Suomen ympäristökeskus

Stadsmiljöerna bör planeras bättre än i nuläget för äldre personer

Dela

Finlands miljöcentral och MBT-nätverket informerar:

I de finländska stadsregionerna och kommunerna ökar andelen äldre invånare snabbt. Man kan i betydande omfattning påverka äldre personers välbefinnande och smidigheten i vardagen med hjälp av långsiktig planering och gott underhåll av den byggda miljön. 

Finlands miljöcentral (Syke) och MBT, det rikstäckande sparring- och utvecklingsnätverket för kommunerna, har undersökt stadsmiljön ur de äldre invånarnas perspektiv och tagit fram ny information, rekommendationer och verktyg för att förbättra den. Dessa har sammanställts i publikationen ”Hållbart åldersvänlig stad”, som nyligen blivit klar, och i separata verksamhetsrekommendationer. 

Äldre man och kvinna promenerar med rollatorer på en stig i en park.
Foto: Adobe Stock.

En ny samling kartor förutser utvecklingsbehoven i boendemiljön för äldre

De nya kartorna över äldrevänlighet i tätortsområden tillhandahåller information om förändringar i de äldres bostadsorter och om miljökvalitetsfaktorer, såsom tillgång till tjänster. Med hjälp av kartorna kan kommunerna förutse den framtida utvecklingen och identifiera utvecklingsobjekt i de äldres boendemiljöer på ett bättre sätt än tidigare. Kartorna täcker alla tätorter i Finland.

I dagsläget bor de flesta äldre personerna i stadsregionernas centrumområden och i närheten av tjänster. Framöver kommer antalet äldre emellertid att öka snabbast i tätorternas randområden, där det är svårt att röra sig i vardagen utan bil. Därför måste insatserna för att utveckla boendemiljön inriktas på olika sätt i de olika delarna av kommunerna och stadsregionerna. 

Äldre personers medverkan i planeringen bör ökas

Äldre invånare medverkar och påverkar aktivt planeringen och upprätthållandet av en välfungerande stadsmiljö. De kan exempelvis vara experter på sin omgivning, vårdare av den närliggande naturen, arrangörer av gemenskapsorienterade evenemang eller värnare av det lokala kulturarvet. 

Möjligheterna för de lagstadgade äldreråden att inverka på stadsmiljöns utveckling bör stärkas och man bör utarbeta en helhetsbild av äldrevänligheten i kommunen i samarbete med dem. Man bör se till att äldreråden har till exempel möjlighet att inverka på olika sektorers planer i de olika faserna av planeringen, såsom i inriktningen av servicenivån i kollektivtrafiken. Också aktörer som utför bedömningar, såsom tillgänglighets- och invånarråd, samt lokalbefolkningen i egenskap av experter på sin omgivning är viktiga producenter av information och synpunkter. 

Man har sammanställt goda och konkreta internationella exempel

Nätverket av äldrevänliga städer och samhällen (Global Network for Age-friendly Cities and Communities), som världshälsoorganisationen WHO har grundat, stödjer kommunerna och städerna genom att tillhandahålla exempel, instruktioner och handböcker i arbetet med att utveckla äldrevänligheten. Exempelvis en stadsstruktur där avstånden är korta och lätta att tillryggalägga till fots, där det är nära till tjänster och grönområden, där de centrala områdena är mångsidiga med avseende på funktionerna och där kollektivtrafiken är välfungerande, stödjer både hållbarheten och äldrevänligheten.

Även Finlands miljöcentral har sammanställt de bästa utvecklingsåtgärderna i olika länder. Ute i världen har man förbättrat äldrevänligheten bland annat genom att omvandla parkeringsplatser till fotgängarområden, bygga tillgängliga parkleder, öka antalet bänkar intill gångvägar, bygga mötesplatser i anslutning till färdrutter och byggnadsentréer samt kombinera tjänster och boende för yngre åldersklasser och äldre personer.

En äldrevänlig miljö har planerats och utvecklats inom ramen för två olika projekt: Ikäystävällinen ja kestävä kaupunki rakennetun ympäristön ja alueiden käytön näkökulmasta (IKKUNA) och Ikäystävällisten kaupunkiympäristöjen kehittäminen kaupunkiseuduilla (IKI-miljöer) åren 2023–2025. Miljöministeriet har finansierat projekten och städerna Lahtis, Tammerfors, Åbo och Vanda har också tagit del i projekten.

Nyckelord

Kontakter

Finlands miljöcentrals medietjänst

Finlands miljöcentrals medietjänst ger information om forskning, hjälper journalister att hitta experter för intervjuer och tillhandahåller fotografier för mediabruk.

Kontakterna kommer att besvaras av kommunikationsexperter. Vi serverar vardagar från 9.00 till 16.00.

Tel:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Länkar

Finlands miljöcentral - Med kunskap skapar vi hopp.

Finlands miljöcentral
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000

www.syke.fi/sv

Det är dags att övergå från att lösa enskilda miljöproblem till en hållbarhetsomställning som genomsyrar hela samhället. Finlands miljöcentral (Syke) påverkar byggandet av ett hållbart samhälle genom forskning, information och tjänster. Finlands miljöcentral är ett forskningsinstitut där cirka 700 experter och forskare arbetar i Helsingfors, Uleåborg, Jyväskylä och Joensuu.

Följ Suomen ympäristökeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen ympäristökeskus

Kaupunkiympäristöjä suunniteltava nykyistä paremmin ikääntyneille7.7.2025 09:01:00 EEST | Tiedote

Suomen ympäristökeskus ja MAL-verkosto tiedottavat: Ikääntyneiden asukkaiden osuus kasvaa nopeasti suomalaisilla kaupunkiseuduilla ja kunnissa. Rakennetun ympäristön pitkäjänteisellä suunnittelulla ja hyvällä ylläpidolla voidaan vaikuttaa merkittävästi ikääntyneiden ihmisten hyvinvointiin ja arjen sujuvuuteen. Suomen ympäristökeskus (Syke) ja valtakunnallinen kuntien sparraus- ja kehittäjäverkosto MAL ovat tutkineet kaupunkiympäristöä ikääntyneiden näkökulmasta ja tuottaneet sen parantamiseksi uutta tietoa, suosituksia ja apukeinoja. Ne ovat koottuina juuri valmistuneeseen ”Kestävästi ikäystävällinen kaupunki” -julkaisuun sekä erillisiin toimintasuosituksiksiin.

Antalet observationer av cyanobakterier har ökat något i insjöar, längs kusten och i öppna havsområden i Finska viken3.7.2025 13:07:32 EEST | Pressmeddelande

Situationen med cyanobakterier i insjöar utvecklas på ett sätt som är typiskt för högsommaren, medan det vid kustområden har observerats något färre alger än vanligt. I östra Finska viken har cyanobakterier dock observerats både vid kusten och på öppet hav. De kraftiga vindarna i slutet av veckan blandar om vattnet och gör det svårare att observera algerna.

The number of blue-green algae observations has slightly increased in inland waters, along the coast, and in the open sea areas of the Gulf of Finland3.7.2025 13:06:05 EEST | Press release

The blue-green algae situation in inland waters is progressing in a manner typical for midsummer, while slightly less algae than usual have been observed in coastal areas. However, in the eastern Gulf of Finland, blue-green algae have been detected both along the coast and in open sea areas. Strong winds later in the week will mix the water, making it more difficult to observe the algae.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye