Petteri Orpo esitteli Suomen kestävän kehityksen raportin YK:ssa – Fingo: Suomella riittää vielä rutkasti töitä
Vaikka Suomi on edistynyt monen kestävän kehityksen tavoitteen osalta, petrattavaa riittää. Fingon globaalin oikeudenmukaisuuden asiantuntija Silla Ristimäki seuraa YK:n kokousta paikan päällä New Yorkissa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) esitteli Suomen Agenda 2030 -maaraportin tiistaina YK:n kestävän kehityksen arviointi- ja seurantakokouksessa New Yorkissa. Maaraportti tarkastelee Suomen toimia ja edistystä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.
Valtion arvion lisäksi raporttiin on sisällytetty muun muassa kansalaisjärjestöjen, yritysten ja nuorten näkemykset tavoitteiden toteutumisesta. Suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo on vastannut kansalaisyhteiskunnan näkemysten keräämisestä raporttiin.
”Järjestöjen ja muiden sidosryhmien näkemysten sisällyttäminen raporttiin on maailmalla ainutlaatuista. Suomi näyttää tällä toimintatavalla hyvää esimerkkiä. Kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta ilman eri tahojen toisiaan täydentäviä toimia”, sanoo Fingon globaalin oikeudenmukaisuuden asiantuntija Silla Ristimäki.
Suomi on edennyt mallikkaasti monen kestävän kehityksen tavoitteen osalta. Kansalaisjärjestöt arvostavat erityisesti Suomen pitkäaikaista sitoutumista ulko-, turvallisuus- ja kehityspoliittisiin prioriteetteihin, kuten naisten ja tyttöjen oikeuksiin, seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin sekä koulutukseen.
Töitä riittää edelleen
Töitä on kuitenkin vielä paljon jäljellä – Fingo nostaa tässä tiedotteessa esiin esimerkkejä Suomen haasteista kestävän kehityksen edistämisessä globaalisti.
Orpon hallitus on tehnyt mittavia leikkauksia kehitysyhteistyöhön. Samaan aikaa Suomi ei ole esimerkiksi sitoutunut lisäämään kansainvälistä ilmastorahoitusta ja on tukenut heikennyksiä EU:n yritysvastuulakiin.
”Kun Suomi ei kanna globaalia vastuuta, seuraukset osuvat maailman haavoittuvimmassa asemassa oleviin ihmisiin”, Ristimäki huomauttaa.
Suomen toiminnalla on kielteisiä vaikutuksia maamme rajojen ulkopuolella: Suomen materiaalijalanjälki asukasta kohti ja materiaalien kulutusaste ovat EU:n keskiarvoa korkeammat.
”Suomen kulutuksen vaikutuksia rajojemme ulkopuolella ei myöskään seurata riittävästi”, Ristimäki painottaa.
Suomen yksi vahvuus on monitoimjayhteistyön merkityksen tunnistaminen: kansalaisyhteiskunnan lisäksi monet kaupungit ovat osoittaneet sitoutumisensa kestävän kehityksen saavuttamiseen paikallisella tasolla, ja yksityisellä sektorilla on halua edistää kestävyyttä. Monitoimijayhteistyön näkökulmasta hallituksen merkittävät leikkaukset kansalaisjärjestöjen tukiin ja ammattiliittojen aseman heikentäminen ovat huolestuttavia. Kansalaisyhteiskunta on Suomen omien linjausten mukaisesti demokratian kulmakivi.
”Kansalaisyhteiskunnan heikkeneminen heikentää myös yhteiskuntarauhaa”, Ristimäki muistuttaa. ”Se myös heikentää Suomen mahdollisuuksia luoda luotettavia kumppanuuksia muiden maiden kanssa.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Silla Ristimäkiasiantuntija, globaali oikeudenmukaisuusSuomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Puh:+358 50 317 6702silla.ristimaki@fingo.fiMika Niskanenvaikuttamisviestinnän asiantuntijaSuomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Huom. Suomen ja New Yorkin aikaeron myötä voit sopia haastattelusta myös Mika Niskasen välityksellä.
Kuvat




Linkit
Fingo on suomalaisten kansalaisjärjestöjen kattojärjestö, joka edistää kestävää kehitystä ja kansalaisyhteiskunnan vahvistumista globaalisti. Noin 250 jäsentämme työskentelee kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen, globaalin kansalaiskasvatuksen, humanitaarisen avun, rauhantyön, ihmisoikeustyön tai muun kestävää kehitystä edistävän toiminnan parissa Suomessa ja maailmalla. Fingo viestii, vaikuttaa, kouluttaa, kokoaa ihmiset yhteen ja rohkaisee toimintaan. Teemme töitä, jotta maailma olisi reilumpi − ihan kaikille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Maailman enemmistö sopi 3 500 miljardin euron keräämisestä kestävään kehitykseen vuosittain7.7.2025 15:02:03 EEST | Tiedote
Kansainvälinen kestävän kehityksen rahoituksen konferenssi (FfD4) saatiin päätökseen 3.7. Espanjan Sevillassa. Konferenssissa sovittiin tavoitteesta kerätä vuosittain 3 500 miljardia euroa kestävän kehityksen edistämiseen. Sopimuksen takana on valtaosa YK:n jäsenmaista. Rahoitus pyritään saamaan kokoon esimerkiksi järjestelemällä velkoja, parantamalla maiden verojärjestelmiä sekä lisäämällä investointeja. Myös kehitysyhteistyörahoituksella on roolinsa, erityisesti vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten ja yhteisöjen tukemisessa. Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo osallistui FfD4:ään osana Suomen delegaatiota. Järjestöistä myös Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu olivat mukana delegaatiossa.
Järjestöt YK:n huippukokouksesta: kestävän kehityksen sitoumukset vaarassa sammua − globaalin yhteistyön liekkiä pidettävä yllä3.7.2025 10:15:52 EEST | Tiedote
Sitoumukset kestävän kehityksen tavoitteisiin uhkaavat sammua: sodat, pandemiat, ilmastokriisi sekä eriarvoistava talouskehitys ovat tehneet maailmasta turvattoman yhä useammille ihmisille. Kansalaisjärjestöt peräänkuuluttavat Suomelta vahvempia toimia oikeudenmukaisen ja vakaan globaalin järjestelmän edistämiseksi.
Rahaa kestävälle kehitykselle riittää, jos rahavirrat kohdennetaan oikein – YK:n kestävän kehityksen rahoituskonferenssin tulee nostaa kunnianhimon tasoa30.6.2025 10:02:17 EEST | Tiedote
YK:n tänään Sevillassa alkavassa kestävän kehityksen neljännessä rahoituskonferenssissa (FfD4) tulisi vahvistaa kestävän kehityksen rahoituksen demokratiaa, synergiaa ja tavoitteellisuutta. Konferenssia varten valmistellusta loppuasiakirjasta puuttuu sitovuutta: toimet ja tavoitteet ovat oikeansuuntaisia, mutta perustuvat liian usein toiveisiin, suosituksiin ja luonnehdintoihin, arvioi suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo. Erityisesti huomiota tulisi kiinnittää rahoitusjärjestelmän demokraattisuuteen, globaaliin vero-oikeudenmukaisuuteen ja velkakestävyyteen.
Fingon suositukset Financing for Sustainable Development 4 -konferenssiin28.6.2025 07:15:00 EEST | Artikkeli
Neljäs kansainvälinen kehitysrahoituskonferenssi (FFD4) järjestetään Sevillassa 30.6.–3.7.2025. Sen tarkoituksena on vauhdittaa kestävän kehityksen tavoitteiden loppuunsaattamista varmistamalla kestävän kehityksen tavoitteiden rahoitus.
Fingo: ”Hallituksen leikkauspolitiikalla ei ole takanaan kansan tukea” – UM:n mielipidemittauksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä17.6.2025 12:57:32 EEST | Tiedote
Ulkoministeriön mielipidemittauksen mukaan ainoastaan noin joka neljäs suomalainen näkee, että Suomen pitäisi tehdä jatkossa leikkauksia kehitysyhteistyön määrärahoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme