MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä
Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.

Kylvökauden alun sademäärissä oli suuria vaihteluita eri alueiden välillä. Yli puolet vastaajista arvioi tavanomaista heikomman sadon syyksi liialliset sateet. Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa jopa yli 84 prosenttia vastaajista piti liiallisia sateita ja märkyyttä tämän vuoden tavanomaista heikompien sato-odotusten pääsyinä. Keski-Pohjanmaalla puolestaan suurin osa tiloista piti hellettä tai kuivuutta suurimpina syinä sadon heikkouteen.
Kaikilla tuotantosuunnilla viljelijät arvioivat satonäkymät keskimäärin hieman tavanomaista heikommiksi keskimääräiseen vuoteen verrattuna. Pohjois-Pohjanmaalla jopa 87 prosenttia kyselyyn vastanneista tiloista arvioi syysviljasatonsa jäävän alle tavanomaisen tason. Myös noin puolet Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan tiloista ennakoi selvästi keskimääräistä heikompaa syysviljasatoa. Parhaat satonäkymät olivat puolestaan Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Ahvenanmaalla, joissa yli 22 prosenttia vastaajista arvioi syysviljasadon olevan tavanomaista parempi.
Kevätviljojen osalta yli puolet vastaajista arvioi sadon jäävän tavanomaista heikommaksi Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Parhaimmat arviot kevätviljasadosta tulivat Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta ja Päijät-Hämeestä, joissa yli 25 prosenttia vastaajista ennakoi sadon ylittävän tavanomaisen tason. Säilörehunurmen satonäkymät olivat vastaajien mukaan lähes tavanomaiset. Lisäksi 69 prosenttia viljelijöistä arvioi ensimmäisen nurmisadon laadun olevan hyvä tai erinomainen.
Hieman yli puolet tiloista arvioi taloudellisen tilanteensa olevan normaali, kun taas noin kolmannes koki sen olevan hieman heikompi verrattuna tavanomaiseen vuoteen. Viljelijät ovat erityisen huolissaan suomalaisen maatalouden nykytilasta ja tulevaisuudesta. Monien mukaan tuotannon kannattavuus on heikentynyt merkittävästi. Useat pohtivat vakavasti tilansa alasajoa tai ovat jo tehneet lopettamispäätöksen. Vastaajista moni kokee, että nykyinen järjestelmä suosii suuria tiloja ja jättää pienviljelijät sekä osa-aikaiset toimijat marginaaliin. Tämä näkyy myös siinä, että tuotantoaan aikovat kasvattaa erityisesti suuret, yli miljoonan euron liikevaihdon tilat. Eniten tuotannon lopettamista harkitsevia on puolestaan pienissä, alle 10 000 euron liikevaihdon tiloissa.
MTK:n ja SLC:n kasvukausikyselyyn vastasi kesäkuussa reilut 1000 viljelijää. Vastaajat edustivat kattavasti eri tuotantosuuntia ja alueita. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa satonäkymiä sekä tilojen taloudellista tilannetta. Vastaajista hieman yli 40 prosentilla liikevaihto ylitti 100 000 euroa, mikä on lähes kaksinkertainen verrattuna valtakunnalliseen keskiarvoon.
Lisätietoja:
Saralotta Engblom, Kesätyöntekijä, Maatalousyrittäjät-linja
puh. 050 347 8154
saralotta.engblom@mtk.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme