Työperusteisten oleskelulupahakemusten määrä laskenut – yhä useampi jää tutkinnon suorittamisen jälkeen Suomeen
Maahanmuuton toimintaympäristössä on tapahtunut monia muutoksia viimeisen vuoden aikana, jotka ovat vaikuttaneet työperusteisten oleskelulupahakemusten määriin ja käsittelyaikoihin.
Työperusteisia oleskelulupia on jätetty tänä vuonna kesäkuun 2025 loppuun mennessä 15 491, mikä on noin 25 % vähemmän kuin vuonna 2024 vastaavalla ajanjaksolla. Yksi työntekijän oleskelulupien hakemusmääriin vaikuttanut muutos on helmikuussa 2025 voimaan tullut kausityölain muutos. Vuonna 2024 työntekijän oleskelulupaa luonnonmarjanpoimintaan hakeneet asiakkaat ovat tänä vuonna hakeneet lähinnä kausityöviisumia.
Päätöksiä työperusteisiin oleskelulupahakemuksiin on tänä vuonna tehty 13 619, joista 82 % myönteisiä ja 15 % kielteisiä. Kielteisten osuus päätösmäärissä on kasvanut. Tammi-kesäkuussa 2025 noin 23 % ensimmäisistä työperusteisista hakemuksista on tehty kielteinen päätös. Viime vuonna vastaava luku oli 19 %.
– Suomen hitaasti elpyvä talous, korkea työttömyys sekä epävakaasta maailmantilanteesta johtuvat yritysten epävarmuudet vaikuttavat merkittävästi työperäisen maahanmuuton kehitykseen. Tällä hetkellä Suomessa on paljon työnhakijoita ja työvoimaa on moniin tehtäviin hyvin saatavilla. Tämä näkyy myös työntekijän oleskeluluvan päätöksissä, sillä noin 14 prosenttia kielteisistä päätöksistä on tehty työvoiman saatavuusharkinnan perusteella, kehitysjohtaja Johannes Hirvelä kertoo.
Lakimuutokset vaikuttaneet kielteisten päätösten määriin ja käsittelyaikoihin
Tänä ja viime vuonna voimaantulleet lakimuutokset sekä maahanmuuton kiristykset ovat osaltaan vaikuttaneet lupien käsittelyaikoihin ja kielteisten päätösten määrän kasvuun.
– Yhä useampi hakemuksista edellyttää aiempaa seikkaperäisempää tutkintaa ja lopulta entistä useammalle on tehty kielteinen päätös. Tämä puolestaan näkyy pidempinä keskimääräisinä käsittelyaikoina, sillä kielteisiin päätöksiin liittyy usein vaativaa kokonaisharkintaa ja erilaisia selvittelyitä, Hirvelä kertoo.
Kaikkien työperusteisten oleskelulupien käsittelyaika on ollut vuonna 2025 keskimäärin 61 vuorokautta. Myönteiset päätökset on tehty keskimäärin 40 vuorokaudessa. Työntekijän oleskeluluvissa (TTOL) myönteisten päätösten keskimääräinen käsittelyaika on ollut 57 vuorokautta vuonna 2025.
Käsittelyaikoihin on vaikuttanut lakimuutosten lisäksi myös työntekijän oleskelulupien käsittelyn toimivallan siirto TE-toimistoista Maahanmuuttovirastolle vuoden vaihteessa. Vuoden 2025 alusta lähtien kaikki työntekijän oleskeluluvan edellytykset arvioidaan nyt Maahanmuuttovirastossa.
– Muutoksessa on ollut haasteita, sillä keskimääräisiä käsittelyaikoja ei ole vielä saatu palautettua muutosta edeltäneelle erinomaiselle tasolle. Hakemusten käsittelyä kehitetään jatkuvasti. Tavoitteenamme on päästä aiemmin saavutettuihin tavoiteaikoihin mahdollisimman pian. Tilanteen paraneminen tulee kuitenkin kestämään vielä arviolta useita kuukausia. Kaikkien työperusteisten oleskelulupien käsittelyn kehittämisessä on keskiössä sujuvan ja hallitun maahanmuuton edistäminen, Hirvelä sanoo.
Maahanmuuttovirasto tekee myös vahvaa viranomaisyhteistyötä turvallisen suomalaisen yhteiskunnan ja työelämän tukemiseksi.
– Työlupahakemusten käsittelyssä työperäisen hyväksikäytön ja ihmiskaupan torjuminen on tärkeää paitsi työntekijöiden oikeuksien toteutumiseksi, niin myös kilpailun vääristymien estämiseksi yritysten välillä. Työntekijän oleskeluluvan päätösjakaumassa tämä näkyy kielteisissä päätöksissä, joista noin 19 % on tehty hyväksikäytön riskin tai työnantajan toiminnan perusteella, Hirvelä kertoo.
Erityisasiantuntijoiden hakemusmäärät laskeneet ja yrittäjien pysyneet vuoden 2024 tasolla
Erityisasiantuntijoiden hakemusmäärät ovat laskeneet. Tänä vuonna erityisasiantuntijat ovat jättäneet ensimmäisiä ja jakolupahakemuksia noin 1 300 kesäkuun 2025 loppuun mennessä, mikä on 25 % vähemmän kuin vuonna 2024.
Erityisasiantuntijoiden oleskelulupahakemukset muodostivat noin 8 % kaikista tammi-kesäkuussa 2025 jätetyistä ensimmäisistä työperusteisista oleskelulupahakemuksista. Tänä vuonna erityisasiantuntijat ovat jättäneet ensimmäisiä oleskelulupahakemuksia 527, mikä on 28 hakemusta vähemmän kuin edellisenä vuonna.
– Hakemusmäärän aiempien vuosien lasku on siis alkuvuoden perusteella tasaantunut. Laskuun ovat todennäköisesti vaikuttaneet heikko taloustilanne erityisasiantuntijoita työllistävillä sektoreilla, globaali kilpailu korkean tason osaajista sekä Venäjän kansalaisten jättämien ensimmäisten oleskelulupahakemusten vähäinen määrä, Hirvelä sanoo.
Maahanmuuttovirasto on tehnyt alkuvuoden aikana 1 249 päätöstä erityisasiantuntijoille. 98 % päätöksistä on ollut myönteisiä ja 2 % kielteisiä. Erityisasiantuntijat ovat saaneet myönteisen päätöksen tänä vuonna keskimäärin yhdeksässä vuorokaudessa. Pikakaistan 14 vuorokauden tavoiteaika on täyttynyt koko vuoden ajan.
Kasvuyrittäjien ja yrittäjien lupien kokonaismäärä on pysynyt vuoden 2024 tasolla. Vuonna 2025 kesäkuun loppuun mennessä kasvuyrittäjät jättivät 175 hakemusta, mikä on 34 % vähemmän vuoteen 2024 verrattuna. Kielteisten päätösten osuus hakemuksista on noussut vuoden 2024 viidestä prosentista noin 15 prosenttiin. Hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on noussut 23 päivästä 45 päivään.
Yrittäjien hakemuksia on saapunut 611 kappaletta, Yrittäjille päätöksiä on tehty tänä vuonna 507, joista 54 % oli myönteisiä ja 42 % kielteisiä. Pääosa kielteisistä perustui ELY-keskuksen kielteiseen osapäätökseen.
Tutkijoiden hakemusmäärät ovat pysyneet viime vuoden tasolla. Tänä vuonna tutkijat ovat jättäneet 586 ensimmäistä oleskelulupahakemusta kesäkuun loppuun mennessä ja vuonna 2024 puolestaan 590 samalla ajanjaksolla. Vuonna 2024 myönnettiin yhteensä 1 335 tutkijan oleskelulupaa. Tutkijoiden ensimmäisten oleskelulupien keskimääräinen käsittelyaika on tänä vuonna ollut 15 vuorokautta.
Tutkinnon suorittaneiden hakemusmäärät kasvussa
Yhä useampi opiskelija jää Suomeen opintojen suorittamisen jälkeen.
– Vuoden 2025 ensimmäisellä puolikkaalla Suomessa tutkinnon ja tutkimuksen suorittaneiden hakemusmäärä kasvoi noin 59 % vuoden 2024 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Nämä hakijat ovat pääsääntöisesti tutkinnon suorittaneita. Kasvu on odotettua ulkomaisten opiskelijoiden määrän noustua, Hirvelä kertoo.
Päätöksiä tutkinnon tai tutkimuksen suorittaneille on tehty 1 261. Päätöksistä suurin osa on myönteisiä (99 %). Tutkinnon tai tutkimuksen suorittaneet saavat päätöksen keskimäärin kahdessa kuukaudessa.
Lisätietoja medialle
- Verkkosivu: Töihin Suomeen | Maahanmuuttovirasto
- Verkkosivu: Työntekijän oleskelulupa | Maahanmuuttovirasto
- Verkkosivu: Erityisasiantuntijana oleskelulupa | Maahanmuuttovirasto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kehitysjohtaja Johannes Hirvelä, etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 434 083
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Kesän marjasesonki: Luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa kausityölain mukaisia lupia2.7.2025 09:30:04 EEST | Tiedote
Suomen marja- ja vihannesviljelmillä sekä maatiloilla työskentelee joka kesä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.
Syyrialaisilla mahdollisuus saada tukea paluumuuttoon1.7.2025 10:00:03 EEST | Tiedote
Osa Euroopassa olevista syyrialaisista on palannut tai harkitsee paluuta Syyriaan joulukuussa 2024 tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen. Tämän kiinnostuksen kasvun vuoksi Maahanmuuttovirasto, poliisi ja hyvinvointialueet ovat valmistelleet syyrialaisten paluumuuton tukemista.
Turvapaikanhakijoiden määrä laskussa, työperusteisiin oleskelulupiin odotetaan nousua ensi vuonna – Maahanmuuttovirasto päivitti arviot tulevaisuuden hakemusmääristä25.6.2025 10:00:04 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arvionsa vuosien 2025 ja 2026 hakemusmääristä kesäkuussa 2025.
Legislative amendments and new requirements for family reunification16.6.2025 10:01:31 EEST | Press release
The provisions of the Aliens Act on residence permits issued on the basis of family reunification will change on 16 June 2025. These changes concern minimum age of spouses, financial resources of a minor's family member, definition of when a child is considered a minor, and the period of residence requirement for family reunification.
Ändringar och nya förutsättningar som gäller familjeåterförening16.6.2025 10:00:42 EEST | Pressmeddelande
Utlänningslagen ändras den 16 juni 2025 beträffande uppehållstillstånd som beviljas på grund av familjeåterförening. Ändringarna gäller makarnas minimiålder, försörjningen för en familjemedlem till ett minderårigt barn, fastställandet av när ett barn ska vara minderårigt och kravet på anknytningspersonernas boendetid.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme