Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry

Viesti ry: Valtioneuvoston viestinnän keskittäminen uhkaa sekä median että demokratian toimintaedellytyksiä

Jaa

Kun valtionhallinto säästää viestinnästä, se säästää kansalaisten oikeudesta saada ymmärrettävää, oikea-aikaista ja olennaista tietoa. Suomeen kaavaillusta muutoksesta on jo kokemusta Ruotsista – pääosin huonoa kokemusta, toteaa Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry.

Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry kritisoi valtionhallinnon suunnitelmaa keskittää ministeriöiden viestintä valtioneuvoston kanslian (VNK) alle. Jatkossa viestijät toimisivat edelleen ministeriöissä, mutta työnantajana olisi valtioneuvoston kanslia. Viestintä aiottaisiin keskittää jo vuoden 2027 alusta osana valtionhallinnon säästöjä.

-Suunnitelma on huolestuttava monestakin syystä. Kyse ei ole vain rakenteellisesta muutoksesta vaan siitä, miten suomalainen demokratia toimii ja miten kansalaiset saavat luotettavaa tietoa, toteaa Viesti ry:n toiminnanjohtaja Siina Repo.

-Myöskään säästöjen syntymisestä ei ole olemassa arviota eikä säästöjen pitäisi olla muutenkaan ensisijainen ajuri näin suuressa muutoksessa. Vastaavaa keskittämistä on testattu jo Ruotsissa, ja keskittämisen koettiin vähentäneen viestinnän läpinäkyvyyttä sekä vaikeuttaneen median toimintaa.

Riskinä portinvartija-asetelma ja kokemus poliittisen ohjauksen lisääntymisestä

Ruotsalainen valtiotieteilijä ja poliittisen viestinnän asiantuntija Karl Magnus Johansson on arvioinut valtionhallinnon viestinnän keskittämistä kirjassaan The Prime Minister-Media Nexus: Centralization Logic and Application, jossa hän on tutkinut hallituksia vuodesta 2006 lokakuuhun 2022 saakka. Hänen mukaansa Ruotsissa viestinnän keskittäminen pääministerin kanslialle on uhannut viestinnän läpinäkyvyyttä ja luonut voimakkaan portinvartija-asetelman.

Lisäksi Johansson on arvostellut sitä, että ministereiden näkyminen julkisuudessa on jäänyt keskittämisen vuoksi liikaa pääministerin kanslian varaan. Samoin yhteistyö ministereiden ja median välillä on vaikeutunut. Media kokee pääministerin kanslian portinvartijana ja tästä on seurannut huolta erityisesti sananvapauden ja demokratian näkökulmasta.

Johanssonin mukaan Ruotsissa pääministerin kanslia on saanut hallintaansa suuren osan viestinnästä sekä sen, kenellä on pääsy informaation lähteille ja kenellä ei. Lisäksi kanslialla on hänen mukaansa valta ohjata sitä, mitkä ministerit ja siten mitkä asiat näkyvät mediassa. Viime kädessä tämä määrittelisi myös sitä, kuka saa lisää tai vähemmän valtaa.

-Riskinä Suomeen kaavaillussa muutoksessa olisi, että poliittinen ohjaus tai ainakin mielikuva siitä lisääntyisi. Keskittämisen johdosta viestintä ei olisi enää osa muuten itsenäisiä ministeriöitä, eikä sitä johdettaisi ministeriöistä, vaan niiden ulkopuolelta. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että ministeriöiden viestintä säilyttää riippumattomuutensa. Poliittisen viestinnän ja virkaviestinnän erottaminen on ministeriöiden viestintäammattilaisten keskeisiä tehtäviä, Repo sanoo.

Laki velvoittaa avoimeen viestintään – viestijät mukana valmistelussa ja vaikutusten arvioinnissa

Petteri Orpon hallitusohjelmassa todetaan, että viestintä on olennainen osa valtioneuvoston strategista johtamista.

-Viestintä on myös osa ministeriöiden strategista johtamista ja siksi viestintää pitää johtaa siellä, missä viestintää tehdään.

Suomessa valtionhallinnon viestintäsuosituksessa on todettu, että viestintä on elimellinen osa strategista johtamista ja päätöksentekoa. Myös lainsäädäntö velvoittaa viranomaiset viestimään avoimesti toiminnastaan.

-Kaavailtu muutos heikentäisi julkisen hallinnon kykyä viestiä strategisesti, asiantuntevasti ja tasapuolisesti. Viestijät eivät vain tiedota päätöksistä, vaan osallistuvat niiden viestinnälliseen valmisteluun, arvioivat vaikutuksia ja ennakoivat reaktioita eri yleisöissä. Tämä edellyttää jatkuvaa yhteistyötä asioiden valmistelijoiden kanssa. Viestinnän on tärkeää olla mukana alusta alkaen, eikä vasta kun päätökset on tehty. Myös viestinnän reaktiokyky varmasti heikkenisi, jos johtamista keskitetään.

Repo muistuttaa, että viestinnän arvo mitataan ennen kaikkea silloin, kun yhteiskunta kohtaa kriisejä tai isoja muutoksia. Hyvä esimerkki tästä on koronapandemian aikainen viestintä. Ilman jatkuvaa viestintää ihmisten ohjaaminen ja johdonmukainen toiminta pandemiassa olisi ollut mahdotonta.

-Nyt suunnitteilla oleva keskittäminen ei siis ole pelkkä hallinnollinen toimi. Kyse on siitä, miten valtionhallinto toimii, ja miten kansalaiset voivat osallistua yhteiskuntaan saamansa tiedon pohjalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Viesti ry on viestinnän ammattilaisten ainoa ammattijärjestö Suomessa

Viesti ry on viestijöiden ammattiliitto ja viestintäalan vaikuttaja. Tavoitteenamme on tuoda esiin ammattimaisen viestinnän merkitystä yritysten menestystekijänä ja yhteiskunnassa demokratian ja ennakoinnin kulmakivenä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry

Jyrkkä alamäki: Viestintäjohtajien kysyntä sukelsi – työttömiä viestintäjohtajia tuplasti enemmän kuin vuosi sitten19.5.2025 12:33:58 EEST | Tiedote

Viestintäjohtajien rekrytoinnit ovat romahtaneet seitsemässä vuodessa 75 prosenttia ja työttömiä viestintäjohtajia oli maaliskuussa tuplasti enemmän kuin vuosi sitten, kertoo Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry. Viestintäalalla työttömien työnhakijoiden määrä yleisestikin kasvoi viime vuonna lähes 40 prosenttia. Viestinnän johtamisen tarve yhä viestinnällistyneemmässä ja pirstaloituneemmassa maailmassa ei ole kadonnut mihinkään, sanoo Viesti ry:n toiminnanjohtaja Siina Repo.

Uuden Lupa- ja valvontaviraston lakiluonnos on ristiriidassa hallitusohjelman ja valtionhalllinnon viestintäsuosituksen kanssa16.9.2024 07:11:00 EEST | Tiedote

Lakiluonnoksessa uuden viraston viestintätoiminto on määritelty sisäisiin hallintopalveluihin sisältyväksi tukipalveluksi, vaikka Petteri Orpon hallitusohjelmassa todetaan viestinnän olevan olennainen osa strategista johtamista. Myös valtionhallinnon viestintäsuosituksessa korostetaan viestinnän strategista roolia, toteaa Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry lakia koskevassa lausunnossaan*.

Julkisen sektorin muutosneuvotteluissa ei voida säästää viestinnästä – vaarassa ovat kansalaisten tiedonsaanti ja muutoksen johtaminen11.9.2024 07:11:00 EEST | Tiedote

Useat julkisen sektorin organisaatiot, kuten HUS, Verohallinto ja monet kunnat ovat viime viikkoina kertoneet aloittavansa muutosneuvottelut, jotka koskevat myös erilaisia viestinnän tehtäviä. Viestinnän tarve kasvaa erityisesti muutoksissa, ja julkishallinnossa muutoksia on edessä runsaasti. Viranomaisilla on lakisääteinen velvollisuus edistää toimintansa avoimuutta sekä tuottaa ja jakaa tietoa. Lisäksi informaatiovaikuttamisen yleistyminen edellyttää tehostettua viestintää. Kokosimme kuusi syytä, miksi viestintää tarvitaan juuri nyt julkishallinnossa.

Sosiaalisen median palkaton päivystystyö aiheutti viestinnän ammattilaiselle unettomuutta, stressiä ja fyysisiä oireita – kuormittava harmaa työ halutaan kitkeä viestintäalalta29.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Lähes puolet viestinnän ammattilaisista kertoo* ettei vapaa-ajalla tapahtuvasta sosiaalisen median kanavien päivystämisestä saa mitään korvausta. Kuitenkin 74 % prosenttia viestijöistä seuraa työpaikan sosiaalisen median kanavia myös säännöllisen työajan ulkopuolella. Nyt viestinnän ja markkinoinnin alalle on julkaistu uusi vähimmäiskorvaussuositus, joka määrittelee säännöllisen työajan ylittävän sosiaalisen median ja kriisiviestinnän päivystämisen vähimmäiskorvauksen**.

Hallituksen leikkaukset osuvat myös viestintään – viestinnästä säästäminen voi vaarantaa yhteiskunnan turvallisuuden ja kansalaisten tiedonsaannin22.4.2024 08:43:00 EEST | Tiedote

Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry on huolissaan hallituksen aikeista leikata julkishallinnosta ja sitä kautta organisaatioviestinnästä sekä viestinnän ostopalveluista. Informaatiovaikuttaminen ja väärän tiedon leviäminen ovat todellinen ongelma, joten siksi tarvitsemme vahvat viestinnän resurssit julkishallinnolle. Viestinnästä leikkaaminen voi aiheuttaa turvallisuusriskin ja vaarantaa demokratian toteutumisen. Julkishallinnolla on lakiin pohjautuva velvollisuus viestiä ammattimaisesti ja edesauttaa hallinnon avoimuutta, toteaa Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry:n toiminnanjohtaja Siina Repo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye