Turun yliopisto

Uusi diagnostinen läpimurto paljastaa, mitkä pään ja kaulan alueen syöpää sairastavat potilaat voidaan parantaa pelkällä leikkauksella

Jaa

Tuoreessa tutkimuksessa kehitettiin LIMA1-alpha-proteiiniin perustuva diagnostinen testi, jonka avulla voidaan erottaa ne pään ja kaulan levyepiteelisyöpää sairastavat potilaat, jotka ovat parannettavissa pelkällä leikkauksella ilman säde- tai solunsalpaajahoitoja.

Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan tutkijat dosentti Sami Ventelän ja professori Jukka Westermarckin johdolla ovat kehittäneet uuden diagnostisen menetelmän, joka voi mullistaa pään ja kaulan levyepiteelisyövän hoidon ohjauksen.

Tuoreessa tutkimuksessa esiteltiin helposti käyttöönotettava immunohistokemiallinen testi LIMA1-alfa-proteiinin tunnistamiseksi, jonka avulla voidaan ennustaa, ketkä potilaat voivat parantua pelkällä leikkauksella – ilman raskaita onkologisia lisähoitoja.

Leikkaus on edelleen keskeinen hoitomuoto kiinteissä syövissä, kuten pään ja kaulan levyepiteelisyövässä. Tähän asti ei kuitenkaan ole ollut käytössä kliinistä menetelmää, jonka avulla voitaisiin tunnistaa ne potilaat, jotka eivät tarvitse säde- tai solunsalpaajahoitoja. Nämä lisähoidot voivat aiheuttaa merkittäviä haittavaikutuksia, heikentävät elämänlaatua sekä luovat lisäkustannuksia.

Tutkimuksessa mm. analysoitiin uuden pään ja kaulan levyepiteelisyövän diagnoosin saaneita potilaita kaikissa Suomen yliopistollisissa sairaaloissa osana potilaiden sairauden etenemistä seuraavaa kliinistä tutkimusta. Tulokset osoittivat, että korkea LIMA1-alfa-ilmentymä ennusti heikkoa ennustetta leikkauksen jälkeen, kun taas LIMA1-negatiivisilla potilailla oli erinomainen ennuste ilman lisähoitoja. Huomionarvoista on, että yksikään LIMA1-negatiivinen potilas ei menehtynyt levyepiteelisyöpään kahden vuoden seuranta-aikana.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että LIMA1-alfa -immunohistokemiallinen testi voi toimia luotettavana ja kustannustehokkaana menetelmänä tunnistamaan ne potilaat, jotka voidaan hoitaa pelkällä leikkauksella. Tällainen hoitostrategioiden yksilöllistäminen on puuttunut ja ollut pitkään tarpeen pään ja kaulan syövissä, kertoo dosentti Ventelä.

Tutkijat käyttivät LIMA1-varianteille spesifisiä vasta-aineita ja vahvistivat löydökset useissa kliinisissä aineistoissa, mukaan lukien retrospektiiviset väestövalidoidut kudosmikroarrayt sekä kaksi itsenäistä prospektiivista potilaskohorttia. LIMA1-alfa oli ainoa biomarkkeri, joka merkittävästi ennusti huonompaa hoitotulosta kirurgisesti hoidetuilla potilailla.

Laboratoriotutkimukset osoittivat lisäksi, että korkea LIMA1-ilmentymä edistää epiteelisolujen muuttumista liikkuviksi ja invasiivisemmiksi mesenkymaalisoluiksi ja sitä kautta lisää syöpäsolujen kykyä levitä ja muodostaa etäpesäkkeitä – tarjoten biologisen selityksen sen yhteydelle huonoon ennusteeseen.

Tällä hetkellä kliinisessä käytössä olevat biomarkkerit pään ja kaulan levyepiteelisyövässä rajoittuvat p16- ja PD-L1-merkkiaineisiin, joilla on tunnettuja rajoitteita etenkin varhaisvaiheen sairauksissa. Uusi LIMA1-alfa-testi edustaa ensimmäistä kliinisesti käyttökelpoista biomarkkeria, jonka avulla voidaan tunnistaa potilaat, jotka voitaisiin hoitaa pelkällä leikkauksella.

– Uskomme, että tämä voi merkitä käännekohtaa pään ja kaulan syövän yksilöllisessä hoidossa. Tavoitteenamme on, että LIMA1-testaus otetaan osaksi rutiinidiagnostiikkaa ja hoidon suunnittelua kaikille pään ja kaulan levyepiteelisyöpää sairastaville potilaille, toteaa dosentti Ventelä.

Tutkimus luo vahvan perustan pään ja kaulan levyepiteelisyövän potilaille tarjottaville vähemmän kuormittaville ja kohdennetummille hoitostrategioille. Turun yliopisto on hakenut löydöksille patenttisuojaa, ja niiden pohjalta on perustettu syöpädiagnostiikan start up -yritys Thestra Oy, joka pyrkii tuomaan testin EPLINEx®-tuotemerkillä potilaskäyttöön vielä tämän vuoden aikana.

Alkuperäistutkimusta ovat rahoittaneet Jane ja Aatos Erkon säätiö, Syöpäsäätiöt, Suomen Lääketieteen Säätiö ja Business Finland.

Tutkimusartikkeli on julkaistu arvostetussa Embo Molecular Medicine -lehdessä 17.7.2025.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sami VenteläDosenttiTurun Biotiedekeskus, Turun yliopisto / Turun yliopistollinen keskussairaala

Puh:0505166966satuve@utu.fi

Jukka WestermarckProfessoriTurun Biotiedekeskus, Biolääketieteen laitos ja InFlames, Turun yliopisto

Puh:0407423007jukwes@utu.fi

Linkit

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.

Turun yliopiston mediatiedotteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto

Antibioottiresistenssi ennustaa korkeampaa kuolleisuutta 17 vuoden seurannassa – ruokavalio ja sukupuoli yhteydessä15.7.2025 10:44:21 EEST | Tiedote

Turun yliopiston johtamassa väestötutkimuksessa selvitettiin antibioottiresistenssin yleisyyteen kytkeytyviä tekijöitä. Antibioottien käytön lisäksi suurempaa resistenssikuormaa ennustivat ruokavalio, sukupuoli, asuinpaikka, tulotaso ja tietyt suolistobakteerit. Suuri resistenssikuorma oli yhteydessä 40 prosenttia korkeampaan kokonaiskuolleisuusriskiin seurannan aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye