Korkeasaaren eläinlapset ilahduttavat uhanalaisten lajien suojeluohjelmissa
Eläinmaailmassa eletään nyt vilkkainta poikasten aikaa. Myös Korkeasaareen on saatu uusia suojeluohjelmille merkittäviä pienokaisia. Poikaset ovat omien emojensa hoidossa ja eläintenhoitajat tarkkailevat molempien hyvinvointia. Suojeluohjelmien ansiosta luonnonkantoja voidaan vahvistaa eläintarhoissa syntyneillä eläimillä.

Korkeasaaren tuorein tulokas on myskihärkälaumaan juhannuksen alla syntynyt kili. Pieni kili on emonsa ensimmäinen. Kaksiviikkoisena se saa kaiken ravintonsa emon maidosta ja torkkuu usein päiväunia emonsa lähistöllä. Eläintenhoitajat osallistuvat jälkeläisen hoitoon pitämällä eläimille takatiloja avoinna viilennyksenä helteeltä ja suojana kovalta sateelta.
”Korkeasaaren lajeista 40 kuuluu eläintarhojen yhteisiin suojeluohjelmiin, joilla ylläpidetään elinvoimaista tarhakantaa. Lajeista jo seitsemällä lisääntyminen on onnistunut alkuvuoden aikana. Suojeluohjelman lajikoordinaattori päättää minne poikaset muuttavat aikuistuttuaan”, kertoo Korkeasaaren kuraattori Hanna-Maija Lahtinen.
Myskihärkäkili on yksi suojeluohjelmaan kuuluville lajeille syntyneistä poikasista. Persianlampailla on saatu iloita kahdesta karitsasta, jotka syntyivät toukokuun alussa kahdelle eri uuhelle. Visenttitarhassa emäänsä seurailee kahden kuukauden ikäinen vasikka. Kuhertajagaselleilla on tänä kesänä vain yksi vasa, mutta osa naaraista ei ole vielä synnyttänyt. Tunturipöllötarhassa kurkistelee kaksi kesäkuun alussa kuoriutunutta poikasta.
Tänä vuonna Korkeasaaren poikasille annetaan R-kirjaimella alkavia nimiä. Päivänvalon ovat nähneet jo mm. Ruu, Rölli, Runo ja Ruska. Preerikoiden ja pikkumangustien jälkeläisiä ei ole nimetty, sillä tunneleissa piilottelevien poikasten lukumäärästäkään ei ole täyttä varmuutta. Suokukoilla ja patagonianarateilla poikaset ovat vielä tiiviisti pesissään.
Suojeluohjelmat mahdollistavat lajien paluun luontoon
Eläintarhojen suojeluohjelmissa ylläpidetyt tarhakannat mahdollistavat uhanalaisten ja luonnosta kadonneiden lajien luontoonpalautukset. Korkeasaari on tällä hetkellä mukana palauttamassa luontoon kahta lajia.
Kevään eläinlapsista ensimmäinen oli maaliskuun alussa kuoriutunut partakorppikotkan naaraspoikanen, joka nousee lähipäivinä ensi kertaa siivilleen. Paikka on eteläisen Ranskan vuoristoalueella, Grands Caussesin kansallispuistossa, jonne siirrettiin tänä kesänä kolme eläintarhoissa kuoriutunutta partakorppikotkaa. Tavoitteena on vahvistaa Euroopan alueella vaarantuneen lajin Alppien ja Pyreneiden välistä populaatiota. Hitaasti lisääntyvä laji hyötyy erityisen paljon luontoonpalautuksista.
Metsäpeuroille toukokuussa syntyneet neljä vasaa pääsevät mukaan ensi vuonna Suomessa alkavaan suojeluhankkeeseen. Seitsenvuotinen Metsähallituksen Eräpalveluiden koordinoima LIFEline4Fennicus -hanke on jatkoa edelliselle EU:n tukemalle suojeluhankkeelle, jossa metsäpeura palasi alkuperäisille elinalueilleen Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoihin. Edellisen hankkeen jälkimainingeissa kaksi Korkeasaaressa viime vuonna syntynyttä metsäpeurahirvasta siirrettiin helmikuussa Lauhanvuoren totutustarhaan ja vapautetaan tänä kesänä luontoon.
Yhteyshenkilöt
Hanna-Maija LahtinenKuraattoriKorkeasaaren eläintarha
Eläintenhoidon ja suojelun toiminto
Mari LehmonenViestinnän asiantuntijaKorkeasaaren eläintarha
viestintä, mediavierailujen ja haastatteluiden järjestäminen
Kuvat






Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.
Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.
Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha
Uudet eläinelämykset Korkeasaaressa – voita tapaaminen amurintiikerin kanssa!13.6.2025 12:09:34 EEST | Tiedote
Korkeasaaressa on tänä kesänä mahdollisuus kohdata eläintarhan suosikkieläimet lähietäisyydeltä. Uusissa eläinelämyksissä tutustutaan amurintiikereihin, valkopääsakeihin, kameleihin ja pikkumangusteihin eläintenhoitajan kanssa. Eläinelämys on ikimuistoinen lahja eläinten ystävälle ja tukee uhanalaisten lajien suojelua luonnossa. Ensimmäiselle tiikerielämykselle arvotaan onnellinen voittaja tulevana maanantaina.
Korkeasaari ja HelsinkiMissio vahvistavat yksinäisyyden vastaista yhteistyötään11.6.2025 11:23:08 EEST | Tiedote
Korkeasaaren eläintarha ja HelsinkiMissio laajentavat yksinäisyyden vastaista yhteistyötään. Vuonna 2024 Korkeasaaresta tuli HelsinkiMission kulttuurikaverikohde, nyt eläintarhaan pääsee vierailulle maksutta kulttuurikavereiden lisäksi myös perhekavereiden, seniorikavereiden ja nuorten kavereiden seurassa.
Korkeasaaren nuori partakorppikotka lähti luontoon Ranskaan9.6.2025 12:25:49 EEST | Tiedote
Nuori partakorppikotka on siirretty Korkeasaaresta lajinsa elinalueille Ranskaan. Tämä on jo neljäs perättäinen vuosi, kun Korkeasaaressa kuoriutunut partakorppikotka lähtee luontoon osana lajin suojeluhanketta. Luontoonpalautuksella vahvistetaan Euroopassa vaarantuneen lajin populaatiota.
Korkeasaaressa opitaan tänä kesänä ihmeellisistä ötököistä5.6.2025 09:25:44 EEST | Tiedote
Ötökät kasvavat kokoaan suurempaan rooliin tänä kesänä Korkeasaaressa. Suurenmoiset ötökät -näyttely esittelee eläinkunnan pieniä otuksia jättimäisessä mittakaavassa. Eläintarhan tropiikissa pääsee tutustumaan uusiin hyönteislajeihin. Elokuun loppuun asti jatkuvassa kesäohjelmassa on tuttuun tapaan myös eläinten ruokintoja ja opastuksia.
Korkeasaaren Villieläinsairaalasta mereen palautetuille harmaahylkeille laitettiin ensimmäistä kertaa räpylämerkit30.5.2025 10:06:35 EEST | Tiedote
Korkeasaaren Villieläinsairaalasta palautettiin tänäkin keväänä merelle hoidossa olleita harmaahylkeen kuutteja. Kuutit saivat ensimmäistä kertaa räpylämerkit, joiden toivotaan tulevaisuudessa tuovan tietoa niiden elämästä. Villieläinsairaala on Suomen ainoa eläinhoitola, jossa kuntoutetaan hylkeenpoikasia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme