Peltovalvonnat käyntiin Päijät- ja Kanta-Hämeessä – tukiehtojen toteutumista valvotaan tilakäynneillä ja satelliittien avulla
Hämeen ELY-keskus aloitti maatilojen peltotukien valvontakäynnit heinäkuun alussa. Paikan päällä valvontakäynti tehdään tänä vuonna 60 tilalle Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Tilakäyntien ohella tukiehtojen toteutumista seurataan satelliittikuvien avulla.

Peltotukihakemuksia jätettiin 17.6. päättyneessä tukihaussa Hämeen ELY-keskuksen alueella eli Kanta- ja Päijät-Hämeessä 3207 kappaletta. Määrä on 62 hakemusta vähemmän kuin edellisvuonna. Nyt vuorossa ovat heinäkuun alusta käynnistyneet ELY-keskuksen tarkastajien suorittamat tilakäynnit, joilla valvotaan tukiehtojen toteutumista.
”Peltovalvonnoissa tarkastetaan yhteensä noin kaksi prosenttia tuenhakijoista. Hämeessä se tarkoittaa 60 tilaa tänä vuonna”, valvontapäällikkö Juha Poutiainen Hämeen ELY-keskuksesta kertoo.
Valvonnassa tarkastetaan esimerkiksi kaikkien kasvulohkojen pinta-alat, viljelykasvit sekä tukiehtojen ja ehdollisuuden vaatimusten noudattaminen.
”Jos tukiehtoja ei noudateta, voi seurauksena olla tuen vähennys ja vähäisestä laiminlyönnistä huomautus. Valvonta on paitsi edellytys tukien maksamiselle myös tärkeää viljelijöiden oikeusturvan ja tasapuolisen kohtelun vuoksi”, Poutiainen kertoo.
Viljelijän kannattaa olla tarkastajan mukana valvontakäynnillä. Tällöin ELY-keskuksen tarkastaja voi kertoa havaintonsa heti ja antaa neuvoja siihen, miten havaitut puutteet voisi korjata seuraavalle vuodelle.
Satelliitti seuraa monia asioita pellolla – mahdolliseen selvityspyyntöön pitää reagoida
Tilakäyntien ohella tukiehtojen täyttymistä seurataan satelliittikuvien avulla. Satelliittiseuranta eli monitorointi on jatkuvaa ja kattaa kaikki lohkot, joilta tukea on haettu. Tiivistetysti kyse on läpi vuoden tapahtuvasta peltoalueiden viljelytoimenpiteiden seurannasta. Satelliittiseuranta on käytössä tänä kesänä kolmatta kertaa, ja korkeuksista seurattavien kohteiden määrä on pikkuhiljaa kasvanut.
”Satelliittikuvien avulla tarkastellaan esimerkiksi sitä, onko lohko maatalousmaata ja käytetäänkö sitä maataloustoimintaan, onko kasvi sama kuin lohkolle on ilmoitettu peltotukien hakemuksessa ja onko lohko niitetty tai laidunnettu ehtojen mukaisesti syyskuun puoliväliin mennessä”, Poutiainen listaa.
Satelliittiseurannassa tekoäly vertaa lohkolta otettua kuvasarjaa tukihakemuksella annettuihin tietoihin. Jos satelliittikuvien perusteella näyttää esimerkiksi siltä, että lohko ei ole maatalousmaata tai ilmoitettu kasvi vaikuttaa olevan eri kuin mikä hakemuksella on, lähtee viljelijälle selvityspyyntö mobiilisovellus Vipu-mobiiliin, joka on Ruokaviraston julkaisema maksuton väline viljelijöiden ja viranomaisten väliseen viestintään. Selvityspyyntöjä lähetetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa satelliittiseurannan lisäksi peltotukien hakemuksessa ilmoitettujen tietojen perusteella.
”Selvityspyyntöön pitää reagoida. Tätä ei voi korostaa liikaa”, Poutiainen painottaa.
Jos viljelijän mielestä ehto täyttyy, voi hän vastata Vipu-mobiilissa paikkaan sidotulla valokuvalla hallinnolle. Mikäli taas ehto ei täyty, tulee hakemusta muuttaa, tehdä vaadittu toimenpide tai perua tuki kyseiseltä lohkolta.
Satelliitit ja tekniikka auttavat, mutta ihmistä tarvitaan yhä
Satelliittiseuranta on tuonut viljelijälle muun muassa sen edun, että peltotukien hakemusta voi muuttaa 1.10. saakka, jos vaikkapa huomaa, ettei viljely ehtojen mukaisesti onnistukaan.
”Kannattaa kuitenkin huomioida, että tukihakemuksen muutosmahdollisuus lukittuu siinä vaiheessa, kun paikalla tehtävästä valvonnasta ilmoitetaan, joten muutokset on hyvä tehdä heti viivytyksettä”, Poutiainen muistuttaa.
Paikan päällä tehtävien tarkastusten määrää on voitu vähentää, kun toiminnassa hyödynnetään satelliitteja ja tekniikkaa – esimerkiksi Aimo- ja Irma-tekoälyä, Raimo-rajapintapalvelua sekä Ismo-sovellusta.
”Nämä ja kollegansa ovat kyllä avuliaita työkavereita, mutta kyllä tässä vielä oikeita ihmisiä tarvitaan. Satelliittitulkinta voi olla virheellinen, mutta kehitystä on kyllä tapahtunut”, Poutiainen pohtii.
Myös työn luonne on muuttunut ja mukaan on tullut peltovalvontakäyntien lisäksi laadunarviointi maastokäynteineen. Laadunarvioinnissa tarkastellaan komissiolle toimitettavien tuloksellisuus- ja tavoitetietojen oikeellisuutta. Arvioinnin kohteena ovat satelliittiseurannan laatu sekä hakemuksella ilmoitettujen tietojen oikeellisuus ja tukien ehtojen noudattaminen. Laadunarvioinnin tavoitteena on määritellä jäsenmaan toimittamiin tietoihin ja maksuihin sisältyvä virhetaso. Tänä vuonna laadunarvioinnin maastokäyntejä tehdään Hämeessä arviolta 44 tilalle, ja ne painottuvat Lounais-Hämeeseen. Tavallisesta peltovalvonnasta laadunarvioinnit poikkeavat sikäli, että viljelijällä säilyy hakemuksen osittainen muutosmahdollisuus ja ne eivät koske yksittäisen viljelijän jokaista peltolohkoa.
”Tarkastajien käyntiä ei kannata jännittää, oli kyse sitten laadunarvioinnista tai peltovalvonnasta”, Poutiainen päättää.
Viljelijätukia rahoitetaan EU:n maataloustukirahastosta, EU:n maaseuturahastosta ja kansallisista varoista. Tukien tarkoituksena on turvata maataloustuotannon kannattavuus ja jatkuvuus EU:n pohjoisimmissa viljelyoloissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hämeen ELY-keskus, valvontapäällikkö Juha Poutiainen, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 025 088
Linkit
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus
Hämeen leväseurantapaikoilla on tähän mennessä ollut muutama vähäinen sinileväesiintymä3.7.2025 14:06:37 EEST | Tiedote
Hämeessä on tänäkin kesänä 18 valtakunnallista leväseurantapaikkaa. Sinilevähavainnot ovat olleet tähän mennessä vähäisiä.
EU:n maaseuturahoitusta saavia hankkeita Kanta- ja Päijät-Hämeessä valittu – Loppuvuodelle rahoitusta reilusti jäljellä2.7.2025 10:43:16 EEST | Tiedote
Alkuvuonna päättyneillä valintajaksoilla saaduista hakemuksista ELY-keskus valitsi rahoitettavaksi 14 toteutukseen etenevää maaseudun kehittämishanketta. Hankkeilla parannetaan esimerkiksi yrittäjien tekoälytaitoja, kunnostetaan jokimelontareittejä ja kehitetään Hämeelle tärkeää ruokasektoria. Loppuvuodeksi tukirahaa on jäljellä reilusti, mutta hakemuksia kaivataan, jotta raha tulee Hämeessä hyötykäyttöön.
Hinkkasen silta Janakkalassa korjataan, liikenne kiertotielle maanantaina 7.7.2025 klo 8.0030.6.2025 13:03:00 EEST | Tiedote
Mallinkaistentie (tie 13856) Janakkalassa katkaistaan liikenteeltä Hinkkasen sillan korjauksen ajaksi. Työn ajaksi liikenne ohjataan kiertotielle.
Harjulan silta Janakkalassa uusitaan, liikenne kiertotielle tiistaina 8.7. klo 12.0030.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Löyttymäentie (tie 13857) Janakkalassa katkaistaan liikenteeltä Harjulan sillan uusimisen ajaksi. Työn ajaksi liikenne ohjataan kiertotielle.
Jätekuljetukset olivat jälleen viranomaisten tehotarkkailussa Hämeessä27.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Kesäkuussa järjestetyissä Hämeen ELY-keskuksen ja Hämeen poliisilaitoksen yhteisratsioissa lähes puolessa tarkastetuista jätekuljetuksista löytyi puutteita jätelain noudattamisessa. Ratsioissa saatujen tulosten perusteella vastaavia valvontaiskuja järjestetään myös tulevaisuudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme