Huijarit vaanivat venekaupoillakin – ole tarkkana dokumenttien kanssa

Jaa

Venekauppa on hiljentynyt talouden epävarmuustekijöiden ja yleisen varovaisuuden takia. Parhaiten käyvät kaupaksi edulliset pienemmät veneet niin uusina kuin käytettyinä. Koska huijausyritykset ovat yleistyneet venekaupoillakin, kannattaa käytetyn veneen ostajan aina varmistaa, että myyjällä on oikeus myydä vene, sanoo Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Ari Tirkkonen.

Keskuskauppakamarin pääsihteeri Raisa Harju.
Keskuskauppakamarin pääsihteeri Raisa Harju. Kuva: Liisa Takala

Tirkkonen muistuttaa, että huijausyritysten takia venekaupoillakin on muistettava varmistaa myyjän henkilöllisyys sekä se, että myyjällä on oikeus myydä vene, ennen kuin laittaa nimiä paperiin ja siirtää rahaa myyjälle. 

”Veneeseen ja sen dokumentteihin on syytä tutustua huolella. Kauppakirjassa tulee olla ilmoitettu, miten kauppahinta maksetaan ja milloin omistusoikeus siirtyy. Myyjän on tehtävä Traficomin sivuilla luovutus ja toimitettava tunnus uudelleen rekisteröintiin ostajalle”, ohjeistaa Tirkkonen venekauppoja suunnittelevia. 

Lisäksi Tirkkosen mukaan ostajan on tärkeää käydä läpi moottorin ja varusteiden toiminta. Yleisimpiä ongelmia veneissä ovat muun muassa sähköhäiriöt ja pakollisten varusteiden puutteet. 

”Vene olisi hyvä nähdä sekä vesillä että maissa. Eli koeajo kannattaa tehdä, siinä näkee käytännössä, kuinka vene esimerkiksi lähtee käyntiin vai lähteekö ensinkään”, Tirkkonen sanoo. 

Erityisen kalliita korjattavia ovat Tirkkosen mukaan vedenalaisten osien vaurioiden korjaus ja moottorin ja sen apulaitteiden korjaus. Käytettyä venettä ostaessa kannattaa siis tutkia tarkkaan, missä kunnossa moottorin lisäksi ovat vedenalaiset osat, muuten voi tulla yllättävä ja iso lasku maksettavaksi jo pian kaupanteon jälkeen. 

Tirkkonen myös muistuttaa, että venettä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota piileviin kustannuksiin, kuten vakuutukseen, huoltoihin, laituripaikkaan sekä talvisäilytykseen. Mikäli vene vaatii pientäkin korjausta, kannattaa varmistua kustannuksista etukäteen. Myös uusia laitteita voi joutua ostamaan pian. 

”Veneissä on nykyään paljon sellaista varustusta, muun muassa plottereita ja muuta navigointielektroniikkaa, jotka vanhenevat helposti. Yli viisivuotiaat laitteet eivät vastaa ominaisuuksiltaan uusia laitteita ja voi olla, että niiden uusimistarve tulee pian”, Tirkkonen sanoo. 

Keskuskauppakamarin pääsihteeri Raisa Harju muistuttaa, että jos venekaupoilla tuntee epävarmuutta, voi kaupanteossa ja veneen kunnon määrittelyssä käyttää apuna myös tavarantarkastajaa. Kokematon ostaja ei välttämättä osaa tai malta kiinnittää huomiotaan oikeisiin asioihin ja tämä voi aiheuttaa paljonkin harmia myöhemmin. 

”Esimerkiksi jos kunnon määritteleminen on hankalaa tai kun korjauksen laadusta tai kustannuksista on erimielisyyttä, voi olla molemmille osapuolille turvallista kutsua paikalle tavarantarkastaja. Näin voidaan säilyä ikäviltä ja usein kalliiksi tulevilta jälkiriitelyiltä”, Harju sanoo. 

HTT-tavarantarkastajat ovat puolueettomia ja ammattitaitoisia asiantuntijoita, jotka suorittavat palveluiden ja tavaroiden teknisiä tarkastuksia eri asiantuntemusalueilla. 

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Komissiolta esitys 2040-ilmastotavoitteesta – EU:n ulkopuolisten ilmastotoimien sallimisessa mahdollisuuksia ja riskejä2.7.2025 13:17:05 EEST | Tiedote

Komissio antoi keskiviikkona pitkään odotetun esityksensä EU:n 2040-ilmastotavoitteeksi. EU:n päästöjen pitäisi vähentyä 90 prosenttia 2040 mennessä. Uutena elementtinä komissio sallisi rajatusti kansainvälisten yksiköiden käytön eli EU:n ulkopuolella toteutetut ilmastotoimet osana EU:n tavoitetta, ja lisää joustavuutta eri alatavoitteiden välille. Teknologisia nieluja ollaan tuomassa osaksi EU:n päästökauppaa.

Pääekonomisti: Ei merkkejä luottamuksen paranemisesta – kotitalouksien arviot ”hehtaarikaupalla” ekonomisteja synkemmät27.6.2025 08:53:23 EEST | Tiedote

Kotitalouksien luottamus talouteen on edelleen kehnoa, ja arvio Suomen talouden kehityksestä on ”hehtaarikaupalla” synkempi kuin tyypillisissä ekonomistiennusteissa. Tilastokeskuksen kesäkuun tilastossa luottamusindikaattori sai arvon -8,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,7, joten alkukesän tunnelmat olivat selvästi tavanomaista heikompia. Viime kuukausien kuluttajaluottamuksen muutokset ovat olleet vähäisiä, mutta pikemminkin suunta on heikkenevä.

Valtiontukikilpailun jatkuminen Euroopassa on Suomelle huono uutinen – investointien verohyvityksen jatkotarve nyt selvä25.6.2025 16:23:30 EEST | Tiedote

EU:n komission keskiviikkona julkaisemat uudet valtiontukipuitteet puhtaan teollisuuden investoinneille jatkavat sallivaa linjaa jäsenmaiden valtiontukiin vuoteen 2030 asti. Investointien lisäksi jäsenmaat voivat myös tukea teollisuuden sähkön hintaa. Keskuskauppakamari pitää tilannetta reilun kilpailun kannalta huolestuttavana ja Suomelle huonona sekä kannustaa hallitusta valmistelemaan ripeästi investointien verohyvityksen jatkoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye