Pohjantähti Keskinäinen Vakuutusyhtiö

Vältä kesämyrskyjen tuhot näillä vinkeillä

Jaa

Kesämyrskyn jälkeen vakuutusyhtiöihin tulee yhteydenottoja normaalia enemmän. Pohjantähti koosti ohjeita myrskyyn varautumiseen ja myrskytuhojen välttämiseen.

Katkennut puu metsässä
Andrei Metelev / Shutterstock

Heinäkuun alun Ulla-myrsky aiheutti Ilmatieteen laitoksen mukaan yhteensä noin 700 vahingontorjuntatehtävää. Hetkellisesti sähköttömiä talouksia oli enimmillään noin 20 000, mutta sähkökatkoja aiheutui yhteensä noin 50 000 taloudelle. Ulla-myrskystä huolimatta heinäkuu on tilastollisesti vuoden hiljaisin kuukausi myrskyjen esiintymisessä. Vuosien 2006–2024 aikana heinäkuussa on ollut yhteensä vain neljä myrskypäivää.

Kesämyrskyt näkyvät myös vakuutusyhtiöissä, sillä ärhäkän myräkän jälkeen yhteydenottoja on tyypillisesti huomattavasti normaalia enemmän.

”Myrskyyn ennalta varautuminen on avainasemassa. Suuri osa myrskyn aiheuttamista vahingoista voitaisiin estää, jos kovaan tuuleen ja mahdollisiin sähkökatkoihin varauduttaisiin niin kotona kuin mökilläkin”, muistuttaa Pohjantähden korvausasiantuntija Suvi Santajärvi.

Näin varaudut myrskyyn:


1. Vie pihalla oleva irtotavara suojaan tai kiinnitä se kunnolla

Kova tuuli voi riepotella trampoliinia, pihakalusteita ja muita pihan irrallisia tavaroita pitkin pihaa, jolloin ne voivat mennä rikki tai aiheuttaa vahinkoa muulle omaisuudelle tai ihmisille.

”Tuulenpuuskan lennättämä irtotavara voi rikkoa oman tai naapurin ikkunan tai pahimmillaan osua ihmiseen, joten kannattaa varmistaa, että kaikki irralliset tavarat ovat sisällä tai varastossa”, kertoo Santajärvi.

”Trampoliinit ja telttakatokset tulee kiinnittää maahan, ja kiinnitysten pitävyys on myös tarkistettava säännöllisesti.”

2. Sulje ovet ja ikkunat

Tarkista etenkin, että kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.

3. Tarkista rakennuksen kunto vuosittain

Rakennuksen kunto tulee tarkistaa silmämääräisesti vähintään kerran vuodessa. Korjaa rikkinäiset rakenteet ennen kuin lisävahinkoja pääsee syntymään.

”Tarkista näyttävätkö katto ja piippujen läpiviennit ehjiltä. Varmista, että rännit, syöksytorvet ja salaojat ovat kunnossa, ja sadevedet kulkeutuvat pois rakennuksen viereltä”, ohjeistaa Santajärvi.

4. Kaada heikkokuntoiset puut ajoissa

Suurimmat myrskyjen aiheuttamat omaisuusvahingot johtuvat yleensä puiden kaatumisista.

”Jos puu näyttää heikkokuntoiselta tai on erityisen kallellaan, ei kannata odottaa myrskyä vaan kaataa se itse. Kaatuva puu voi aiheuttaa pahimmillaan isonkin vahingon”, sanoo Santajärvi.

Lisäksi autot ja muut ajoneuvot kannattaa siirtää autotalliin tai muutoin mahdollisimman kauas puista ennen myrskyä. Kaatuva runko tai suuri pudonnut oksa voi vahingoittaa kulkupelejä. 

5. Lataa puhelin ja huolehdi kotivara kuntoon

Sähkölinjojen päälle kaatuneet puut katkaisevat herkästi sähköt kotitalouksilta. Kovan myrskyn jälkeen tuhojen raivaamisessa voi kulua pitkään, joten erityisesti mökeillä ja maaseudulla on hyvä varautua useitakin päiviä kestäviin sähkökatkoksiin.

Ennen myrskyä on myös hyvä varmistaa, että kotoa tai mökiltä löytyy riittävä kotivara eli muun muassa juomavettä ja ruokaa kolmen päivän tarpeisiin, paristoilla toimiva radio sekä taskulamppu paristoineen ja kynttilöitä. Matkapuhelin sekä kännykän varavirtalähde kannattaa ladata täyteen.

6. Sähkölaitteet irti pistokkeista

Ukkosen ja myrskyn lähestyessä on hyvä irrottaa kaikki ei välttämättömät sähkölaitteet pistorasiasta. Jos kotoa tai mökiltä lähtee pois pidemmäksi aikaa, pistokkeet kannattaa irrottaa mahdollisen myrskyn varalta jo valmiiksi. 

”Etenkin alueilla, joilla sähköjohdot kulkevat ilmassa, salamanisku sähköjohtoon voi aiheuttaa jännitepiikin, joka voi rikkoa herkimmät sähkölaitteet tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulipalon”, valottaa Santajärvi.

7. Varmista veneen ja laiturin kiinnitys

Kovalla tuulella voimakas aalto voi tempaista veneen, tai jopa laiturin, mukaansa. Siksi myrskyn lähestyessä kannattaa varmistaa erityisen huolellisesti, että vene ja laituri on kiinnitetty kunnolla.

”Jos venettä säilyttää rannassa, vene kannattaa vetää tarpeeksi pitkälle maihin, sillä myrskyssä aallot voivat lyödä rannassa yllättävänkin korkealle”, sanoo Santajärvi.

Muista myrskyn aikana:


1. Siirry sisätiloihin tukevaan rakennukseen

Jos olet ulkona myrskyn alkaessa, mene mahdollisuuksien mukaan sisätiloihin. Huolehdi myös lemmikkieläimet turvaan.

Telttakatokset, muut kevyet rakennelmat tai ulkorakennukset eivät ole turvallisia.

2. Vältä hissien käyttöä sähkökatkosten varalta

3. Älä yritä korjata omaisuusvahinkoja myrskyn aikana

4. Pysäköi ajoneuvo etäälle puista ja sähkölinjoista

Jos olet tien päällä myrskyn alkaessa, ajoneuvo on hyvä pysäköidä turvalliseen paikkaan. Myrskypuuskat voivat suistaa ajoneuvon kaistaltaan tai kaataa kaksipyöräisen. Varo sivutuulta, jos ajat metsän keskeltä aukealle alueelle.

5. Hakeudu lähimpään rantaan ja kiinnitä alus

Jos myrsky yllättää vesillä ollessasi, hakeudu lähimpään rantaan, jos se on turvallista. Kiinnitä alus sekä laske purjeveneen purjeet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Katkennut puu metsässä
Andrei Metelev / Shutterstock
Lataa

Pohjantähti Keskinäinen Vakuutusyhtiö

Pohjantähti on ihmisen kokoinen vakuutusyhtiö, joka palvelee asiakkaitaan henkilökohtaisella otteella verkossa, puhelimessa sekä lähes 30 konttorilla Helsingistä Rovaniemelle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjantähti Keskinäinen Vakuutusyhtiö

Matkavakuutus saattaa säästää satoja tuhansia euroja – moni suomalainen luottaa ennemmin tuuriin21.2.2025 14:44:15 EET | Tiedote

Talvilomakaudella moni suuntaa kulkunsa joko kotimaan tai ulkomaan reissulle. Usealta suomalaiselta puuttuu kuitenkin matkavakuutus. Monet luottavat eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin, jonka voi hakea Kelasta. Sairaanhoitokortilla tulisikin saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustaa tai oleskelee tilapäisesti toisessa EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kuitenkaan kata kuluja, jotka aiheutuvat esimerkiksi sairaankuljetuksesta ulkomailta kotimaahan, matkan peruuntumisesta tai matkan pitkittymisestä sairastumisen vuoksi. Kulut voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye