Ruokatieto Yhdistys ry

Tilastotietoa ruoka-alasta 60 vuoden ajan – Tietohaarukka lunastaa paikkansa riippumattoman tiedon lähteenä

Jaa

Vuodesta 1965 lähtien julkaistu Tietohaarukka on monipuolinen tilastopaketti, joka kokoaa yksiin kansiin ruokaketjua koskevan tuoreimman ja vertailukelpoisen tilastotiedon pellolta pöytään. Tilastotieto on tärkeätä ruokajärjestelmän toiminnan kokonaiskuvan ymmärtämisen kannalta, ja se antaa luotettavaa tietoa mm. päätöksenteon taustaksi. Tietohaarukka puolustaa asemaansa erityisesti aikana, jolloin julkinen keskustelu kaipaa tutkittua tietoa nopeiden mielipiteiden rinnalle.

Tietohaarukka ilmestyy suomen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi julkaisusta on koottu esimerkiksi opetuskäyttöön soveltuva Koostetut herkut -diapaketti, jossa avataan Tietohaarukan tilastoja ja nostetaan esille ajankohtaisia teemoja.
Tietohaarukka ilmestyy suomen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi julkaisusta on koottu esimerkiksi opetuskäyttöön soveltuva Koostetut herkut -diapaketti, jossa avataan Tietohaarukan tilastoja ja nostetaan esille ajankohtaisia teemoja. Ruokatieto Yhdistys ry

Tietohaarukka-julkaisun lähteinä käytetään kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimus- ja tilasto-organisaatioita. Julkaisu sisältää ajankohtaista ja historiallista tietoa muun muassa:

  • Alkutuotannosta ja satomääristä
  • Elintarviketeollisuudesta ja kaupan rakenteista
  • Ruoan kulutuksesta, tuonnista ja viennistä
  • Hintakehityksestä ja työllisyydestä
  • Ammattikeittiöistä ja ruokapalveluista
  • Vastuullisuuden, omavaraisuuden ja huoltovarmuuden näkökulmista

Ajassa kiinni faktojen puolesta

Tietohaarukka ei ole vain tilastokirja – se on työkalu faktojen ja ilmiöiden hahmottamiseen. Pitkien kehityskaarien ja asiayhteyksien ymmärtäminen korostuu ajassa, jossa julkista keskustelua muovaavat nopea reagointi, tunnepohjaiset väitteet ja toisinaan myös harhaluulot.

  • Tarvitsemme riippumatonta, pitkäjänteistä ja vertailukelpoista tietoa, joka auttaa näkemään kokonaisuuksia. Tietohaarukka on tällaista tietoa tarjoava, ajankohtainen ja kestävä julkaisu, toteaa Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Laajasti hyödynnetty: medialle, päättäjille ja oppilaitoksille

Tietohaarukka toimii lähteenä medialle, päättäjille, opiskelijoille ja kaikille ruokaketjusta kiinnostuneille. Perinteisesti Tietohaarukka jaetaan jokaiselle kansanedustajalle.

Tietohaarukasta on saatavilla painetun version lisäksi myös verkkokäyttöön optimoitu PDF, jonka selkeä rakenne ja sisällysluettelo mahdollistavat suoran navigoinnin eri osa-alueisiin. Julkaisu löytyy myös ruotsin ja englannin kielellä. Lisäksi julkaisusta kootaan esimerkiksi opetuskäyttöön Koostetut herkut -diapaketti, jossa avataan Tietohaarukan tilastoja ja nostetaan esille ajankohtaisia teemoja.

Julkaisun taustalla laaja asiantuntijaverkosto

Tietohaarukan tuottaa Ruokatieto Yhdistys ry, ja sen kokoamiseen osallistuvat mm. Agronomiliitto, Luonnonvarakeskus Luke, ProAgria, MTK ja SLC. Julkaisuun valitaan vuosittain tarkkaan valikoidut, vertailukelpoiset tilastotiedot eri lähteistä, kuten Tilastokeskuksesta, Ruokavirastosta, Tullista, EFSAsta, Euroopan lääkevirasto EMAsta, Luonnonvarakeskuksesta ja EUROSTATista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietohaarukka ilmestyy suomen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi julkaisusta on koottu esimerkiksi opetuskäyttöön soveltuva Koostetut herkut -diapaketti, jossa avataan Tietohaarukan tilastoja ja nostetaan esille ajankohtaisia teemoja.
Tietohaarukka ilmestyy suomen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi julkaisusta on koottu esimerkiksi opetuskäyttöön soveltuva Koostetut herkut -diapaketti, jossa avataan Tietohaarukan tilastoja ja nostetaan esille ajankohtaisia teemoja.
Ruokatieto Yhdistys ry
Lataa

Linkit

Ruokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan

Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Ruokakasvatus lapsille ja nuorille tekee tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään, opettaa kuluttajuustaitoja sekä vahvistaa rakentavaa ruokapuhetta. Lisäksi edistämme suomalaisen ruoan vientiä ja menestystä maailmalla rakentamalla elintarvikealan kasvua yrityslähtöisesti yhdessä valtion ja alan verkostojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry

Webinaari Suomalaisen ruoan päivänä 4.9.: Muuttuva ruoka, muuttuva maailma - mikä on suomalaisen ruoan rooli?13.8.2025 10:14:23 EEST | Kutsu

Pellervon taloustutkimus PTT ja Ruokatieto Yhdistys ry järjestävät 4.9. Suomalaisen ruoan päivänä webinaarin, jossa pohditaan kotimaisen ruoan roolia muuttuvassa maailmassa. Miten ruoan kulutus kehittyy globaalisti, EU:ssa ja Suomessa – ja mitä se tarkoittaa suomalaisen ruoan näkökulmasta? Millaiset ovat kotimaisten toimijoiden mahdollisuudet sekä ruokaviennin näkymät?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye