Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tukala helle jatkuu – pitkittynyt helle on terveysriski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille

Jaa

Tukalan helteen on ennustettu jatkuvan osassa maata. Varoitus tukalasta helteestä annetaan, kun vuorokauden ylin lämpötila ylittää 27 astetta ja keskilämpötila on yli 20 astetta. Pitkittynyt helle lisää sairaalahoidon tarvetta ja kuolleisuutta erityisesti ikääntyneillä.

Pitkittyneestä, muutamia viikkoja kestävästä hellejaksosta voi Suomessa aiheutua tutkimusten mukaan jopa useampia satoja sairaalahoitojaksoja ja ennenaikaisia kuolemia. Vakavat terveyshaitat liittyvät yleensä siihen, että kuumarasitus pahentaa perussairauksien oireita.

Vakavien terveyshaittojen riskiä helteellä lisäävät esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, krooniset hengityselinsairaudet, munuaissairaudet, diabetes, mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt sekä hermoston sairaudet, kuten muistisairaudet.

Kuumuus ja hikoilusta aiheutuva nestevajaus voivat myös johtaa lämpösairauksiin, kuten lievään tai vakavampaan lämpöuupumukseen ja pahimmillaan jopa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen, jos elimistön lämpötila nousee vaarallisen korkeaksi.

Voimakas helle voi olla terveysriski myös nuoremmille ja perusterveille, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävän hyvin. Haitoille alttiita ovat varsinkin vauvat ja pienet lapset, raskaana olevat sekä kuumissa olosuhteissa raskasta fyysistä työtä tekevät ja urheilevat.

Kuumarasitus voi myös väsyttää ja aiheuttaa uniongelmia, heikentää keskittymiskykyä sekä lisätä tapaturma-alttiutta.

Pidä sisätilat viileinä

Helteen pitkittyessä rakennukset voivat kuumentua voimakkaasti. Korkeat huonelämpötilat lisäävät terveyshaittojen riskiä, kun kuumarasitus lisääntyy eikä helpota yölläkään riittävästi. Haittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä.

Kotien lisäksi sisätilojen viileyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota sosiaali- ja terveydenhuollon hoito- ja hoivalaitoksissa sekä lasten päivähoitopaikoissa.

”Auringonpuoleiset ikkunat tulisi suojata päivisin sälekaihtimien tai verhojen avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat läpivedon avulla illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä. Riskiryhmään kuuluvien kannattaa käyttää huoneilman jäähdytyslaitteita, jos se on mahdollista”, sanoo THL:n johtava tutkija Timo Lanki.

Myös ilmaa kierrättävä tuuletin helpottaa oloa, jos ilman lämpötila on alle 35 astetta. Tätä lämpimämmässä tuuletinta ei pidä kuitenkaan käyttää, sillä se lisää kehon lämpökuormaa.

Jos lämpötila nousee kotona tukalan kuumaksi, on hyvä viettää aikaa jossakin viileämmässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa.

Huolehdi läheisistäsi ja hakeudu tarvittaessa hoitoon

Helteen pitkittyessä jokaisen on tärkeää huolehtia oman hyvinvoinnin lisäksi myös läheisistä, naapureista ja muista kanssaihmisistä. Haavoittuvimmassa asemassa ovat yksin asuvat ikääntyneet ja erityisesti he, joiden toimintakyky on merkittävästi heikentynyt fyysisistä tai psyykkisistä syistä johtuen.

”Riskiryhmiin kuuluviin kannattaa pitää yhteyttä päivittäin ja tarkistaa, että kaikki on hyvin. Läheiset ja myös naapurit voivat tukea kuumuudelta suojautumisessa ja tarvittaessa auttaa ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon”, Lanki toteaa.

Jos heikosta toimintakyvystä kärsivän ikääntyneen asunto kuumenee voimakkaasti, on hyvä harkita mahdollisuutta tilapäismajoitukseen läheisten luona.

Terveydenhuoltoon kannattaa olla yhteydessä, jos ilmenee voimakkaita tai pitkittyneitä lämpösairauden oireita, perussairauden oireet selvästi pahenevat tai yleistila heikkenee. Yhteyttä tulisi ottaa ensisijaisesti puhelimella (oma terveysasema tai Päivystysapu p. 116117). Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Lisätietoja

Helle

Helteen terveyshaittojen torjuntaohjeet väestölle

Helteen terveyshaittojen torjunta hoitolaitoksissa

Hellehaittojen torjuntaohjeita päiväkodeille, kouluille ja muille lapsista huolehtiville

Lämpösairauksien oireet ja hoito

Kesäterveys - vastauksia yleisimpiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin

Timo Lanki
johtava tutkija
THL
puh. 029 524 6326
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Lähipäiville ennustettu tukalaa hellettä – suojaa itseäsi ja läheisiäsi kuumuuden haitoilta11.7.2025 15:13:50 EEST | Tiedote

Ilmatieteen laitos on antanut suurinta osaa maata varoituksen lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä. Hellevaroitus annetaan, kun vuorokauden ylin lämpötila ylittää 27 astetta ja keskilämpötila 20 astetta. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi. Varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista tai toimintarajoituksista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille. Myös raskaana olevien sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilevien kannattaa suojautua hyvin. Kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva nestevajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai pahimmillaan hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen. Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys, pahoinvointi ja elimistön lämpötilan nousu. Lievän lämpöuupumuksen oireet yleensä he

THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi

Muistutuskutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1023.6.2025 11:28:25 EEST | Kutsu

Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye