Inflaatio hidastui yhä kesäkuussa – terveyspalveluiden ja lääkkeiden hinnat nousussa
Inflaatio oli kesäkuussa 0,2 % kuluttajahintaindeksillä mitattuna, kun se toukokuussa oli 0,5 %.Eniten hinnat nousivat edeltävien kuukausien tapaan luokassa terveys, 7,3 %.
”Terveyden ryhmässä kuluttajahintoja nostivat erityisesti vuodenvaihteessa tehdyt korotukset julkisten terveyspalveluiden poliklinikka- ja terveyskeskusmaksuihin sekä Kelan korvausjärjestelmään tehdyt muutokset, kuten lääkekorvausten omavastuun nousu. Lääkkeiden hintoja korotti myös vuodenvaihteessa tehty arvonlisäverokannan muutos 10 prosentista 14 prosenttiin”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen.
Vuoden alussa käynnistynyt ruoan hintojen hienoinen nousu näyttää nyt tasaantuneen: elintarvikkeiden hinnat nousivat kesäkuussa keskimäärin 1,2 %.
”Hyödykkeestä riippuen elintarvikkeiden hinnat muuttuvat nyt hyvin eri tahtiin. Viime aikoina on puhuttu esimerkiksi naudan jauhelihan saatavuusongelmista. Kesäkuussa naudanliha olikin 11,4 prosenttia kalliimpaa kuin vuosi sitten, kun samaan aikaan sian- ja siipikarjan lihan hinnat eivät juurikaan muuttuneet. Näyttää siltä, että naudanlihan kysyntä ja tarjonta eivät ole ihan tasapainossa”, Nieminen arvioi.
”Tuoretuotteiden hinnat heiluvat yleensäkin muita elintarvikkeita enemmän, ja näin tapahtui myös kesäkuussa. Tuontihedelmien ja marjojen hinnat olivat 12,1 prosenttia viime vuotta korkeammalla, kun taas vihannesten, joissa kotimaisuusaste on toki korkeampi, hinnat laskivat viime vuoteen verrattuna 6,2 prosenttia”, hän lisää.
Suomessa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) mukainen inflaatio oli kesäkuussa 1,9 %.
”Erot kansallisen kuluttajahintaindeksin ja euroalueen hintavakaustavoitteen seuraamisessa käytettävän yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin välillä johtuvat pääasiassa omistusasumiseen liittyvistä asuntolainojen koroista sekä kulutusluottojen koroista. Ne sisältyvät kansalliseen indeksiin , mutta eivät yhdenmukaistettuun indeksiin. Korkojen lasku selittää tällä hetkellä suurelta osin eroa näiden kahden mittarin välillä”, Nieminen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kristiina NieminenYliaktuaari
Puh:029 551 2957kristiina.nieminen@stat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI
Vaihde 029 551 1000
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Tutkimus: Ansiotulojen verovähennykset pienentävät tuloeroja8.7.2025 08:41:15 EEST | Tiedote
Ansiotulojen verovähennykset tasaavat tulonjakoa ja lisäävät verotuksen progressiivisuutta Suomessa, vaikka esimerkiksi kotitalousvähennyksestä hyötyvätkin eniten suurituloiset. Asiaa tutkittiin ensimmäistä kertaa tarkalla rekisteriaineistolla.
Lopettaneiden yritysten määrä kasvoi edelleen voimakkaasti tammi-maaliskuussa3.7.2025 08:01:40 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä toimintansa aloitti lähes 11 000 yritystä. Samaan aikaan toimintansa lopetti runsaat 21 000 yritystä, kun vuoden 2024 tammi-maaliskuussa lopettaneita yrityksiä oli noin 12 700.
Kuluttajien luottamus edelleen matalalla kesäkuussa27.6.2025 08:01:10 EEST | Tiedote
Kuluttajien arvio oman taloutensa nykytilasta parani kesäkuussa hieman toukokuuhun verrattuna, mutta oli edelleen hyvin heikko. Myös näkemys Suomen talouskehityksestä pysyi vaisuna. Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -8,6, kun toukokuussa se oli -8,4.
Oppimisen tukea saaneiden peruskoululaisten osuus kasvoi edelleen vuonna 202426.6.2025 08:01:54 EEST | Tiedote
Yhä useampi peruskoulun oppilas sai viime vuonna tukea oppimiseensa. Tehostettua tukea sai 16 % peruskoulun oppilaista. Erityistä tukea sai puolestaan joka kymmenes oppilas.
Suomessa alkoholi Euroopan kolmanneksi kalleinta19.6.2025 13:01:45 EEST | Tiedote
Suomi oli vuonna 2024 Euroopan kolmanneksi kallein maa ostaa alkoholia. Kalliimpaa alkoholi oli vain Islannissa ja Norjassa. Myös ruuan ja alkoholittomien juomien osalta Suomi oli EU:n keskiarvoa kalliimpi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme