6.2025 10:31:01 EEST | Tiedote
Valtakunnallisessa hankkeessa haetaan ratkaisuja siihen, miten neuropsykiatrisesti oireilevat lapset ja nuoret saisivat mahdollisimman hyvin oikea-aikaista hoitoa ja tukea. Oireilevien lasten määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina, eikä Kela pysty yksin vastaamaan kaikkeen palvelutarpeeseen.
Asiakaskyselyn käyttö laajenee Oma Hämeessä23.6.2025 10:55:52 EEST | Tiedote
Kyselyt otetaan käyttöön ensihoidon palveluissa heinäkuun alussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme