Peltovalvonnat alkaneet Etelä-Savossa
Etelä-Savon ELY-keskus aloitti maatilojen peltotukien valvontakäynnit heinäkuun alussa. Paikan päällä valvontakäynti tehdään tänä vuonna 33 tilalle. Tilakäyntien ohella tukiehtojen toteutumista seurataan satelliittikuvien avulla.

Peltotukihakemuksia jätettiin 17.6. päättyneessä tukihaussa Etelä-Savon ELY-keskuksen alueella 1867 kappaletta. Määrä on 55 hakemusta vähemmän kuin vuonna 2024. Nyt vuorossa ovat heinäkuun alusta käynnistyneet ELY-keskuksen tarkastajien suorittamat tilakäynnit, joilla valvotaan tukiehtojen toteutumista.
– Peltovalvonnoissa tarkastetaan yhteensä noin kaksi prosenttia tuenhakijoista. Etelä-Savossa se tarkoittaa 33 tilaa tänä vuonna, valvontapäällikkö Elina Helttunen Etelä-Savon ELY-keskuksesta kertoo.
Peltovalvonnalla taataan tukiehtojen noudattaminen
Valvonnassa tarkastetaan esimerkiksi kaikkien kasvulohkojen pinta-alat, viljelykasvit sekä tukiehtojen noudattaminen. Valvonta on paitsi edellytys tukien maksamiselle myös tärkeää viljelijöiden oikeusturvan ja tasapuolisen kohtelun vuoksi.
– Tukiehtojen mukaan lohkoilta tulee pystyä korjaamaan markkinakelpoinen sato. Tässä on havaittu puutteita aiempina vuosina, ja myös tänä vuonna on jo tullut vastaan puutteita markkinakelpoisen sadon vaatimuksessa, jatkaa Helttunen.
Viljelijän voi halutessaan olla tarkastajan mukana valvontakäynnillä. ELY-keskuksen tarkastaja kertoo havaintonsa viljelijälle joko paikan päällä tai puhelimitse ja antaa neuvoja siihen, miten havaitut puutteet voisi korjata seuraavalle vuodelle.
Satelliitti seuraa monia asioita pellolla – mahdolliseen selvityspyyntöön tulee reagoida
Tilakäyntien ohella tukiehtojen täyttymistä seurataan satelliittikuvien avulla. Satelliittiseuranta eli monitorointi on jatkuvaa ja kattaa kaikki lohkot, joille tukea on haettu. Tiivistetysti kyse on läpi vuoden tapahtuvasta peltoalueiden viljelytoimenpiteiden seurannasta. Satelliittiseuranta on käytössä tänä kesänä kolmatta kertaa, ja korkeuksista seurattavien kohteiden määrä on hiljalleen kasvanut.
– Satelliittikuvien avulla tarkastellaan esimerkiksi sitä, onko lohko maatalousmaata ja käytetäänkö sitä maataloustoimintaan, onko kasvi sama kuin lohkolle on ilmoitettu peltotukien hakemuksessa ja onko lohko niitetty tai laidunnettu ehtojen mukaisesti syyskuun puoliväliin mennessä, kertoo Helttunen.
Satelliittiseurannassa tekoäly vertaa lohkolta otettua kuvasarjaa tukihakemuksella annettuihin tietoihin. Jos satelliittikuvien perusteella näyttää esimerkiksi siltä, että lohko ei ole maatalousmaata tai ilmoitettu kasvi vaikuttaa olevan eri kuin mikä hakemuksella on, lähtee viljelijälle selvityspyyntö mobiilisovellus Vipu-mobiiliin. Vipu-mobiili on Ruokaviraston julkaisema maksuton väline viljelijöiden ja viranomaisten väliseen viestintään. Selvityspyyntöjä lähetetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa satelliittiseurannan lisäksi suoraan peltotukien hakemuksessa ilmoitettujen tietojen perusteella.
Jos viljelijän mielestä ehto täyttyy, voi hän vastata Vipu-mobiilissa paikkaan sidotulla valokuvalla hallinnolle. Mikäli taas ehto ei täyty, tulee hakemusta muuttaa, tehdä vaadittu toimenpide tai perua tuki kyseiseltä lohkolta.
Tukihakemusta voi muuttaa 1.10. saakka
Satelliittiseuranta on tuonut viljelijälle muun muassa sen edun, että peltotukien hakemusta voi muuttaa 1.10. saakka, jos huomaa, ettei viljely ehtojen mukaisesti onnistukaan.
– Tukihakemuksen muutosmahdollisuus lukittuu siinä vaiheessa, kun paikalla tehtävästä valvonnasta ilmoitetaan, joten muutokset on hyvä tehdä viivytyksettä, muistuttaa Helttunen.
Viljelijätukia rahoitetaan EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksella, sekä kansallisista varoista. Tukien tarkoituksena on turvata maataloustuotannon kannattavuus ja jatkuvuus EU:n pohjoisimmissa viljelyoloissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina HelttunenValvontapäällikkö
Puh:0295 024 249elina.helttunen@ely-keskus.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella ja koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus tukee Etelä-Savon rakennusperinnön säilyttämistä 72 000 eurolla4.7.2025 08:11:36 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus myönsi kesäkuussa noin 72 000 euroa tukea alueen rakennusperinnön ja saariston ympäristönhoidon kunnostustöihin. Hakemuksia saapui lähes 800 000 euron edestä, ja avustusta myönnettiin 21 kohteelle. Keskimääräinen avustussumma oli noin 3500 euroa, ja avustukset kohdistuivat erityisesti katon ja julkisivujen kunnostuksiin sekä hirsirunkojen korjauksiin.
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme