Kolea alkukesä on hidastanut kirjanpainajia, mutta metsätuhoille ei näy loppua – droonien avulla havaitaan puiden tuhot entistä nopeammin
Kirjanpainajakuoriainen kuuluu Suomen luontoon, mutta sen aiheuttamat metsätuhot ovat kasvaneet merkittävästi 2010-luvulta alkaen. Talousmetsissä kirjanpainaja aiheuttaa vuosittain miljoonien eurojen rahalliset menetykset. Maanmittauslaitoksen tutkijat ovat kehittäneet tekoälymenetelmän, jonka avulla alkavat tuhot voidaan havaita entistä nopeammin.

Kirjanpainajakanta on vahvistunut ja tuhoalueet ovat levinneet yhä pohjoisemmaksi, ja trendi näyttää jatkuvan samansuuntaisena. Leviämiseen ovat vaikuttaneet erityisesti lämpenevä ilmasto, kesien kuivat kaudet ja tuulituhot.
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI on kehittänyt tutkimushankkeissaan droonien tekemään kuvantamiseen ja tekoälyanalyysiin perustuvan menetelmän, jolla pystytään havaitsemaan kirjanpainajien iskemät ja puiden heikentyminen huomattavasti ihmissilmää paremmin.
Tutkimusprofessori Eija Honkavaara näkee, että menetelmässä on potentiaalia kirjanpainajatuhojen ehkäisyyn.
– Tutkimuksessamme on kaksi päätavoitetta. Ensinnäkin tavoitteena on seurata kirjanpainajatuhojen etenemistä. Näin nähdään, mihin tuhot etenevät ja voidaan kohdistaa toimenpiteitä oikeille alueille. Toiseksi kehitämme menetelmiä, joilla kirjanpainajan saastuttamat yksittäiset puut pystytään löytämään varhaisessa vaiheessa. Tämä mahdollistaisi täsmälliset toimenpiteet tuhojen hallitsemiseksi.
Tekoälymenetelmä etsii droonien ottamista kuvista yksittäiset kuusipuut ja luokittelee ne terveisiin, heikentyneisiin ja kuolleisiin.
– Drooneilla kerätyistä hyperspektrikuvista pystyttiin havaitsemaan kirjanpainajan tuoreet iskemät jo 3–5 viikon kuluessa, jolloin puiden latvukset olivat vielä vihreitä. Tulos on lupaava, sillä se tarjoaa reagointiaikaa ennen kuin uusi sukupolvi ehtii kehittyä aikuisiksi ja parveilla kohti uusia kohdepuita. Lisäksi kehitämme uusia, metsän sisällä lentäviä kartoitusdrooneja, jotka voivat löytää iskemät välittömästi, Honkavaara kertoo.
Tuhot näkyvät myös pääkaupunkiseudulla
Kirjanpainajamäärien vaihtelua, puiden terveydentilan muutosta ja metsätuhojen etenemistä tutkitaan myös kirjanpainajan feromoniansoilla ja koealojen puiden oireita seuraamalla. Dataa käytetään tekoälyn kouluttamiseen.
Yksi koealueista sijaitsee Helsingin Paloheinässä, jonka tilannetta tutkimusryhmä on seurannut vuodesta 2020.
– Alkutilanteessa tutkimusalueella oli 14 kuollutta kuusta hehtaarilla. Niitä on tullut 6–8 kappaletta lisää hehtaaria kohden vuosittain välillä 2021–2024. Seurannan aikana kirjanpainaja on siis tappanut noin 40 kuusta hehtaarilla, kertoo tutkija Emma Turkulainen.
Tänä vuonna kolea alkukesä on hidastanut kirjanpainajien lisääntymistä. Esimerkiksi Paloheinään odotetaan tälle kesälle vain yhtä kirjanpainajasukupolvea. On kuitenkin todennäköistä, että tulevina kesinä kirjanpainajien aiheuttamat metsätuhot jatkavat leviämistään.
– Tutkimuksemme mahdollistaa laajoillekin alueille skaalautuvan ja vähäpäästöisen metsän terveyden seurannan. Droonipohjaiset teknologiat voidaan myös yhdistää satelliittikaukokartoitukseen. Näiden menetelmien avulla voidaan jatkossa tutkia laajemminkin ympäristön ja olosuhteiden vaikutusta puiden terveyteen, Eija Honkavaara näkee.
Tutkimus on tehty osana Suomen Akatemian lippulaiva UNITE:a, jossa tutkitaan ja kehitetään metsien, ihmisten ja koneiden vuorovaikutusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eija HonkavaaraTutkimusprofessoriMaanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus
Puh:+358 29531 4716eija.honkavaara@maanmittauslaitos.fiKuvat
Linkit
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
The relatively cold early summer has slowed down the spruce bark beetle’s activity, but there is no end in sight for the forest damage – drones are used to detect damage to trees faster than before7.7.2025 11:30:57 EEST | Press release
The spruce bark beetle belongs to Finnish nature, but the forest damage it causes has increased significantly since the 2010s. The beetle causes financial losses of millions of euros in commercial forests every year. Researchers at the National Land Survey of Finland have developed an artificial intelligence method that helps detect the early signs of damage faster.
Kylig försommar har bromsat upp granbarkborren men något slut på skogsskador är inte i sikte – drönare hjälper upptäcka skador på träden snabbare än tidigare7.7.2025 11:21:26 EEST | Pressmeddelande
Granbarkborren är en del av Finlands natur, men de skogsskador som barkborrarna orsakar har ökat avsevärt sedan 2010-talet. I ekonomiskogar orsakar granbarkborren årligen förluster på miljontals euro. Forskare vid Lantmäteriverket har utvecklat en AI-metod som gör det möjligt att upptäcka begynnande skador snabbare än tidigare.
Nationella program för flygfotografering och laserskanning får fortsättning – exaktare tredimensionell information om Finland än tidigare3.7.2025 15:41:14 EEST | Pressmeddelande
Nya nationella program för flygfotografering och laserskanning inleds 2026, och samtidigt ökar laserskanningarnas exakthet avsevärt. Det nuvarande programmet avslutas under pågående sommar.
Kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat saavat jatkoa – luvassa entistä tarkempaa kolmiulotteista tietoa Suomesta3.7.2025 09:40:52 EEST | Tiedote
Uudet kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja samalla laserkeilausten tarkkuus kasvaa merkittävästi. Nykyinen ohjelma päättyy kuluvana kesänä.
Rikastuta retkeilykokemustasi paikkatiedon avulla2.7.2025 07:16:38 EEST | Tiedote
Moni hyödyntää nykyään retkien suunnittelussa paikkatietopalveluja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta saat paljon ideoita ja apua sekä retkeilyreittien suunnitteluun että mielenkiintoisten kohteiden löytämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme