Suomen ympäristökeskus

Kaupunkiympäristöjä suunniteltava nykyistä paremmin ikääntyneille

Jaa

Suomen ympäristökeskus ja MAL-verkosto tiedottavat:

Ikääntyneiden asukkaiden osuus kasvaa nopeasti suomalaisilla kaupunkiseuduilla ja kunnissa. Rakennetun ympäristön pitkäjänteisellä suunnittelulla ja hyvällä ylläpidolla voidaan vaikuttaa merkittävästi ikääntyneiden ihmisten hyvinvointiin ja arjen sujuvuuteen. 

Suomen ympäristökeskus (Syke) ja valtakunnallinen kuntien sparraus- ja kehittäjäverkosto MAL ovat tutkineet kaupunkiympäristöä ikääntyneiden näkökulmasta ja tuottaneet sen parantamiseksi uutta tietoa, suosituksia ja apukeinoja. Ne ovat koottuina juuri valmistuneeseen ”Kestävästi ikäystävällinen kaupunki” -julkaisuun sekä erillisiin toimintasuosituksiksiin. 

Vanhempi pariskunta kävelee puistossa rollaattorien avulla.
Kuva: Adobe Stock.

Uusi kartasto ennakoi ikääntyneiden asuinympäristön kehittämistarpeita

Uusi taajama-alueiden ikäystävällisyyskartasto antaa tietoa ikääntyneiden muuttuvista asuinpaikoista ja ympäristön laatutekijöistä kuten palvelujen saavutettavuudesta. Sen avulla kunnat voivat ennakoida tulevaa kehitystä ja tunnistaa kehittämiskohteita ikääntyneiden asuinympäristöissä aiempaa paremmin. Kartasto kattaa kaikki Suomen taajamat.

Tällä hetkellä ikääntyneet keskittyvät kaupunkiseutujen keskusta-alueille ja lähelle palveluja. Jatkossa ikääntyneiden määrä kasvaa kuitenkin nopeimmin taajamien reuna-alueella, jossa arkisia matkoja on vaikea tehdä ilman autoa. Asuinympäristön kehittämistoimia onkin suunnattava eri tavoin kuntien ja kaupunkiseutujen eri osiin. 

Ikääntyneiden osallistumista suunnitteluun vahvistettava

Hyvin toimivan kaupunkiympäristön suunnittelussa ja ylläpidossa ikääntyneet asukkaat toimivat ja vaikuttavat aktiivisesti. He voivat olla esimerkiksi oman ympäristönsä asiantuntijoita, lähiluonnon hoitajia, yhteisöllisten tapahtumien järjestäjiä tai paikallisen kulttuuriperinnön vaalijoita.  

Lakisääteisten vanhusneuvostojen vaikutusmahdollisuuksia kaupunkiympäristön kehittämisessä tulisikin vahvistaa ja luoda niiden kanssa kokonaiskuva oman kunnan ikäystävällisyydestä. Vanhusneuvostoille tulisi varmistaa esimerkiksi mahdollisuus vaikuttaa eri toimialojen suunnitelmiin niiden eri vaiheissa kuten esimerkiksi joukkoliikenteen palvelutason suuntaamisessa. Myös esteettömyys- ja asukasraatien kaltaiset arvioijatahot ja paikalliset asukkaat oman ympäristönsä asiantuntijoina ovat tärkeitä tiedon ja näkemysten tuottajia. 

Hyviä konkreettisia esimerkkejä maailmalta koottu yhteen

Maailman terveysjärjestön WHO:n perustama ikäystävällisten kaupunkien ja yhteisöjen verkosto (Global Network for Age-friendly Cities and Communities) tukee kuntia ja kaupunkeja tarjoamalla niille esimerkkejä, ohjeita ja oppaita ikäystävällisyyden kehittämiseen. Esimerkiksi kaupunkirakenne, jossa etäisyydet ovat lyhyitä ja helposti käveltäviä, palvelut ja viheralueet lähellä, keskeiset alueet toiminnallisesti monipuolisia sekä joukkoliikenne toimivaa, tukee sekä kestävyyttä että ikäystävällisyyttä.

Suomen ympäristökeskus on myös koonnut hyviä käytäntöjä kehittämistoimista eri maissa. Ikäystävällisyyttä on parannettu muun muassa muuttamalla pysäköintialueita kävelyalueiksi, rakentamalla esteettömiä puistoreittejä, lisäämällä penkkejä kävelyteiden varsille, rakentamalla kohtaamispaikkoja kulkureittien ja rakennusten sisäänkäyntien yhteyteen sekä yhdistämällä nuorempien ikäluokkien ja ikääntyneiden palveluja ja asumista.

Ikäystävällistä ympäristöä on suunniteltu ja kehitetty kahdessa eri hankkeessa: Ikäystävällinen ja kestävä kaupunki rakennetun ympäristön ja alueiden käytön näkökulmasta (IKKUNA) ja Ikäystävällisten kaupunkiympäristöjen kehittäminen kaupunkiseuduilla (IKI-ympäristöt) vuosina 2023–2025. Hankkeita on rahoittanut ympäristöministeriö ja hankkeissa ovat olleet mukana myös Lahden, Tampereen, Turun sekä Vantaan kaupungit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
www.syke.fi/fi

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Stadsmiljöerna bör planeras bättre än i nuläget för äldre personer7.7.2025 09:02:00 EEST | Pressmeddelande

Finlands miljöcentral och MBT-nätverket informerar: I de finländska stadsregionerna och kommunerna ökar andelen äldre invånare snabbt. Man kan i betydande omfattning påverka äldre personers välbefinnande och smidigheten i vardagen med hjälp av långsiktig planering och gott underhåll av den byggda miljön. Finlands miljöcentral (Syke) och MBT, det rikstäckande sparring- och utvecklingsnätverket för kommunerna, har undersökt stadsmiljön ur de äldre invånarnas perspektiv och tagit fram ny information, rekommendationer och verktyg för att förbättra den. Dessa har sammanställts i publikationen ”Hållbart åldersvänlig stad”, som nyligen blivit klar, och i separata verksamhetsrekommendationer.

Antalet observationer av cyanobakterier har ökat något i insjöar, längs kusten och i öppna havsområden i Finska viken3.7.2025 13:07:32 EEST | Pressmeddelande

Situationen med cyanobakterier i insjöar utvecklas på ett sätt som är typiskt för högsommaren, medan det vid kustområden har observerats något färre alger än vanligt. I östra Finska viken har cyanobakterier dock observerats både vid kusten och på öppet hav. De kraftiga vindarna i slutet av veckan blandar om vattnet och gör det svårare att observera algerna.

The number of blue-green algae observations has slightly increased in inland waters, along the coast, and in the open sea areas of the Gulf of Finland3.7.2025 13:06:05 EEST | Press release

The blue-green algae situation in inland waters is progressing in a manner typical for midsummer, while slightly less algae than usual have been observed in coastal areas. However, in the eastern Gulf of Finland, blue-green algae have been detected both along the coast and in open sea areas. Strong winds later in the week will mix the water, making it more difficult to observe the algae.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye