Podiva Oy

Famifarm Oy: Perinteisillä syysyrteillä loihditaan sesongin trendimaut

Jaa

Syksy tuo mukanaan syysruokien sesongin ja syksyn makuihin sopivat yrtit. Tämä näkyy myös Famifarm Oy:n tuotantomäärissä, kun kasvihuoneella kasvatetaan kesäsesonkia enemmän Järvikylän Salviaa, Kirveliä ja Lipstikkaa.  Esimerkiksi salvian myynti kasvaa yli 50% syyssesongilla. Syksyn yrtit ovat yllättävän monikäyttöisiä - myös jälkiruoissa.

Omenapaistos ja Järvikylän Salvia
Omenapaistos ja Järvikylän Salvia Famifarm Oy

Rohkea ja ennakkoluuloton yrttien käyttäjä löytää uusia makuelämyksiä tutuista syysyrteistä. 

Lipstikka on voimakas yrtti, josta löytyy muun muassa sellerin ja muiden juuresten aromeja. Se tuo syvyyttä liemiin, keittoihin sekä monenlaisiin kasvisruokiin, ja lipstikasta tehty lipstikkasuola on syystäkin keittiöiden klassikko. Perinteinen yrtti on vuosien kuluessa jäänyt trendikkäämpien maustekasvien varjoon, vaikka sillä on suuri potentiaali keittiöiden superapuriksi. 

”Siihen nähden, mitä kaikkea lipstikka saa ruoissa aikaan, se on mielestäni alikäytetty. Lipstikka tuo täyteläisyyttä kasvisruokiin, saa liemien ja keittojen maut hehkumaan ja korvaa liemikuution. Näin lipstikan avulla voi myös vähentää suolan määrää ruoanlaitossa”, kertoo Famifarm Oy:n yrttien ja salaattien valikoimapäällikkö Henna Vainio-Roodt

Olisitko uskonut? Lipstikka nostaa vaniljajäätelön uusiin sfääreihin! Herkullisen aromikkaan pikajälkiruoan valmistus on helppoa: ruukullinen hienonnettua lipstikkaa sekoitetaan pehmenneeseen vaniljajäätelöön esimerkiksi yleiskoneella ja nautitaan heti.  

Jäätelöä ja Järvikylän Lipstikkaa Famifarm Oy

Salvian myynti kasvaa Vainio-Roodtin mukaan jopa yli 50% syyskaudella ja juhlasesongissa.  

”Salvia on Suomessa osa ruoanlaittoa erityisesti silloin, kun ruokaan panostetaan. Siksi sen myynnissä näkyy kasvua aina juhlakausilla. Salvian supervoima on, että se taittaa rasvaisuutta, siksi se sopii hyvin possulle ja kaloista esimerkiksi myös lohelle. Lisäksi sienien kanssa salvia loistaa: se aateloi esimerkiksi sienipastan.” 

Olisitko uskonut? Vahva, possuun liitetty salvia sopii erinomaisesti hapokkaiden syysomenoiden maustajaksi syksyisissä jälkiruoissa. Sen voi yhdistää omenaan esimerkiksi rapeassa crumblessa: https://jarvikyla.fi/reseptit/omenapaistos-salvia-crumblella/ 

Kirveli on klassinen ranskalaisen keittiön yrtti. Se eroaa vahvoista syysyrteistä hienostuneisuudellaan ja herkkyydellään, mutta ansaitsee paikkansa syyskeittiössä erityisesti sienten ja kasvisten makuparina. Kirvelin anikseen vivahtava maku on myös perinteinen munakkaan makupari. 

”Suomalaiset voisivat hyvin käyttää kirveliä paljon runsaammin ja luovemmin kuin sitä tällä hetkellä käytetään. Herkkä, kaunis ja pitsisen näköinen kirveli sopii erinomaisesti sieniruokiin, esimerkiksi sienisalaattiin ja koristeeksi esimerkiksi sienikeiton päälle. Kirvelin aromi on parhaimmillaan, kun sitä ei kuumenna”, Vainio-Roodt vinkkaa.  

Olisitko uskonut? Hienostunut, fines herbes-yrttiseokseen kuuluva yrtti on kotonaan kotoisissa makkararuoissa! Kokeile esimerkiksi makkarakeiton tai -gulassin ja arkisen uunimakkaran kanssa. 

Kuvat liitteenä    
kuva- ja tuotetiedustelut: mari.cadaut@podiva.fi, 0405878053    

Famifarm Oy:n yrttien koko valikoima: https://jarvikyla.fi/kaikki-tuotteet/yrtit/ 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Omenapaistos ja Järvikylän Salvia
Omenapaistos ja Järvikylän Salvia
Famifarm Oy
Lataa
Omenapaistos salvia-kaurakeksicrumblella
Omenapaistos salvia-kaurakeksicrumblella
Famifarm Oy
Lataa
Järvikylän Lipstikka
Järvikylän Lipstikka
Famifarm Oy
Lataa
Järvikylän Kirveli
Järvikylän Kirveli
Famifarm Oy
Lataa
Järvikylän Salvia
Järvikylän Salvia
Famifarm Oy
Lataa
Jäätelö Järvikylän Lipstikalla maustettuna
Jäätelö Järvikylän Lipstikalla maustettuna
Famifarm Oy
Lataa

Famifarm Oy

Famifarm Oy perustettiin vuonna 1987, jolloin vuodesta 1674 samalle suvulle kuuluneen kartanon navetan vintille rakennettiin ensimmäinen kasvihuone. Tänä päivänä Järvikylä-tuotteiden parissa työskentelee kokoaikaisesti n. 150 henkilöä kasvihuoneilla Järvikylän kartanon mailla Joroisissa sekä vuonna 2023 perustetulla kerrosviljelylaitoksella Juvalla. Järvikylän perustajan Karl Grotenfeltin lapset Albert ja Caroline jatkavat aktiivisesti perheyrityksen toimintaa. Järvikylä tuottaa suomalaisia, vastuullisia, puhtaita ja tuoreita salaatteja, yrttejä ja salaattisekoituksia ympäri vuoden. Missionamme on tehdä herkullisen ja terveellisen ruoan syömisestä helppoa: vihreys parantaa jokaista ateriaa.     

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Podiva Oy

Jyväskyläläinen ohjelmistokehittäjä Jamix saanut hyvän jalansijan Yhdysvaltain markkinoilla16.9.2025 12:32:46 EEST | Tiedote

Jamixin keittiöjärjestelmiä on hyödynnetty ravintolakeittiöissä kautta maailman jo 35 vuoden ajan. Yrityksen tavoitteena on sen syntyajoista asti ollut halu olla käytännönläheinen apuri ravintolakeittiöiden paineistettuun työympäristöön. Jamixin tuote pärjää todistetusti kilpailussa myös kansainvälisesti paikallisen panostuksen ja läsnäolon ansiosta, jopa niinkin tiukoilla markkinoilla, kuin Yhdysvalloissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye