HUS

Pahoinpideltyjen päivystyksellistä hoitoa kehitetty HUSissa – uusi hoitoketju tuo selkeyttä ja tukea

Jaa

Peijaksen, Jorvin ja Meilahden yhteispäivystyksissä on otettu käyttöön uusi hoitomalli, joka parantaa väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoitoa. Mallin tavoitteena on, että HUSissa on yhtenäinen toimintatapa väkivallan tunnistamiseen, tutkimiseen ja potilaiden ohjaamiseen tukipalveluihin. Käytännönläheinen ja selkeä toimintamalli varmistaa, että jokainen väkivaltaa kokenut saa tarvitsemansa tuen, riippumatta siitä, missä päivystyksessä hän asioi.

”Päivystyksiin laaditut toimintaohjeet helpottavat väkivallan tunnistamista, parantavat vammojen dokumentointia ja varmistavat tuen tarjoamisen myös päivystyskäynnin jälkeen. Erityistä huomiota on kiinnitetty potilaskokemukseen ja haavoittuvassa asemassa olevien potilaiden kohtaamiseen”, sanoo dosentti, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri, lääkäri Johanna Uittamo.

Uusi hoitoketju parantaa hoidon laatua ja jatkuvuutta

Uusi hoitoketju selkeyttää väkivaltaa kokeneiden potilaiden hoitoa ja jatkohoitoon ohjaamista. Hoitoketju keskittyy väkivallan tunnistamiseen, potilaan kohtaamiseen, vammojen kirjaamiseen ja jatkohoidon järjestämiseen – varmistaen, ettei yksikään potilas jää yksin.

Uittamo ja ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Elisa Hackenberg ovat olleet keskeisessä roolissa hoitoketjun kehittämisessä. Työtä on tukenut oma tiimi, joka koostuu Meilahden yhteispäivystyksen eri erikoisalojen edustajista ja hoitajista. Tiimi on laatinut ohjeistuksia johdon ja kentän välillä, jotka tukevat yhtenäistä toimintaa päivystyksessä.

Tiimi on järjestänyt henkilökunnalle koulutusta ja työvälineitä vammojen dokumentointiin, potilaskirjauksiin ja tutkimuksiin. Huolellinen dokumentointi on tärkeää paitsi hoidon, myös potilaan oikeusturvan kannalta – jokaisella kirjatulla vammalla voi olla merkitystä rikosoikeudellisessa prosessissa.  

Selkeä toimintamalli vähentää henkilökunnan kuormitusta

Uuden toimintamallin tavoitteena on ollut myös vähentää henkilökunnan kuormitusta ja eettistä stressiä, joita raskaat potilaskohtaamiset voivat aiheuttaa. Selkeä toimintatapa helpottaa työn tekemistä ja antaa työntekijöille mahdollisuuden kokea, että he voivat aidosti auttaa vaikeassa tilanteessa.

”Raskaatkin kohtaamiset voivat muodostua voimavaraksi, jos oma rooli on selkeä ja on mahdollista olla avuksi. Henkilöstö on ymmärtänyt hankkeen tärkeyden, ja se on toteutettu tiiviissä yhteistyössä yksiköiden ja ammattilaisten kesken”, sanoo Hackenberg, joka on väitellyt lähisuhdeväkivallasta.

HUSin verkkosivulle koottu tietoa tukipalveluista

HUSin nettisivuille on tehty sivusto www.hus.fi/tukea, jonne on koottu kolmannen sektorin toimijoiden yhteystietoja. Päivystyksessä on tarjolla potilaille käyntikortti, jossa on linkki sivustolle.

Lisätiedot:

Dosentti, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri, lääkäri Johanna Uittamo
johanna.uittamo@hus.fi, p. 050 427 0936

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye