Sesongin parhaat kasvikset leivän päälle – kotimaisia vaihtoehtoja kurkun rinnalle

Jaa

Kotimaisissa tuorekurkuissa on ollut paikoin tilapäistä niukkuutta, mutta tilanne on korjaantumassa lähiaikoina. Sillä välin leivän päälle löytyy runsaasti muita sesongin herkkuja.

Kotimaisten kasvisten satokausi on nyt parhaimmillaan. Kurkun rinnalle löytyy runsaasti vaihtoehtoja muista sesongissa olevista avomaan vihanneksista, jotka tuovat makua, väriä ja vitamiineja leivälle ja salaatteihin. Tuttujen suosikkien, kuten kurkun ja tomaatin lisäksi voileivän päälle kannattaa kokeilla paprikaa, avomaankurkkua, kesäkurpitsaa, erilaisia salaatteja tai vaikkapa fenkolia! 

"Kaikkia avomaan vihanneksia on nyt hyvin saatavilla ja laatu on kaikissa erinomainen. Niitä kannattaa ostaa ja herkutella ennen kuin syksy tulee", sanoo MTK:n asiantuntija Mika Virtanen

Kotimaisissa kasvihuonekurkuissa on ollut helteistä ja kasvuston vaihdoista johtuvaa tilapäistä niukkuutta. 

"Tilanne on normalisoitumassa lähiaikoina, kun uudet kasvustot valmistuvat", kertoo Mika Virtanen. 

Paprika – makea vitamiinipommi 

Kotimainen paprika on oikeaa superruokaa – siinä on runsaasti C- ja A-vitamiineja. Kotimaisen paprikan huippusesonki on juuri nyt. Kaupasta kannattaa valita painava ja kiiltävä paprika. Punaiset ja keltaiset paprikat ovat makeimpia, vihreät usein ryhdikkäämmän makuisia. Paprikan käsittelyksi riittää huuhtaisu, sitten vaan suikaleina leivän päälle! 

Avomaankurkku – raikas yllättäjä 

Avomaankurkku on kasvihuonekurkkua aromaattisempi ja kiinteämpi ja sitä on hyvin saatavilla pitkälle syksyyn asti. Raikas avomaankurkku sisältää myös paljon vitamiineja sekä kivennäisaineita, ja sopii niin leivälle kuin salaatteihin kasvihuonekurkun korvaajaksi.   

"Vanha mielikuva karvaasta avomaankurkusta joutaa romukoppaan, nykyiset lajikkeet ovat mukavan makuisia, raikkaita ja täyteläisiä", sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.  

Kesäkurpitsa - monipuolinen makupari 

Juuri nyt on myös kotimaisen kesäkurpitsan paras sesonki. Lämpimistä ruuista tuttu kesäkurpitsa sopii mainiosti leivän päälle ja salaatteihin. Napakan kesäkurpitsan voi suikaloida ja marinoida salaatin sekaan tuoreena tai sen voi viipaloida ja paahtaa öljyllä pirskoteltuna sekä maustaa kevyesti ja laittaa leivän päälle.  

Reseptivinkkejä:  

Herkkuleivät  - MTK 

Pikapikkelikasvikset - MTK 

Lisätietoja: 

Mika Virtanen, asiantuntija, MTK, 040 054 4728 
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Teillä tulet, Rautatieasemalla omput – MTK:n joulutervehdykset suomalaisille17.12.2025 10:19:00 EET | Tiedote

Maaseutunuorten perinteiset Joulutulet syttyvät jälleen teiden varsille lauantaina 20.12.2025. Tapahtuma on vakiintunut yhdeksi maaseutunuorten tärkeimmistä ja rakkaimmista joulun ajan perinteistä. Joulutulet juhlistavat kotimaista alkutuotantoa ja maaseudun elinvoimaa sekä kiittävät kuluttajia, jotka valinnoillaan arvostavat suomalaista ruokaa ja sen tuottajia. Joulutulien lisäksi MTK ilahduttaa kaupunkilaisia jakamalla kotimaisia jouluomenoita Helsingin Rautatieasemalla 19.12.

Viljelijöiden suurmielenosoitus Brysselissä 18.12. – viljelijöitä Suomesta mukana16.12.2025 07:45:00 EET | Tiedote

Brysselissä järjestetään torstaina 18.12. laaja viljelijämielenosoitus. Tapahtumaan odotetaan 8 000–10 000 viljelijää 27 EU-maasta. Suomesta mielenosoitukseen osallistuu edustajia MTK:sta ja SLC:stä. Edellisen kerran vastaavan mittaluokan mielenosoitus järjestettiin kymmenen vuotta sitten. Mielenosoitus järjestetään vastalauseena EU-komission budjettiesitykselle vuoden 2027 jälkeiselle ajalle. Maataloudelle korvamerkitty EU-rahoitus on vaarassa pienentyä viidenneksellä.

Joulupöydän ytimessä kotimaisuus – maaseudun vuodenkierto ohjaa ruokavalintoja15.12.2025 08:03:00 EET | Tiedote

Joulu kokoaa suomalaiset kotimaisen ruuan äärelle. Joulun juhlapöytä rakentuu kotimaisista raaka-aineista: juureksista, perunasta, kananmunista, lihasta sekä vilja- ja maitotuotteista. Ne kertovat suomalaisen ruuantuotannon monipuolisuudesta ja vastuullisuudesta. Maaseudulla vuodenkierto näkyy erityisesti loppuvuonna, kun sadonkorjuun kiireet väistyvät talven hiljaisempaan aikaan. Vaikka pellot lepäävät, työ maatiloilla jatkuu ympäri vuoden eläinten hoidosta metsätöihin ja tulevan satokauden valmisteluun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye