Elintarviketeollisuusliitto ry

Biokaasun potentiaali hyödynnettävä energia- ja ilmastopolitiikassa

Jaa

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) esittää teollisen mittakaavan biokaasun tuotannon lisäämistä ja lannoiteomavaraisuuden vahvistamista ruokaturvan ja ilmastotavoitteiden yhteensovittamiseksi energia- ja ilmastostrategiassa. Biokaasun tuotannon lisääminen voisi tuoda 5 000 uutta työpaikkaa.

Kaksi suurta, pyöreää biokaasureaktoria ulkona kirkkaan sinisen taivaan alla.
Biokaasun tuotannon lisääminen vahvistaisi ruokaturvaa, auttaisi kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja lisäisi työpaikkoja. Mostphotos

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) korostaa, että muuttuneessa maailmantilanteessa ilmastotavoitteet, ruokaturva ja yritysten kilpailukyky on kyettävä yhteensovittamaan. Tämä edellyttää, että päästöjen vähentämiseen tähtäävä politiikka on pitkäjänteistä ja ennakoitavaa. Työ- ja elinkeinoministeriön julkistama kansallisen energia- ja ilmastostrategian luonnos sisältää useita linjauksia, jotka vaikuttavat suoraan elintarviketeollisuuteen ja koko ruokaketjuun.  

ETL pitää myönteisenä, että strategialuonnoksessa tunnistetaan biokaasutuotannon kehittämiseen liittyviä monipuolisia mahdollisuuksia, mutta selkeän kunnianhimoisen tuotantotavoitteen puuttuminen on pettymys.  Biokaasun hyödyntämisen suurin potentiaali on raskaassa liikenteessä jo olemassa olevan kustannustehokkaan teknologian ansiosta. Biokaasua valmistetaan esimerkiksi elintarviketeollisuuden sivuvirroista tai lannasta.

– Neljän terawattitunnin tuotantotavoitteen kirjaaminen strategiaan toisi biokaasuarvoketjun toimijoille tarvittavaa ennakoitavuutta teollisen mittakaavan investointien tekemiseen vastaavasti kuin vedyn osalta ehdotetaan strategiassa. Tavoite tarkoittaisi toteutuessaan yli 5 000 uutta työpaikkaa Suomeen, vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.

Maatalouden päästöjen vähentämiseen kannusteita

Biokaasun merkitys ravinteiden kierrätyksen tehostamisessa tunnistetaan strategialuonnoksessa, mutta lannoitteiden tuontiriippuvuuden vähentämiseksi ja huoltovarmuuden vahvistamiseksi työ- ja elinkeinoministeriöltä tarvitaan vahvempaa otetta ja omistajuutta.

– Lannoitteiden saatavuus ja kilpailukykyinen hinta ovat keskeisiä tekijöitä kotimaiselle ruuantuotannolle. Maatalouden parlamentaarisen työryhmän esityksen mukaisesti Suomessa tulisi käynnistää välittömästi kansallisen lannoite- ja energiastrategian valmistelu, Levón vaatii.

Elintarviketeollisuusliitto katsoo, että alkutuotantoa on kannustettava fossiilittomien energiamuotojen käyttämiseen teknologisen kehityksen myötä. Maatalouden energiaveronpalautusjärjestelmää tulisi uudistaa hallitusti ja pitkillä siirtymäajoilla vähentämällä asteittain fossiilisten polttoaineiden käytön tukea. Tämä voitaisiin toteuttaa siirtämällä fossiilisen energiaan käytettyä palautusta vastaava rahoitus vuosittain Maatilatalouden kehittämisrahasto Makeran vähähiilisyyttä ja energiatehokkuutta tukevien investointien edistämiseen.

Suomalainen elintarviketeollisuus on sitoutunut kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden edistämiseen. Ala tähtää hiilineutraaliuteen omien suorien päästöjen ja ostoenergian osalta vuoteen 2035 mennessä. Elintarviketeollisuuden ilmastovaikutuksista yli 90 prosenttia syntyy tyypillisesti alkutuotannossa. Ruokaketjun ilmastovaikutusten vähentäminen edellyttää näin investointeja ja uuden teknologian käyttöönottoa erityisesti alkutuotannossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.

Laura Aalto vastuullisuusasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon21.5.2025 14:07:33 EEST | Uutinen

Maatalous-metsätieteiden maisteri, ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Laura Aalto on nimitetty vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon 19.5.2025 alkaen. Hän vastaa muun muassa ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja kiertotalouteen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Laura Aalto on työskennellyt aiemmin Swecolla / Gaia Consulting Oy:llä ympäristö- ja ilmastoasioiden konsulttina sekä Pellervon Taloustutkimus PTT:llä maankäyttösektorin ilmastotoimien parissa. Aallon nimitys on osa liiton panostusta strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja elintarvikealan menestyksen tukemiseksi vastuullisuuden osa-alueella. – Vastuullisuuteen liittyvä toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja haastaa jatkuvasti alan yrityksiä. Olemme erittäin iloisia saadessamme Lauran asiantuntemuksen vahvistamaan tiimiämme, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo. Aalto tulee vastaamaan muun muassa vastuullisuusteemoihin liittyvän ajankohtaisen

Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu

Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye