EU:n rahoitus 2028 - 2034: Euroopan on priorisoitava kasvua ja turvallisuutta
EU:n monivuotisen rahoituskehyksen (MFF) on tarjottava uskottavat panostukset Euroopan kasvukäänteen, kilpailukyvyn, investointien ja turvallisuuden vahvistamiseksi. Ukrainalle on varmistettava riittävä rahoitus sekä jälleenrakentamiseen että puolustustarvikkeiden hankintaan.
Komissio julkisti 16.7. esityksensä EU:n seuraavaksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi vuosille 2028–2034 (Multiannual Financial Framework, MFF).
EK odottaa uudelta rahoituskehykseltä sekä selkeitä painopisteitä että joustonvaraa kriisitilanteiden varalle. Ensivaikutelman mukaan painopisteet vaikuttavat EK:n arvion mukaan oikeilta, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies:
”EU-rahoitusta on ohjattava entistä vahvemmin vauhdittamaan kilpailukykyä ja talouskasvua sekä vahvistamaan turvallisuutta, mukaan lukien puolustusteollisuus. Euroopan on panostettava uskottavalla ja vaikuttavalla tavalla uusiin teknologioihin, innovaatiorahoitukseen, vihreään siirtymään ja turvallisuuden vahvistamiseen.”
Euroopan tulevaisuus ratkaistaan Ukrainassa, korostaa Häkämies:
”Ukrainalle on varmistettava riittävä rahoitus sekä jälleenrakentamiseen että puolustustarvikkeiden hankintaan. Meidän on myös varauduttava edistämään Ukrainan EU-jäsenyyttä.”
Rahoituksen saaminen pitää ratkaista hankkeiden aidon kilpailun perusteella
Kasvun näkökulmasta paras vaihtoehto on, jos mahdollisimman suuri osa EU-rahoituksesta jaetaan kilpailullisesti eli niille investointihankkeille, jotka ovat kansainvälisesti korkeatasoisimpia ja joilla on parhaat menestymisen edellytykset. Heikkotasoista toimintaa ei tule pönkittää EU-rahalla.
Häkämiehen mukaan on vakavasti mietittävä, voidaanko EU-rahoitusta jatkossa myöntää entiseen malliin jäsenmaille, jotka toimivat EU:n yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vastaisesti. EK pitääkin erittäin tärkeänä, että EU-rahoituksen ehdollisuutta vahvistetaan ja varojen käytön valvontaa tehostetaan.
Hyvä, että komission ehdotuksessa kiinnitetään hyökkäyssodasta kärsineiden alueiden asemaan huomiota. Jatkoneuvotteluissa on tärkeä varmistaa, että ratkaisu on sellainen, josta Suomi pystyy aidosti hyötymään.
Yritykset tarvitsevat kasvun kannusteita, ei lisäveroja
Komissio esittää budjetin rahoittamiseksi myös uutta yritysmaksua (CORE). Se tuntuu askeleelta väärään suuntaan, arvioi Häkämies:
”Euroopan kasvun kannalta yritykset ovat avainasemassa. Pitäisi ennemminkin kehittää kannustimia kasvulle ja innovaatioille, eikä heikentää unionin kilpailukykyä uusien verojen muodossa. EK:ssa olemme pikemminkin olleet huolissamme Euroopan kärsimästä investointivajeesta, ja olemme esittäneet niiden vauhdittamiseksi lisää EU-tason rahoitusta. Vaarana on myös, että omien ponnistelujensa ansiosta menestyneet yritykset joutuvat rahoittamaan koheesiomaiden tarpeita”.
Suomen maksuosuuden on oltava reilu suhteessa verrokkimaihin
Ehdotettu uusi rahoituskehys olisi kooltaan merkittävästi nykyistä suurempi. Yksi tulevien neuvottelujen keskeisistä kysymyksistä onkin, miten EU:n kasvavat menot tulisi rahoittaa. EK:n mielestä ensisijaisin kysymys on kuitenkin se, mihin varoja käytetään ja millaista lisäarvoa ne tuottavat.
Lisärahoitustarpeet tulisi kattaa ensisijaisesti uudelleenkohdentamalla olemassa olevia resursseja, kehittämällä EU:n omia varoja tai lisäämällä jäsenmaiden maksuosuuksia. Suomen maksuosuuden pitää kuitenkin olla jatkossakin reilu suhteessa verrokkimaihin. Yhteisvelkaa tulisi käyttää vain viimesijaisena keinona – esimerkiksi Ukrainan tukemiseen sekä turvallisuuden ja puolustuksen tarpeisiin.
Suomen osalta erityisiä intressejä liittyy myös Suomen saavutettavuuteen ja itäisten raja-alueidemme elinvoimaisuuteen, ovathan ne kärsineet merkittävästi Venäjän hyökkäyssodan seurauksista. Siksi on myönteistä, että sotilaallisen liikkuvuuden rahoitusta on esitetty jopa kymmenkertaistettavaksi. Suomen mahdollisuuksia hyödyntää EU-rahoitusta on jatkoneuvotteluissa tärkeä edistää.
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen haastattelupyynnöt EK:n viestinnän kautta (tiedottaja Satu Toivonen, puh. 040 8212 097)
EU-asioista vastaava johtaja Lotta Nymann-Lindegren, puh. 040 509 6527
etunimi.sukunimi@ek.fi
Yhteyshenkilöt
Satu ToivonenTiedottaja
Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
EU:n ilmastotavoite vuodelle 2040 luo myönteistä näkymää puhtaille investoinneille2.7.2025 15:10:08 EEST | Tiedote
Komissio ehdottaa 90 prosentin päästövähennystavoitetta vuodelle 2040 ja tarjoaa samalla jäsenmaille uusia joustomahdollisuuksia sen saavuttamiseksi. Esitys istuu EK:n jo aiemmin liittojensa kanssa määrittelemään tavoitehaarukkaan. Puhtaan siirtymän investoinnit saavat tästä positiivista näkymää pitkälle eteenpäin. Komissio antoi tänään odotetun ehdotuksensa EU:n ilmastolain muuttamiseksi niin, että vuoden 2040 ilmastotavoite olisi 90 prosenttia verrattuna vuoden 1990 päästöihin. Näin EU edistää tavoitettaan saavuttaa ilmastoneutraalisuus vuoteen 2050 mennessä. Ehdotettu 2040-tavoite sisältäisi jäsenmaille tarjottuja joustoja. Maat voisivat esimerkiksi huomioida päästövähennyksissään myös EU:n ulkopuolella toteutettuja ilmastotoimia. Näiden kansainvälisten päästövähennysyksiköiden käyttöönotto on komission aiempaan ilmastopolitiikkaan verrattuna selkeä muutos, jossa on kuultu sekä jäsenmaiden että elinkeinoelämän toiveita kustannustehokkaampien päästövähennysten sallimisesta. EU:n 2040
MEDIAKUTSU 7.7. - Trumpin aikaraja umpeutuu; mitä EU:n ja USA:n tullidiililtä odotetaan?1.7.2025 10:31:00 EEST | Kutsu
MEDIAINFO: Trumpin aikaraja umpeutuu – mitä EU:n ja USA:n tullidiililtä odotetaan? Aika: ma 7.7. klo 14 – 14.30 Toteutus: Teams Hyvä toimittaja / toimitus USA:n ja EU:n tullineuvotteluissa odotetaan ratkaisua tai ainakin merkittävää välietappia, kun presidentti Trumpin asettama takaraja umpeutuu 8.7. Tervetuloa kuulemaan EK:n kansainvälisestä kaupasta ja kauppapolitiikasta vastaavan johtajan Timo Vuoren arvioita: Trump on uhannut asettaa EU:lle peräti 50 prosentin lisätullit, jos EU ei helpota amerikkalaisyritysten toimintaa sisämarkkinoillaan. Mitä voi päätellä neuvotteluiden etenemisestä? Syttyykö transatlanttinen kauppasota, jos diiliä ei synny? Mitkä ovat realistiset vaihtoehdot ja mitä ne tarkoittaisivat Euroopan taloudelle ja Suomen viennille? Maailmantilanne on saanut EU:n vauhdittamaan uusia kauppadiilejä myös muissa maanosissa. Kesän aikana toivotaan viimeistä sinettiä Mercosur-kauppasopimukselle, joka avaisi Suomenkin vientiyrityksille pääsyn Latinalaisen Amerikan jättimarkki
Elinkeinoelämän luottamus loivassa nousussa27.6.2025 08:00:18 EEST | Tiedote
Yritysten talousluottamus oli kesäkuussa kokonaisuutena aavistuksen nousussa. Teollisuudessa ja palveluissa pientä luottamuksen kasvua, rakentaminen ja vähittäiskauppa alaspäin.
EU:n valtiontukijoustot jatkuvat pitkälle tulevaisuuteen – riskit kilpailun vääristymisestä ilmeisiä25.6.2025 18:06:00 EEST | Tiedote
Komissio teki 25.6. päätöksen valtiontukijoustojen jatkumisesta. EU:n jäsenmaiden sallitaan jakaa avokätisiä valtiontukia yrityksilleen aina vuoden 2030 loppuun saakka.
EK: Työttömyysturvan ja työmarkkinatuen yhdistäminen vasta ensiaskel kohti yleistukea19.6.2025 07:33:49 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää hallituksen esitystä työttömyysturvan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen yhdistämisestä erinomaisena uudistuksena. Uudistuksen myötä sosiaalituki selkeytyy ja vie kohti työtä kannustavaa yleistukimallia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme