Rikkomispäätökset: Komissio kehottaa Suomea korjaamaan puutteet EU:n lainsäädännön noudattamisessa
Euroopan komissio on julkaissut rikkomusmenettelyjä koskevan heinäkuun koosteen, joka sisältää komission oikeudelliset toimenpiteet niitä EU:n jäsenmaita vastaan, jotka eivät ole noudattaneet EU:n lainsäädännön mukaisia velvoitteitaan. Suomelle annetaan kaksi muistutusta.
Kriittisten toimijoiden häiriönsietokykyä koskeva direktiivi
Euroopan komissio on päättänyt lähettää perustellun lausunnon Suomelle ja 12 muulle jäsenmaalle, koska ne eivät ole ilmoittaneet komissiolle kansallisista toimenpiteistä, joilla direktiivi kriittisten toimijoiden häiriönsietokyvystä ((EU) 2022/2557) saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä. Jäsenmaiden oli määrä saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään 17. lokakuuta 2024 mennessä. Direktiivillä vahvistetaan yhteiskunnan ja talouden kannalta elintärkeitä palveluja tarjoavien kriittisten toimijoiden häiriönsietokykyä erilaisia uhkia – kuten luonnonkatastrofeja, terrori-iskuja, sisäpiiriuhkia ja sabotaasia – vastaan. Näin pyritään varmistamaan, ettei esimerkiksi energia-, liikenne-, terveys-, vesi-, pankki- ja digitaalisen infrastruktuurin palveluiden tarjoaminen keskeydy missään tilanteessa. Jotta tämä tärkeä tavoite voidaan saavuttaa, direktiivi on saatettava ripeästi osaksi EU-maiden kansallista lainsäädäntöä. Suomella on nyt kaksi kuukautta aikaa vastata ja toteuttaa tarvittavat toimenpiteet. Muussa tapauksessa komissio voi päättää viedä asian unionin tuomioistuimeen ja pyytää taloudellisten seuraamusten määräämistä.
Metaaniasetus
Euroopan komissio on tänään päättänyt lähettää viralliset ilmoitukset Suomelle ja kahdeksalle muulle jäsenmaalle, koska ne ovat rikkoneet metaaniasetusta (EU) 2024/1787. Maat eivät ole nimenneet eivätkä ilmoittaneet komissiolle toimivaltaista viranomaista, joka vastaa sääntöjen soveltamisen seurannasta ja valvonnasta. EU:n metaaniasetuksella pyritään vähentämään öljy-, maakaasu- ja kivihiilialan metaanipäästöjä. Sen tavoitteena on parantaa metaanipäästöjen mittaamista ja raportointia EU:ssa, edistää niiden vähentämistä sekä lisätä avoimuutta EU:ssa ja maailmanlaajuisesti. Asetuksella myös kannustetaan EU:n kansainvälisiä kumppaneita mittaamaan, raportoimaan ja vähentämään metaanipäästöjään. Jäsenmaiden oli ilmoitettava toimivaltaisten viranomaistensa nimet ja yhteystiedot komissiolle viimeistään 5. helmikuuta 2025. Suomella on nyt kaksi kuukautta aikaa vastata ilmoitukseen ja korjata komission esiin tuoma puute. Jos komissio ei saa tyydyttävää vastausta, se voi päättää antaa Suomelle perustellun lausunnon.
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/inf_25_1628
Yhteyshenkilöt
Kati LaitinenViestintäpäällikkö, edustuston apulaispäällikkö
Puh:050 472 6837kati.laitinen@ec.europa.euEuroopan komission Suomen-edustusto
Euroopan komission Suomen-edustuston tehtävänä on:
- Tiedottaa Euroopan unionin toiminnasta ja sen vaikutuksista Suomessa.
- Tarjota suomalaisille tiedotusvälineille ja suoraan kansalaisille tietoa EU:n toimista ja päätöksistä
toimia EU-komission edustajana Suomessa.
- Raportoida komissiolle tärkeistä poliittisista, taloudellisista ja yhteiskunnallisista kehityskuluista Suomessa.
Euroopan komission Suomen-edustuston kotisivu: https://finland.representation.ec.europa.eu/index_fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Euroopan komission Suomen-edustusto
Vahvemman Euroopan kunnianhimoinen budjetti 2028–203416.7.2025 20:08:10 EEST | Tiedote
Euroopan komissio esitti tänään ehdotuksensa EU:n seuraavaksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi. Kunnianhimoisen ja dynaamisen budjetin koko on lähes 2 biljoonaa euroa, mikä vastaa 1,26:ta prosenttia vuosien 2028–2034 keskimääräisestä bruttokansantulosta EU:ssa.
Oikeusvaltiokertomus 2025: oikeusvaltioperiaate on tärkeää Euroopan demokratialle, turvallisuudelle ja taloudelle8.7.2025 17:15:30 EEST | Tiedote
Komissio julkaisi tänään kuudennen oikeusvaltiokertomuksensa, jossa tarkastellaan oikeusvaltioperiaatteen kehitystä kaikissa jäsenvaltioissa. Kertomus vahvistaa jäsenvaltioiden kanssa tehtävää yhteistyötä, joka pohjautuu ennaltaehkäisevään ja vuoropuheluun perustuvaan lähestymistapaan oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi, ja on tärkeä kannustin uudistuksille.
Komissio käynnistää kvanttistrategian Euroopan kilpailukyvyn parantamiseksi2.7.2025 16:56:08 EEST | Tiedote
Euroopan komissio on tänään esitellyt kvanttistrategian, jolla edistetään häiriönsietokykyistä ja itsenäistä kvanttiekosysteemiä. Strategian avulla lisätään startup-yritysten kasvua ja muutetaan läpimurtotieteen saavutuksia markkinavalmiiksi sovelluksiksi säilyttäen samalla Euroopan tieteellinen johtoasema.
EU:n ilmastolaki: uusi tie vuoteen 20402.7.2025 14:24:35 EEST | Tiedote
Euroopan komissio ehdotti tänään EU:n ilmastolakiin muutosta, jossa asetetaan EU:n vuoden 2040 ilmastotavoitteeksi vähentää kasvihuonekaasujen nettopäästöjä 90 prosenttiin vuoden 1990 tasosta. Ehdotettu muutos tuo varmuutta investoijille ja innovoinnille, vahvistaa yritysten teollista johtoasemaa ja parantaa Euroopan energiavarmuutta.
EU:s rymdförordning förbättrar säkerheten och stärker konkurrenskraften26.6.2025 15:05:57 EEST | Pressmeddelande
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till EU:s rymdförordning. Den ambitiösa förordningen syftar till att göra Europas rymdsektor renare, säkrare och mer konkurrenskraftig.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme