Skanssin biodiversiteettipuistosta löytyi Suomesta aiemmin tuntematon hyönteisryhmä
Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön hyönteistutkijat löysivät Suomesta aiemmin tuntemattoman pistiäisalaheimon Turussa sijaitsevasta Skanssin biodiversiteettipuistosta. Puistossa suoritettujen laajojen kenttätutkimusten aikana löytynyt Brachycyrtus ornatus on mustakeltainen ja näyttävä loispistiäislaji, joka luokitellaan ahmaspistiäisiin kuuluvaan Brachycyrtinae-alaheimoon. Valtaosa alaheimoon kuuluvista pistäislajeista elää tropikiissa. Salaperäiseen alaheimoon kuuluvat lajit loisivat harsokorentojen koteloissa.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat ovat erikoistuneet tuntemattoman luonnon monimuotoisuuden ja luonnon köyhtymisen tutkimukseen. He nimeävät vuosittain esimerkiksi kymmeniä tieteelle tuntemattomia eliölajeja eri puolilta maapalloa. Yksikön tutkijat selvittävät aktiivisesti myös Suomen eliölajistoa esimerkiksi Varsinais-Suomen alueella. Luonnon monimuotoisuuteen liittyviä kenttätutkimuksia tehdään tällä hetkellä esimerkiksi Turkuun kuuluvassa Skanssin biodiversiteettipuistossa.
Skanssin biodiversiteettipuisto on ensimmäinen laatuaan koko Euroopassa. Se eroaa perinteisistä luonnonsuojelualueista siten, että siellä luontoa ei vain suojella vaan sen monimuotoisuutta myös lisätään aktiivisesti. Puiston perustaminen vahvistaa pitkällä tähtäimellä alueen luontoarvoja ja siitä kehitetään myös kaupunkilaisille ja Turussa vieraileville houkuttelevaa oleskelualuetta, jossa luonnosta voi oppia. Skanssin biodiversiteettipuistossa tutkijoilla on hyvä mahdollisuus selvittää kaupunkialueiden luonnon monimuotoisuutta ja sen hyötyjä.
– Uusi tutkimuksemme osoittaa, että myös kaupunkiluonnossa elää harvinaisia, uhanalaisia tai Suomesta aiemmin tuntemattomia eliölajeja. Ne löytyvät usein perusteellisten biodiversiteettitutkimusten aikana, väitöskirjatutkija Emil M. Österman Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä kertoo.
Suomeen levittäytyy koko ajan uusia eteläisiä hyönteislajeja
Biodiversiteettipuistosta löytynyt Brachycyrtus ornatus -laji luokitellaan ahmaspistiäisten heimoon Ichneumonidae, johon kuuluvia lajeja on löytynyt Suomesta yli 2800. Alaheimolla ei ole vielä suomenkielistä nimeä. Ahmaspistiäiset ovat toisten hyönteis- tai hämähäkkilajien loisia, eli niin sanottuja parasitoideja. Brachycyrtinae-pistiäisten biologiasta tiedetään vielä vähän, mutta niiden tiedetään loisivan ainakin harsokorentojen koteloissa.
– Suomesta aiemmin tuntemattoman pistiäisalaheimon löytyminen on harvinaista. Suomen ahmaspistiäislajisto tunnetaan kansainvälisesti arvioiden hyvin, vaikka uutta tietoa tuleekin jatkuvasti. Osasimme odottaa Brachycyrtus ornatus -lajia löydettäväksi Suomesta, sillä se raportoitiin Ruotsista 14 vuotta sitten. Laji on vähitellen levittäytynyt pohjoisen suuntaan, mikä johtuu mahdollisesti ilmastonmuutoksesta. Nyt tehty havainto on maailman pohjoisin. Suomenkin eliölajistoon tulee koko ajan uusia eteläisiä lajeja, jotka eivät ole aiemmin selviytyneet pohjolan kylmissä olosuhteissa, professori Ilari E. Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä kertoo.
Hyönteistutkimukset jatkuvat biodiversiteettipuistossa
Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön hyönteistutkijat jatkavat Skanssin biodiversiteettipuiston hyönteislajiston selvittämistä. Puisto tarjoaa tutkijoille hyvän mahdollisuuden selvittää eliölajiston muutosta alueella, jonka luontoarvoja pyritään aktiivisesti vahvistamaan tulevien vuosien aikana.
– Toivomme, että nyt raportoitu mielenkiintoinen lajilöytö innostaa turkulaisia ja kaupungissa vierailevia tarkkailemaan Skanssin biodiversiteettipuiston luonnon monimuotoisuutta. Kaupunkialueillakin elää usein monimuotoinen eliölajisto, jonka seuraaminen on loppumaton innostuksen lähde, Österman ja Sääksjärvi iloitsevat.
Skanssin biodiversiteettipuisto on osa Urban Biodiversity Parks -hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin European Urban Initiative – Innovative Actions (EUI-IA) -rahoitusohjelmasta.
Tutkimuksen tulokset julkaistiin ja on vapaasti luettavissa kansainvälisessä Biodiversity Data Journal -tiedelehdessä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Emil M. ÖstermanVäitöskirjatutkijaTurun yliopiston biodiversiteettiyksikkö
emoste@utu.fiwww.utu.fi/fi/ihmiset/emil-ostermanIlari SääksjärviProfessoriTurun yliopisto, biodiversiteettiyksikkö
Puh:+358 40 546 0976ileesa@utu.fiwww.utu.fi/fi/ihmiset/ilari-saaksjarviKuvat


Linkit
Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto
Uusi diagnostinen läpimurto paljastaa, mitkä pään ja kaulan alueen syöpää sairastavat potilaat voidaan parantaa pelkällä leikkauksella22.7.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa tutkimuksessa kehitettiin LIMA1-alpha-proteiiniin perustuva diagnostinen testi, jonka avulla voidaan erottaa ne pään ja kaulan levyepiteelisyöpää sairastavat potilaat, jotka ovat parannettavissa pelkällä leikkauksella ilman säde- tai solunsalpaajahoitoja.
Antibioottiresistenssi ennustaa korkeampaa kuolleisuutta 17 vuoden seurannassa – ruokavalio ja sukupuoli yhteydessä15.7.2025 10:44:21 EEST | Tiedote
Turun yliopiston johtamassa väestötutkimuksessa selvitettiin antibioottiresistenssin yleisyyteen kytkeytyviä tekijöitä. Antibioottien käytön lisäksi suurempaa resistenssikuormaa ennustivat ruokavalio, sukupuoli, asuinpaikka, tulotaso ja tietyt suolistobakteerit. Suuri resistenssikuorma oli yhteydessä 40 prosenttia korkeampaan kokonaiskuolleisuusriskiin seurannan aikana.
Alkava Alzheimerin tauti voi näkyä aivoissa jo keski-iässä14.7.2025 09:55:54 EEST | Tiedote
Kansallinen väestötutkimus osoittaa, että Alzheimerin tautiin liittyvät merkit voivat näkyä aivoissa jo keski-iässä. Tulevaisuudessa verinäytteestä määritettävät Alzheimerin tautiin liittyvät merkkiaineet voisivat mahdollistaa taudin varhaisemman toteamisen. Tällöin ennaltaehkäisevä hoito osattaisiin kohdentaa oikeille henkilöille taudin ollessa vielä lievä.
Koivun siitepölykausi oli Suomessa tänä vuonna poikkeuksellisen pitkä10.7.2025 11:09:15 EEST | Tiedote
Koivun siitepölykautta kesti maaliskuun lopulta heinäkuun alkuun. Syynä kauden venymiseen olivat varhaiset siitepölykulkeumat etelämpää Euroopasta sekä viileän kevään johdosta pitkittynyt paikallinen kukinta. Lisäksi siitepölyä kantautui Norjan ja Ruotsin vuorilta vielä keskellä kesää. Kukinta oli hieman runsaampaa kuin keskivertovuonna.
Raskauden aikainen suoliston mikrobisto on yhteydessä äidin masennus- ja ahdistusoireisiin8.7.2025 10:39:36 EEST | Tiedote
Turun yliopiston uudesta tutkimuksesta selviää, että naisilla, jotka kokivat masennus- tai ahdistusoireita raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen oli erilainen suoliston mikrobiston koostumus raskauden aikana verrattuna naisiin, joilla oireita ei ollut tai oireet olivat lieviä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme