Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL ja Fimea varoittavat: Verkossa leviää nyt runsaasti huijausmainoksia

Jaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea varoittavat suomalaisia kuluttajia yleistyneistä katteettomia terveysväitteitä sisältävistä huijausmainoksista. Viimeisimpänä havaintona videoväärennökset THL:n asiantuntijoiden kasvoilla.

Verkossa ja sosiaalisessa mediassa leviää juuri nyt runsaasti mainoksia, joissa erilaisia tuotteita markkinoidaan virheellisesti THL:n asiantuntijoiden kasvoilla, Fimean hyväksyminä tai muiden lääketieteen asiantuntijoiden suosittelemana. 

Viimeisimpänä verkossa on havaittu deepfake -videoväärennöksiä THL:n asiantuntijoiden kasvoilla, jotka mainostavat diabeteksen hoitoon tarkoitettua ihmelääkettä.

Fimeasta muistutetaan, että jos epäilet tilanneesi lääkettä, jolla ei ole myyntilupaa tai rekisteröimätöntä lääkevalmistetta, turvallisinta on hävittää lääke. Myyntiluvalliset ja rekisteröidyt lääkevalmisteet löytyvät Fimean lääkehausta.

Fimea ei myönnä tuotteille sertifikaatteja

Sosiaalisessa mediassa on pyörinyt myös mainoksia, joissa väitetään Fimean myöntäneen tuotteelle sertifikaatin tai muun luvan. Lääkkeille myyntiluvan myöntää lääkeviranomainen, joko Fimea tai Euroopan lääkevirasto. Myyntiluvan saaneet lääkkeet löytyvät Fimean lääkehausta ja niitä myydään apteekeissa. 

Lääkinnällisille laitteille ei myönnetä ennakkoon lupia, vaan niiden vaatimustenmukaisuudesta vastaa valmistaja. 

Harhaanjohtavia markkinointiväitteitä

Verkkokaupoissa ja sosiaalisen median mainoksissa voi olla tuotteita, joiden väitetään tarjoavan lupaavilta kuulostavia, uusia ratkaisuja moniin eri vaivoihin ja tarkoituksiin, ja monille eri kohderyhmille. 

Mainoksissa voi olla tuotteita, joiden kerrotaan tarjoavan nopeita ja luotettavia tuloksia. 

Näin tunnistat harhaanjohtavat väitteet:

  • Epäselvät yhteystiedot: Luotettavalla toimijalla on verkkosivustolla selkeät tiedot yrityksestä ja asiakaspalvelusta.
  • Liian lupaavat tulokset: Väitteet kuten “laihdu nopeasti ja helposti” tai “täydellinen hoito flunssaan” ovat usein perättömiä.
  • Ennen ja jälkeen -kuvat: Kuvilla pyritään vaikuttamaan tunteisiin – ne eivät ole todiste tuotteen toimivuudesta.
  • Viranomaisviittaukset: Fimea, THL tai muut asiantuntijat saatetaan mainita ilman lupaa.
  • Hätäinen ostopaine: Ajastetut tarjoukset tai “viimeiset kappaleet” ohjaavat päätöksiä kiireellä.

Vinkit turvallisiin verkko-ostoksiin:

  • Tarkista, mitä ostat: Onko kyse lääkkeestä, ravintolisästä vai kosmetiikasta, ja miten tämä vaikuttaa tuotteen lailliseen tilaamiseen esimerkiksi ulkomailta Suomeen?
  • Varmista valmisteen aitous ja laillisuus: Lääkkeitä tilattaessa varmista, että verkkopalvelu on laillinen apteekki. Myyntiluvalliset ja rekisteröidyt lääkevalmisteet löytyvät Fimean lääkehausta. 
  • Älä jaa tietojasi kevyin perustein: Epäilyttäviltä sivustoilta voi puuttua turvallinen maksamistapa tai toimitus.

Lue lisää:

Miten arvioida lääketiedon luotettavuutta? (Fimea)

Lääkkeiden tilaaminen verkosta (Fimea)

Lääkinnälliset laitteet (Fimea)

Lääkinnällisten laitteiden markkinointi (Fimea)

Myyntiluvalliset lääkkeet Suomessa (Fimea)

Miksi tilaamani ravintolisä onkin lääke? (Fimea)

Lääkkeiden tuonti ulkomailta Suomeen (Fimea)

Lisätietoja:

THL:n viestintä
info@thl.fi
puh. 029 524 6161 (arkisin klo 9-15)

Fimean viestintä
viestinta@fimea.fi

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Lähipäiville ennustettu tukalaa hellettä – suojaa itseäsi ja läheisiäsi kuumuuden haitoilta11.7.2025 15:13:50 EEST | Tiedote

Ilmatieteen laitos on antanut suurinta osaa maata varoituksen lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä. Hellevaroitus annetaan, kun vuorokauden ylin lämpötila ylittää 27 astetta ja keskilämpötila 20 astetta. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi. Varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista tai toimintarajoituksista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille. Myös raskaana olevien sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilevien kannattaa suojautua hyvin. Kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva nestevajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai pahimmillaan hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen. Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys, pahoinvointi ja elimistön lämpötilan nousu. Lievän lämpöuupumuksen oireet yleensä he

THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye