VBO-donation: Alla elevers avtryck syns i skolans arboretum vid Laajakallion koulu i Kyrkslätt
Skolans egna arboretum är en källa för både stolthet och gemenskap för eleverna vid Laajakallion koulu i Kyrkslätt. Här får alla sätta fingrarna i jorden och se resultatet av sitt eget arbete.

Det är liv och rörelse vid Laajakallion koulu i Bredberget i Kyrkslätt. Den här aprilmorgonen skiner solen och fåglarna kvittrar medan talkogänget jobbar i skolans egna arboretum – en slags park för träd- och växtarter. Mellan träden skymtar flitiga elever med färggranna ämbaren i högsta hugg.
Talkodagen har inletts med städning och skräpplockning. Sedan ska parken få ett nytt lager barkflis där det behövs.
”Kom ihåg att titta var ni trampar”, uppmanar läraren Sanna Winqvist.
I höstas planterade eleverna nämligen över 300 påskliljelökar, varav en del precis trängt sig igenom marken för att hälsa på vårsolen.
Från en stor hög lastas barkflis in i de väntande elevernas hinkar, och de skyndar raskt iväg för att sprida ut det på arboretumets stigar. Grenar och kvistar samlas ihop och läggs i stora högar på olika håll av parken. Rishögar, kanske någon tänker. Insekthotell, tänker man här.
Just nu är det elever från andra och femte klassen på plats, men under den här dagen kommer alla skolans klasser att dra sitt strå till stacken för skolans gemensamma naturoas. Alla på plats är idel glada miner och arbetet verkar inte störa någon.
Lyssna till skogens ljud
”Det har varit jätteroligt, för det här är vårt eget arboretum. Det är roligt, då man får göra själv”, säger en elev.
Efter cirka 45 minuters arbete blåser arboretumets ansvarslärare Isa Lemmetty i sin visselpipa. Alla samlas i en liten glänta i arboretumet, som döpts till Pölkkyakatemia – ungefär Stockakademin. Eleverna sätter sig på stockpallar och sorlet tystnar.
”Nu försöker vi vara så tysta som möjligt och lyssna på vilka ljud som finns i skogen”, instruerar skolans rektor Anu Virtanen.
Eleverna urskiljer åtminstone talgoxens sång och vinden som susar i trädkronorna.
”Titta runt er på allt vid åstadkommit. Ser ni hur fint det ser ut nu? När vi började fanns det inte barkflis här och insekthotellen växte mycket på höjden”, säger lärare Maarit Savola.
Från snårig skog till blomsteroas
Det är skolan och skolans föräldraförening som sköter om arboretumet, men det har blivit en viktig plats också för andra invånare i Bredberget. Under talkodagen besöker bland annat grupper av daghemsbarn och en barnfamilj parken.
Särskilt på våren erbjuder arboretumet en fantastisk blomsterprakt. Där blommar bland annat körsbärsträd i mjuka, rosa nyanser, vitsippor, påskliljor och rhododendronbuskar. Arterna har tydligt märkts ut med skyltar på vilka man kan läsa artens namn både på finska, svenska och engelska samt det vetenskapliga namnet.
Så här har det inte alltid sett ut här.
”För bara tio år sedan var skogen ett helt ogenomträngligt snår”, beskriver Maarit Savola.
Numera är hon pensionerad, men hon har ofta svårt att motstå frestelsen att delta i talkodagar och andra evenemang i arboretumet. Det förstår man – det var trots allt hon som fick idén att skapa ett arboretum här. Tanken föddes på en kurs i skogsbiologi. Savola presenterade sedan idén för föräldraföreningen där den togs emot med entusiasm.
Arbetet inleddes genast. Föräldraföreningen, eleverna och Kyrkslätts kommuns ansvariga trädgårdsmästare planerade tillsammans stigarnas placering och röjningsarbetet. Våren 2019 planterades de första växterna.
Under coronapandemin växte arboretumets betydelse för skolan. Då klasserna inte fick vara ute samtidigt på rasterna kunde en klass vistas i Stockakademin.
Fladdermusholkar nästa
Arboretumets skötsel och utveckling finansieras med medel som föräldraföreningen samlar in, bidrag av kommunen för talkoarbetet samt andra donationer. Till exempel fick föräldraföreningen våren 2025 en donation på 2 450 euro via Varuboden-Oslas kampanj Det egna området till godo.
”Skogen har vi här och kraft i armarna, men det räcker inte. Donationerna är viktiga och VBO:s donation var av stor betydelse. Med den kunde vi skaffa barkflis, plantor, verktyg och planteringsspadar”, berättar Savola.
Tack vare VBO:s donation kunde skolan också bjuda in experter från Dendrologiska Sällskapet till arboretumet för att berätta för eleverna om skogar och träd. Tanken är också att skapa en äng och bygga fågel- och fladdermusholkar för donationssumman.
Varje elev lämnar spår
Alla elever har inte möjlighet att odla hemma.
”Det är härligt att få vara ute i naturen. Vi får studera och leka i arboretumet och får erfarenhet av att plantera”, beskriver en sjätteklassare.
”Vårt arboretum är också hem för många djur. Vi har sett bland annat fåglar, reptiler rådjur, rävar och myror här”, räknar en annan sjätteklassare upp.
Det har blivit något av en tradition på skolan att sjätteklassarna planterar en växt innan de lämnar skolan för högstadiet. Tidigare årskurser har planterat bland annat körsbärsträd, pelarrönn och rhododendron.
De nuvarande sjätteklassarna är ännu inte säkra på vad de planterar.
”Det har varit tal om ek eller hästkanstanj, men det kan också bli något annat. Det är en fin tradition. Det är roligt att vi kan lämna ett spår efter oss”, säger de.
Nyckelord
Kontakter
Jaana Hagelbergkommunikations- och marknadsföringschefVaruboden-Osla
Tel:010 765 9333jaana.hagelberg@sok.fiBilder





Det egna området till godo
- Det egna området till godo är en välgörenhetskampanj som Varuboden-Osla ordnar.
- Kampanjen har ordnats sedan år 2015 och via den har Varuboden-Osla delat ut över en halv miljon euro till olika lokala aktörer.
- År 2024 hade kampanjen som fokus att stöda särskilt lågstadiers och deras föräldraföreningars verksamhet.
- Totalt delades 65 000 euro ut på olika håll av handelslagets verksamhetsområde.

Handelslaget Varuboden-Osla
Varuboden-Osla är ett tvåspråkigt handelslag som ägs av sina 70 000 ägarkunder och har verksamhet längs den nyländska kusten och på Åland. Vi betjänar våra kunder på mer än 60 verksamhetsställen inom dagligvaru- och specialvaruhandeln, trafikbutiks- och bränslehandeln och restaurangbranschen. Vi är en del av S-gruppen.
Andra språk
Följ Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag
VBO-donation: Eleverna på Kevätkummun koulu löste uppgifter och övade på känslomässiga färdigheter i skolans egna escape room11.7.2025 08:30:00 EEST | Artikel
Kevätkummun koulus egna escape room-spel utvecklades tillsammans med skolans elever. Slutresultatet var en storsuccé, där känslo- och kamratfärdigheter stod i fokus.
VBO:n lahjoitus: Kevätkummun koulun oppilaat ratkoivat tehtäviä ja harjoittelivat tunnetaitoja koulun omassa pakopelissä11.7.2025 08:30:00 EEST | Artikkeli
Ideaa omasta pakopelistä jalostettiin yhdessä Kevätkummun oppilaiden kanssa. Lopputulos oli jymymenestys, jossa kaveri- ja tunnetaidot olivat avainasemassa.
På Stjärnkockar-kurserna får barnen lysa i köket8.7.2025 08:15:00 EEST | Artikel
Stjärnkockar-kurserna (Ässäkokki) ger barnen både matglädje och självförtroende i köket. Vi följde med när åtta barn kavlade upp ärmarna och skapade en läcker trerätterslunch i Borgå. I år ordnas ett rekordantal Stjärnkockar-kurser över VBO:s område – det finns fortfarande platser kvar!
Ässäkokki-kursseilla lapset saavat loistaa keittiössä8.7.2025 08:15:00 EEST | Artikkeli
Ässäkokki-kurssit tarjoavat lapsille onnistumisen kokemuksia keittiössä. Seurasimme mukana, kun kahdeksan lasta kääri hihansa ja loihti herkullisen kolmen ruokalajin lounasmenun Porvoossa. Tänä vuonna järjestetään ennätysmäärä Ässäkokki-kursseja VBO:n alueella – vielä mahtuu mukaan!
VBO-donation: Utomhuspedagogik ger eleverna på Katarinaskolan fina naturupplevelser4.7.2025 08:30:00 EEST | Artikel
Spännande äventyr och värdefulla vildmarkskunskaper på läsordningen för eleverna på Katarinaskolan i Karis. Skolans omtyckta utomhuspedagogik bjuder på allt från matlagning med stormkök till klättring ute i naturen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum