Etelä-Savon ELY-keskus tukee Etelä-Savon rakennusperinnön säilyttämistä 72 000 eurolla
Etelä-Savon ELY-keskus myönsi kesäkuussa noin 72 000 euroa tukea alueen rakennusperinnön ja saariston ympäristönhoidon kunnostustöihin. Hakemuksia saapui lähes 800 000 euron edestä, ja avustusta myönnettiin 21 kohteelle. Keskimääräinen avustussumma oli noin 3500 euroa, ja avustukset kohdistuivat erityisesti katon ja julkisivujen kunnostuksiin sekä hirsirunkojen korjauksiin.

Avustuksille on tarvetta, mutta varat ovat rajalliset
Etelä-Savon ELY-keskus jakoi kesäkuussa tukea alueen rakennusperinnön kunnostustöihin noin 72 000 euroa. Etelä-Savon ELY-keskuksen käytössä olevalla määrärahalla voitiin tukea omistajien arvokasta kunnossapitotyötä 20 rakennusperinnön hoidon avustuskohteessa ja yhdessä saariston ympäristönhoidon kohteessa. Rakennusperinnön ja saariston ympäristönhoitoon haettiin avustuksia Etelä-Savossa lähes 800 000 euron edestä ja hakijoita oli lähes 40. Kaikille hankkeille ei voitu myöntää avustusta ja osalla tuki oli haettua pienempi.
Avustusten jakautuminen ja tyypilliset kunnostustyöt
Keskimääräinen avustussumma oli noin 3500 euroa, mutta tukisummat vaihtelivat 1500–7000 euroon kunnostustöiden laadun ja laajuuden mukaan. Tyypillisiä avustustöitä olivat tänäkin vuonna katon ja julkisivujen kunnostukset sekä hirsirunkojen korjaukset. Mukana oli myös mm. kulttuurihistorialliset arvot huomioivaa korjaussuunnittelua. Eniten avustuksia myönnettiin tänä vuonna Savonlinnaan (7 kohdetta) ja Mikkeliin (5 kohdetta).
Rakennusperinnön hoidon avustus edistää säilyttävää korjaamista
Rakennusperinnön hoidon avustus on tarkoitettu korjauksiin, joissa edistetään kulttuurihistoriallisten tai maisemallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä. Korjaustyöt tulee tehdä niin, että rakennuksen ominaisluonne ja historialliset erityispiirteet säilyvät. Rakennusosien tarpeetonta uusimista vältetään ja rakentamisessa käytetään perinteisiä materiaaleja. Tukea voidaan myöntää enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista.
Saariston ympäristönhoidon avustus tukee saaristokulttuurin säilymistä
Saariston ympäristönhoidon avustusta voidaan myöntää niin luonnon kuin ihmisen muovaaman saaristokulttuurin suojelemiseksi ja parantamiseksi, esimerkiksi saariston niittyjen ja perinnemaisemien hoitoon, saaristoluonnon ja -maiseman suojeluun tai saaristolaiseen elämäntapaan liittyvien rakennusten kunnostukseen. Lisäksi linnusto- tai luontoselvityksien tekemiseen voidaan myöntää avustusta.
Seuraava avustushaku
Onko sinulla kulttuurihistoriallisesti arvokas, korjaamista odottava kohde? Avustushaut aukeavat perinteisesti syksyisin, mutta avustushakemuksia voi jättää ELY-keskukseen ympäri vuoden. Hakemusten tulee aina olla perillä ELY-keskuksessa ennen toimenpiteiden aloittamista. Avustuksia voivat hakea rakennusten yksityiset omistajat, rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt, kunnat ja kuntayhtymät.
ELY-keskus myöntää avustuksia etenkin suojelluille tai arvokkaassa kulttuuriympäristössä sijaitseville rakennuksille, mutta suojelumerkintä ei ole välttämätön edellytys tuen saamiselle.
Jos et ole varma, onko rakennuksesi soveltuva avustuskohteeksi, voit olla yhteydessä ELY-keskukseen tai Riihisaari – Savonlinnan museoon.
Jos pohdit kunnostustöitä tai saaristoluonnon parantamiseen liittyviä töitä, tutustu ELY-keskuksen verkkopalvelun seuraaviin sivustoihin:
- Avustukset rakennusperinnön hoitoon (ely-keskus.fi)
- Avustukset saariston ympäristön hoitoon (ely-keskus.fi)
ELY-keskuksen ympäristöasioihin liittyvistä avustuksista voi tiedustella myös Ympäristöasioiden asiakaspalvelusta puhelimitse 0295 020 900 (ma-pe 9–15) tai sähköpostilla: ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kulttuuriympäristöasiantuntija Laura Hesso, p. 0295 024 193.
Sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme